Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Kadınlardan MİT'e tepki!

        SALİHA ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) son ilanıyla yalnızca ‘erkek’ eleman alımında bulunacağını açıklaması kadın örgütlerinin ve kadın milletvekillerinin tepkisine neden oldu. AK Partili Alev Dedegil, MİT’ten gerekçesini açıklamasını; Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de “yasaları uygulamasını” istedi.

        KINAMA MEKTUBU

        MİT’e bir kınama mektubu hazırlayan Güllü, hükümetin daha önce kamu kurumlarını, işe alımlarda cinsiyet ayırımcılığı yapılmaması için uyardığına dikkat çekti. MİT’e aynı nedenle iki yıl önce de tepki gösterdiklerini anımsatan Güllü, Habertürk’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun o zamanki başkanı Güldal Akşit MİT’i yazıyla uyardı. Geçen süre içinde yine kadın almadılar. Bunlara nasıl laf anlatacağız artık şaşırdık. Toplumda zaten zihniyet dönüşümü yok. Kamuda zihniyet dönüşümü sağlayamazsak nasıl eşitlik konusunda ilerleme kaydedebiliriz. Yasalar ortada. Toplumun yüzde 50’sini görmezden geliyorlar. MİT’e yazı yazıp, yasaları uygulamalarını isteyeceğiz.”

        GEREKÇESİNİ AÇIKLASIN

        TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi AK Parti Milletvekili Alev Dedegil ise, “MİT değişik bir kurum. Dışarıdan baktığımızda ‘eşitlik yok’ diye tepki veriliyor ama mesleki özellikler nedeniyle farklı görevlendirme yapılabilir. MİT’e sormak lazım. Gerekçesi konusunda açıklama yaparlarsa, öğrenmiş oluruz” dedi.

        HANİ BİR DAHA OLMAYACAKTI?

        Konuyu iki yıl önce Meclis’te gündeme getiren eski CHP Milletvekili Canan Arıtman da şunları söyledi: “O zaman, ‘bir daha olmayacak’ demişlerdi. Ama yine aynısını yapıyorlar. MİT’te ciddi bir ayrımcılık olduğu görülüyor. ‘İşin niteliği’ savunması klasik bir ayrımcılık savunmasıdır.”

        BAŞBAKAN'A MİT SORUSU

        CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle konuyu Meclis’e taşıdı. Nazlıaka Başbakan’dan şu sorulara yanıt istedi: “MİT’in açtığı sınava “erkek” şartı getirmesi istihdamdaki kadın-erkek eşitsizliğini ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini pekiştirmek demek değil midir?

        - Daha önceki yıllarda kadınlar, MİT Müsteşar Yardımcılığı ve Stratejik İstihbarat Başkanlığı görevlerine kadar yükselirken hangi gerekçe ile sadece erkek personel alımı gerçekleştirilmektedir?

        - MİT bünyesinde çalışan kadın personel sayısının erkek personel sayısına oranı nedir?

        - 2002 - 2011 tarihleri arasında kaç kadın personel MİT’te işe başlamıştır?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ