Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Uğur Mumcu anıldı

        Uğradığı bombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren Araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 17. yılında düzenlenen etkinliklerle anıldı.

        VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ...

        ANKARA

        Uğur Mumcu için İstanbul'da da anma programları düzenlendi. Harbiye'deki Uğur Mumcu Anıtı önündeki anma programına CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, CHP İl Başkanı Gürsel Tekin ve parti teşkilatından yaklaşık 100 kişi katıldı. 'Karanlıktan aydınlığa' yazılı pankart açan grup, çeşitli sloganlar attı. Konuşmalarda Uğur Mumcu anlatıldı. Törende konuşan CHP İl Başkanı Gürsel Tekin, Abdi İpekçi cinayeti sanığı Mehmet Ali Ağca'nın serbest kalmasını eleştirdi. Tekin, "Ne gariptir ki sadece Uğur Mumcu değil birkaç gün önce sizlerin de çok yakından tanıdığınız Abdi İpekçi'nin katili bırakıldı. Bu katilin arkasında kimlerin olup olmadığını halen araştırabilmiş değiliz." dedi. Darbe iddialarına değinen Tekin, "Son günlerde iktidarın yaratmış olduğu bir paranoya ile bir darbe tartışması söz konusu. Rahmetli Uğur Mumcu yaşamış olsaydı acaba Ergenekon'da mı olacaktı? Nerde olacaktı? Keşke yaşasaydı bugünkü iktidarın Mumcu'yu hangi kategoriye sokacağını çok merak ediyorum. Mumcu ve onun gibi sosyal demokrat solcular 40 yıldır hep bedel ödediler, darbeler döneminde bedel ödediler. İktidarlar döneminde bedel ödediler. Cezaevi görmeyen hiçbir aydınımız yok. Ama ne yazık ki bugünkü iktidarın yandaşları, iktidarın başındaki Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı dahil olmak üzere hiç kimse karakol yüzü dahi görmemiştir. Tesadüf müdür arkadaşlar ölenlerin solcu olmaları. Binlerce faili meçhul cinayetlerin içindeki aydınlara baktığımızda hemen hemen tamamı solcudur, Cumhuriyetçidir, laiktir." dedi.

        EDİRNE

        Edirne'de çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, Mumcu için Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Grup adına basın açıklaması yapan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Hasan Ateş, Türk devrimlerinin zor günlerde olduğunu ve dünyadaki egemen güçlerin bu devrimlerden rahatsızlık duyduklarını savundu.

        Ateş, ''Sömürünün durması, emeğin kurtuluşu ve insanlık onuru için bütün ulusların bağımsızlığını kazanması tek çıkış yoludur. Cumhuriyet düşmanlarınca katledilen Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan başta olmak üzere bütün devrim şehitlerimizi saygıyla anıyoruz'' dedi.

        Basın açıklamasına, Emekli Öğretmenler Derneği, ÇYDD Edirne Şubesi, Eğitim-İş Sendikası, Ziraat Mühendisleri Odası, Çömlekakpınarlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, İşçi Partisi, CHP, DSP, Türkiye Gençlik Birliği, Genç TEMA Topluluğu ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği de (ETÜDER) destek verdi.

        -ADANA

        Adana'da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından düzenlenen etkinlikte, Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan, Biz Kaç Kişiyiz, Çağdaş Yaşamı Destekleme ve Eğitimciler Derneği Adana şubeleri, CHP, DSP ve İP Adana Teşkilatları üyeleri adına yapılan açıklamada, 17 yıl önce öldürülen Uğur Mumcu'nun, Atatürkçü bir gazeteci yazar olduğu ve karanlık güçlerce ''katledildiğini'' belirtildi.

        Aydınlanma yolunda ilerlerken, aydınlanma ışığının kitlelere ulaşmasının, her devirde engellenmek istendiğini iddia eden ADD Başkanı Süleyman Özkan, aydınlanmanın engellenemeyeceğini ifade etti.

        Özkan, ''Bizler Cumhuriyetimize, demokrasimize, üniter yapımıza, bağımsızlığımıza, birlik ve beraberliğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

        Gruptakiler, sloganlar atarak bir süre yürüdükten sonra Cumhuriyet Gazetesi Adana Temsilciliğini ziyaret etti.

        -ANTALYA

        Antalya'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi. Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Antalya Şube Başkanı Mustafa Durna bir konuşma yaptı.

        Durna, Mumcu'nun Türkiye'yi bekleyen tehlikelere işaret ettiğini ve haklı çıktığını, sorduğu soruların bugün de geçerli olduğunu söyledi. Durna, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        ''Kandil'den gelen teröristlerin karşılanıp salınması, İmralı'daki bebek katilinin muhatap alınması, Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın davul, zurna ile karşılanması, toplumun adalet duygusunu yok ediyor. Mağdur edilen insanlarımızın yaralarını kanatıyor. Vicdanı olanların vicdanlarını sızlatıyor. Madalyalı kahramanlarımızı suçlayıp, teröristlere ve katillere alkış tutulmasını hiçbir akıl ve vicdan sahibi insan kabul edemez.''

        Antalya'nın Kaş ilçesinde de ADD tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene, Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, Kalkan Belediye Başkanı Ömer Saim Alakurt, Cumhuriyet Halk Partisi Kaş İlçe Başkanı Halil Arıkan, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

        -İZMİR

        Gazeteci yazar Uğur Mumcu'nun anısına İzmir'de Karabağlar Belediyesince yaptırılan heykel, törenle açıldı. İnönü Caddesi Bahçelievler'deki Uğur Mumcu Parkı'nın orta yerine yaptırılan rölyef bronz heykelin açılış töreninde konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Uğur Mumcu gibi insanlar yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

        Mumcu'nun her zaman kalplerinde yaşayacağını belirten Kürüm, ''Sen hiç ölmedin, her zaman bizimlesin. Her zaman Karabağlar'da, İzmir'de, Türkiye'de yaşayan insanların kalbinde olacaksın'' dedi.

        Kürüm, 3 metre 30 santim yüksekliğindeki heykelin üzerinde yer alan, Uğur Mumcu'nun, ''Bir kişiye yapılan haksızlık, bütün bir topluma, bütün insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur çağımızda. Bu bilinç, çağımızın en onurlu aşamasıdır. Bu bilinci paylaşmayan, paylaşmaktan korkan toplum, kendi çağının çok gerisinde kalmıştır'' sözlerini okudu.

        -BURSA

        Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesince, ''Uğur Mumcu'yu Anma Yürüyüşü'' düzenlendi. Setbaşı Mahfel önünde başlayan ve Atatürk Anıtı'nda sona eren yürüyüşe, çok sayıda gazeteci ve vatandaş katıldı.

        Anıta kadar ''Susma sustukça sıra sana gelecek'' sloganları atan vatandaşlar, ellerinde Uğur Mumcu gibi öldürülen gazetecilerin resimlerini taşıdı.

        Anıt önünde öldürülen gazeteciler adına saygı duruşunda bulunan vatandaşlar, anıt çevresine kırmızı karanfiller bıraktı.

        Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, anıt önünde yaptığı konuşmada, gazetecilere yönelik kanlı suikastlerin sorumluları ortaya çıkana kadar takipçisi olacaklarını belirtmek için bir araya geldiklerini söyledi.

        Aradan 17 yıl geçmesine rağmen Mumcu'nun katillerinin bulunacağına dair verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade eden Kolaylı, şöyle konuştu:

        ''Katiller ortaya çıkarılamadı. Uğur mumcu, çalışmalarında karanlık güçleri açığa çıkarttı. Gazetecilik mesleğine gerçek anlamda araştırmacılık misyonunu Uğur Mumcu kazandırdı. Gerçeğin perdesini aralarken karşısına kimin çıkacağına bakmadı. Susturulan gazeteciler bu toprağın sesi ve rengiydi. Bu toprağın aydınlarına sahip çıkmadıkça, cinayetin ardındaki karanlık aydınlanmadıkça öldürülen gazeteciler yattığı yerde rahat edemeyecek.''

        -BALIKESİR

        Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, gazeteci yazar Uğur Mumcu'nun ölümünün 17. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda, ''katillerin dolaştıklarını görmek ve onları kahraman gibi göstermeye çalışanların varlığını bilmenin, Türkiye adına üzüntü verici'' olduğunu ifade etti.

        Balıkesir basınının cesur kalemleri arasında yer alan Cihan Hayırsevener'in de kısa bir süre önce uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldüğünü hatırlatan Demir, Türkiye'nin gazeteciler açısından ''dünyanın 12'nci ölümcül ülkesi'' olduğunu belirtti.

        Demir, Türkiye'de karanlık ilişkileri haberleştirerek kamuoyunu aydınlattıkları, yaşadıkları ülkeye karşı sorumluluklarını yerine getirdikleri için binlerce gazetecinin yargılandığını, eli silah tutan katillerin 15-20 yılda cezaevinden çıkarken, eli kalem tutan isimlere 30-40 yıl cezalar istendiğini kaydetti.

        Demokrasiyle yönetilen ülkelerde gazetecileri hedef göstermenin kendilerini daha da endişelendirdiğini ifade eden Demir, ölenlerin arkasından sadece ağıtlar yakıldığını ve olayların çok çabuk unutulduğunu savundu.

        Demir, Uğur Mumcu başta olmak üzere, Apdi İpekçi, Bedrettin Cömert, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, İlhan Darendelioğlu, Turan Dursun, İsmail Gerçeksöz, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu ve Gaffar Okkan cinayetlerinin üzerinden yıllar geçtiğini belirterek, şöyle dedi:

        ''Üç-beş tetikçi yakalandı, 'işte katil bunlar' diye kamuoyu vicdanı rahatlatılmaya çalışıldı. Hepimiz biliyoruz ki gerçek katiller, gerçek ölüm emirlerini verenler dışarıda. Kısacası insanlık dışı saldırılara kurban verdiğimiz ne kadar ülke sevdalısı aydın insanımız varsa hiçbirinin katledilişinin arkasındaki gerçeği ve öldürme emrini verenlerin kimliğini öğrenebilmiş, hesabını sorabilmiş değiliz. Aydınlık, özgür ve hesap verilebilir bir Türkiye özlemi içerisindeyiz.''

        -KIRIKKALE

        Mumcu için, Kırıkkale'de, Kırıkkale CHP ve DSP Kırıkkale il teşkilatlarınca anma törenleri düzenlendi.

        CHP'nin Kırıkkale il binasındaki törene, il ve ilçe başkan ve yöneticileri ile partililer katıldı. Törende konuşan İl Eğitim Sekreteri Halil Baran, 17 yıl geçmesine rağmen Mumcu'nun tüm vatanseverlerin gönlünde yaşadığını söyledi.

        Ancak kirli ellerin düzenlediği suikastın faillerinin bulunamayışının Türk milletini derinden üzdüğünü belirten Baran, Mumcu'yu 17 yıldan bu yana saygı ve minnetle andıklarını ifade etti. Halil Baran, Mumcu ve Mumcu gibi bu vatan için canını feda etmiş, vatanseverlerin katillerinin bulunmasını istedi.

        Mumcu için, il binası toplanma salonunda bir köşe açıldı. Köşede Mumcu'nun çeşitli kitapları ve resimleri sergilendi.

        Demokratik Sol Parti'de de Mumcu'yu anma töreni gerçekleştirildi. İl Başkanı Günseli Çelikbaş, parti il binasındaki törende, Uğur Mumcu'nun unutulmamasını ve suikastın aydınlatılmasını istediklerini bildirdi.

        -SAMSUN

        ADD Samsun Şube Başkanı Murat Erkan, yaptığı açıklamada, 17 yıl önce Uğur Mumcu'nun bir kış günü haince katledildiğini söyledi.

        Bahçelievler Mahallesi'ndeki Uğur Mumcu Parkı'nda düzenlenen ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin katıldığı anma etkinliğinde, katılımcılar saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu.

        Mumcu ve diğer aydınları katledenlerin, çağdaşlık ve laiklik düşmanı çevreler ve emek düşmanlarının silah ve uyuşturucu kaçakçılarının, hayali ihracatçıların, hortumcuların, vurguncular olduğunu ifade eden Murat Erkan, şöyle konuştu:

        ''Uğur Mumcu, yolsuzluk ve yoksulluktan arınmış tam bağımsız bir Türkiye için halkı aydınlatmaya çalışan yeri doldurulamaz yurtsever bir gazeteci olarak tarihe mal olmuştur. Bu toplumda adalet ve demokrasi, ancak dayatmalara, baskılara, hoşgörüsüzlüğe, işkenceye ve haksızlığa direnen yurttaşların çoğalmasıyla yerleşebilir.''

        Daha sonra katılımcılar, parkta bulunan Uğur Mumcu Anıtı'na kırmızı karanfiller koyduktan sonra dağıldı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ