Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Geçmişi soru işaretleriyle dolu

        İngiliz gazetesi The Daily Telegraph’ın “İran Türkiye’nin iktidar partisine 25 milyon dolar bağışta bulunuyor” iddiasıyla ilgili yeni ipuçları ortaya çıkıyor."Radikal İsrailci lobinin organize ettiği bir medya saldırısı” olarak algılanan haberin sahibi de şüpheleri güçlendiriyor.

        KUDÜS BÜROSONU AÇTI

        Haberi yazan ve bilgileri isimsiz Batılı kaynaklardan aldığını iddia eden Con Couglin, Daily Telegraph Dış Haberler Masası’ndan. Gazetecilikte uzun yıllar çeşitli medya kuruluşlarında çalışan Couglin, 1985’te The Daily Telegraph’ın Kudüs’teki bürosunu açan isim.

        2002’de, dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’le ilgili “Saddam: Terörün Kralı” adlı bir kitaba imza atan Couglin, daha sonra ABD’yi Irak’a savaş açmaya kışkırtan haberler yaptı. ABD’nin Irak’ı işgali sırasında bölgede buluna Couglin’in 2006 tarihli kitabı da yine bu amaca yönelikti: “Amerika’nın Müttefiki: Tony Blair ve Terörle Savaş.”

        NE DEMİŞTİ?

        Bölge sözkonusu olduğunda şüpheli bir geçmişe sahip olan Couglin haberinde, İran’ın AK Parti’ye seçimler için para yardımı yaptığını iddia etmişti. Habere göre “Başbakan Erdoğan partisine para yardımı yapması için İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile Tahran’da pazarlık yapmış, yapılan anlaşmaya göre İran ilk etapta AK Parti’ye 12 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.” İkinci ödemeyle de toplam yardım miktarı 25 milyon dolara çıkacaktı. Couglin, “AK Parti’nin İran'dan para yardımı alması Batı ülkelerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın laik anayasayı yürürlükten kaldıracağına dair endişeleri arttırıyor” diyordu.

        Haberin yayımlanmasından sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, bu “İran Türkiye’nin iktidar partisine 25 milyon dolar bağışta bulunuyor” iddiasını sert bir dille yalanlamış, makale nedeniyle özür dilenmesini istemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ