Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Medya Dizi kadınları cinsel obje mi?

        Araştırmanın sonuçları açıklayan proje koordinatörü Prof. Talip Küçükcan 2 bin 227 kişi ile yüz yüze görüşmeler yapıldığını, bunların yüzde 50.2’sinin kadın, yüzde 49,8’inin erkek olduğunu söyledi.

        Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 39,2’si günde 2 saate kadar televizyon izlediğini belirtirken, 4 saatten fazla televizyon seyredenlerin oranı ise yüzde 26.5. Buna göre, kadınların yüzde 38.1’i, erkeklerin ise yüzde 40.3’ü 2 saate kadar televizyon izliyor. Katılımcıların yüzde 66.7’si Türkiye’de televizyon yayıncılığının geleneksel inanç ve değerleri zayıflatıcı nitelikte olduğunu ifade etti.

        Dizilerin gençlere olumsuz rol modelleri sunduğunu düşünenlerin oranı yüzde 70.5 gibi önemli bir rakamı bulurken, yüzde 21.6’lık kesim tersini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 78.2’si yerli dizilerin çoğunu konu ve görsel içerik olarak çocukların ruh sağlığı açısından sakıncalı buluyor. Yüzde 68.9’luk kesim televizyonlardaki dizi ve magazin programlarının çocuk ve gençleri genelde kültürel değerlere yabancılaştırdığını savunuyor.

        ‘Kadınlar cinsel obje’

        Ankete katılanların yüzde 78.9’u “TV dizilerinin kadınları reyting amacıyla çoğunlukla cinsel obje olarak sunmakta olduğu” fikrinde iken sadece yüzde 13.7’lik bir kesim bunun ters yönde görüş bildirdi.

        Televizyonlardaki evlilik programlarına ilişkin görüşleri de yansıtan anketin sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 79,1’i evlilik programlarının Türk aile yapısı ve evlilik ilişkilerine olumsuz etkileyeceğini, yüzde 76.2’lik kısmı da televizyon dizileri ve magazin programlarının Türkiye’de boşanma oranlarının artmasında etkili olabileceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 86.5’i televizyon dizileri ve programların çocukları ve gençleri şiddet kullanmaya teşvik ettiği görüşünde. Dizilerdeki cinsel içerikli görüntülerin çocuk ve gençleri olumsuz etkileyeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 84.1.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ