Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Yeni bir tarihi dizi geliyor

        Balkanlar'daki soydaşlarımızın 20. yüzyılda yaşadığı en önemli dramlardan biri olan 'mübadele'nin dizisi çekiliyor.

        1923 yılında Lozan Antlaşması'na ek protokol uyarınca Türkiye ve Yunanistan'ın kendi ülkelerinin vatandaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tutmasını esas alan mübadele (değişim), "Muhacir Masalı" adıyla dizi film oluyor.

        Kırık Kanatlar, Köprü ve Vali gibi dizi ve filmlerin yönetmeni M.Çağatay Tosun'un yöneteceği dizinin senaryosu Uçuk Fikirler Ofisi'ne ait. Oyuncu seçimi süren dizinin yayınlanacağı kanal henüz kesinleşmiş değil.

        Yeni yayın döneminde Fox TV'de ekrana gelecek olan 'Çakıl Taşları' adlı dizinin setinde bulduğumuz Çağatay Tosun, "Muhacir Masalı'nı çekeceğimiz doğru; ama oyuncular konusunda bir şey söylemek için henüz erken. Bir de bu proje bu döneme yetişmez. Gelecek dönem için düşünüyoruz. Çünkü büyük bir prodüksiyon olacak. Çekimlerine ancak Ramazan'dan sonra başlayabiliriz." dedi.

        "Muhacir Masalı" için başta Selanik olmak üzere Ayvalık'ta dev platolar kurulacak. Binlerce figüranın görev alacağı dizi için 3D animasyon tekniği kullanılacak. Animasyonları, Amerikalı bir ekip tarafından yapılacak dizi için, göçmenleri bir yıl boyunca Selanik'ten İstanbul ve İzmir'e taşıyan 'Gülcemal Vapuru'nun da bir benzeri inşa edilecek. Filmin yapımcılığını ise Pusula Film üstleniyor.

        Türkiye-Rum nüfus mübadelesi kapsamında Türkiye'de sadece İstanbul ile Gökçeada ve Bozcaada'da oturan Rumlar, Yunanistan'da ise sadece Batı Trakya Türkleri mübadeleden muaf tutulmuşlardı.

        Mübadelede Yanya, Selanik, Drama, Kavala, Vodina ve Girit'ten Türkiye'ye gelen nüfus, Doğu Trakya ve Batı Anadolu'da Rum azınlığın ayrılışı ile boşalan beldelere yerleştirildi. Mübadillerin yoğun olarak iskan edildikleri şehirler Adana, Edirne, Balıkesir, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, İzmir, Kocaeli, Mersin, Manisa, Çanakkale ve Bursa oldu.

        Yusuf Bülbül / Zaman

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ