KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Münir Özkul

Münir Özkul, 15 Ağustos 1925 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatını İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde tamamlamıştır.

1948'deki Aşk Köprüsü oyunuyla profesyonel olan Münir Özkul, birçok dünya klasiklerinin oyunlarını oynadı.

1958 ve 1959 yılları arasında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda, 1959 ve 1960 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu'nda çeşitli oyunlar oynadı.

1960 ve 1962 yılları arasında kendi arkadaşları arasında kurduğu Bulvar Tiyatrosu'nda turnelere çıktı, tiyatro oyunları oynadı.

1950'li yıllarda tiyatrodan hariç olarak sinema hayatında da birçok filmde rol almaya başlamıştır. Edi ile Büdü, Balıkçı Güzeli ve Kalbimin Şarkısı gibi sinema filmlerinde dikkat çekmiş, 1970'li yıllarda Hababam Sınıfı serisindeki sert ama merhametli "Kel Mahmut" öğretmen karakteriyle tüm Türkiye tarafından tanınmıştır.

Hababam Sınıfı'nın ardından kalabalık kadrolu aile filmlerinde oynamıştır. Bunlardan bazıları Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi, Gülen Gözler, Neşeli Günler, Gırgıriye ve Görgüsüzler'dir. Bu filmlerde Adile Naşit ile birlikte Türk sinemasının unutulmayan ikililerinden olmuştur.

1972'de Altın Portakal Film Festivali'nde Sev Kardeşim filmindeki performansıyla En İyi Erkek Karakter Oyuncu seçildi.

1980'deki bir jübilesiyle birlikte 40. Sanat Yılı, 1996 yılında gerçekleştirilen gecede 55. Sanat Yılı kutlandı. Münir Özkul 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı ünvanına layık görülmüştür.

Yeşilçam'ın unutulmaz ismi Münir Özkul, 2003 yılından bu yana KOAH ve DEMANS tedavisi görmektedir.

Münir Ozkul Haberleri