Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Diziler Türk dizilerinin yurt dışındaki etkisi ne? hangi yabancı bakan türk dizilerine göre programını ayarlıyor?

        Yurtdışında da gösterilen Muhteşem Yüzyıl, Aşk-ı Memnu, Kurtlar Vadisi, Ezel, Ihlamurlar Altında ve Yaprak Dökümü'nün de aralarında bulunduğu 70'in üzerinde Türk dizisinin yabancılar üzerindeki etkisi artıyor. Milyonlarca kişinin takip ettiği Türk dizilerinin geniş bir coğrafyada izlendiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, başından geçen bir olayı Habertürk'e anlattı. Özarslan, "İki yıl önce, Yunan Kültür Bakan Yardımcısı (Georgi Nikitiadis) Türkiye'yi ziyaret etti. Eşinin ve kendisinin Türk dizilerinin hayranı olduğunu söyledi. Öyle ki tüm programlarını ve gezilerini Türk dizilerinin yayın saatlerine göre belirliyorlarmış. Yabancı bir bakan yardımcısının böyle konuşması çok etkileyici. Birçok yabancı konuğumuz bize gece programlarını Türk dizilerine göre ayarladıklarını söylüyor. Hatta saati geri olanlar meraktan dizinin sonunu soruyor. Anlatılanlara hem şaşıyor hem de güzel bir olay olarak değerlendiriyoruz" dedi.

        DİZİLERİN TÜRKİYE'YE KATKISI

        Dünyanın pek çok yerinde milyonlarca kişi tarafından izlenen dizilerin Türkiye'nin tanıtımına yaptığı katkıya anlatan Özarslan, "Yabancı makamlarla sosyal konular konuşulurken Türk dizileri ön plana çıkıyor. Çünkü dizilerde gösterilen mekânlar; buraları bilmeyenlerin dikkatini çekiyor" dedi. Çok sayıda yabancı turistin sırf Türk dizilerinde izledikleri yerleri görmek için Türkiye'ye geldiğini belirten Özaslan, "Özellikle Orta Doğu'dan bu anlamda gelen turist sayısı son yıllarda çok arttı. Diziler gerçek yaşamı yansıtmasa da görünen mekânların gerçek ve Türkiye'nin güzellikleri olduğunu herkes biliyor" diye konuştu.

        YÖNETMENLERE TAVSİYE

        Türk dizilerinin yönetmenlerine, ülkenin doğal ve tarihi mekânlarını daha çok kullanılmaları çağrısında bulunan Özaslan, "Sorumluluk alanımızdaki yerleri talep gelmesi durumunda yönetmenlere gerekli prosedürü tamamlayarak tahsis ediyoruz. Diziler, aynı mekânlarla sınırlı kalmamalı. Farklı bölgeler de dizilerde kullanılmalı. Çünkü Gaziantep ve Kapadokya örneğinde olduğu gibi dizilerin çekildiği beldelerde turizmin arttığı bir gerçek. Bugün Sinop Cezaevi'nde çekilen belgesel nedeniyle ziyaretçi sayısı 400 bini geçiyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ