Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Türkiye, IŞİD bildirisine imza atmadı, ABD, IŞİD bildirgesi, Türkiye, Obama'nın IŞİD planı, Almanya İngiltere çekimser, gözler Türkiye'de

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan'da 10 ülkenin temsilcileriyle bir araya geldi, IŞİD ile mücadele planını ele aldı. Toplantı sonrası yayınlanan ortak bildiriyeSuudi Arabistan, ABD, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’ın imza koyduğu öğrenildi.AP, Türkiye'nin ortak bildiriye imza atmadığını duyurdu.

        Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, Türkiye ile diğer ülkeler arasında bu konuda gürüş farklılıkları olduğuna ilişkin soruya "Toplantıya katılan üyelerle Türkiye arasında hiçbir ihtilaf yoktur" diye yanıt verdi.

        ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD planını açıklaması sonrası, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bölgedeki müttefikleriyle Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya geldi. Toplantıya Türkiye ’den bir temsilci de katıldı. Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, IŞİD’e karşı mücadelede ABD’nin planına destek vereceklerini açıkladı.

        ORTAK BİLDİRİ YAYINLANDI

        Toplantı sonrası 10 ülkenin yayınladığı ortak açıklamada, IŞİD’in lojistik ve mali kaynaklarını engellemeye yönelik adımların güçlendirilmesi, yeni Irak hükümetinin desteklenmesi gibi hedefler dile getirildi. Suudi Arabistan, Obama yönetiminin talebi doğrultusunda Suriyeli muhaliflerin eğitileceği kampların kurulmasını kabul etti. Diğer 9 Arap ülkesi de ABD'nin planına destek sözü verdi.

        ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY'DEN AÇIKLAMA

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, terör örgütü IŞİD karşı oluşturulan uluslararası koalisyonda Irak ve Suriye'ye kara kuvvetlerinin gönderilmeyeceğini, Arap ülkelerinin de bu mücadelede öncü ve temel rolleri bulunduğunu söyledi.

        "IRAK VE SURİYE'YE KARA KUVVETLERİ GÖNDERİLMEYECEK"

        Kerry, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen "Terörle Mücadele Toplantısı"nın ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Obama'nın açıkladığı IŞİD stratejisine atıfta bulunarak, "Irak ve Suriye'ye herhangi bir ülkenin kara kuvvetleri gönderilmeyecek" dedi.

        Kerry, IŞİD'le mücadele konusunda Ortadoğu ziyaretlerine devam edeceğini belirterek, Arap ülkelerinin IŞİD'le mücadelede "öncü ve temel" rollerinin olduğunu dile getirdi.

        Rusya'nın, ABD'ye, Suriye'de hava saldırısı düzenlememe yönündeki uyarısına ilişkin Kerry, "Irak bizden yardım talebinde bulundu. Uluslararası hukuk, işgale maruz kalıp yardım isteyen ülkelere müdahale hakkını bizlere verir" diye konuştu.

        Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal da toplantıyı, terörle mücadelede askeri, güvenlik ve istihbarat alanında ortak bir vizyon oluşturulması için iyi bir fırsat olarak nitelendirdi.

        Faysal, kapsamlılığına işaret ettiği toplantının, terör örgütlerinin sığınağı haline gelen, Libya, Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen gibi ülkeleri de kapsadığını belirtti.

        Bunun en bariz örneğinin Irak-Suriye sınırını ihlal eden IŞİD örgütünün olduğunu söyleyen Faysal, toplantıda vurgulanan en önemli unsurun, sorumluluk paylaşımı ile bu konuda ciddiyet ve devamlılık ilkelerinin olduğunu kaydetti.

        Türkiye ile diğer ülkeler arasında bu konuda gürüş farklılıkları olduğuna ilişkin soruya Faysal, "Toplantıya katılan üyelerle Türkiye arasında hiçbir ihtilaf yoktur" ifadesini kullandı.

        John Kerry bugün Türkiye’ye gelirken, 49 konsolosluk görevlisi IŞİD’in elinde olan Türkiye’nin plana nasıl destek vereceği net değil. Kerry'nin 2 gün boyunca Ankara 'da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ