Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Denetimli Serbestlik Yasası değiştiriliyor

        Sibel HÜRTAŞ/HT GAZETE

        Denetimli Serbestlik Yasası değiştiriliyor, mahkûmlar artık cezalarının son 1 yılını cezaevi yerine dışarıda geçirecek. İlk aşamada 15 bin mahkûm tahliye edilecek. Serbest kalacak mahkûmlar arasında çocuk tacizcileri ya da eşlerini yaralayanlar da yer alacak DENETİMLİ serbestlikte yeni dönem başlıyor.

        Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan Denetimli Serbestlik Yasa Tasarısı ile artık mahkûmlar cezalarının son yılını cezaevi yerine dışarıda geçirecek. Tasarının yasalaşması halinde ilk aşamada 15 bin mahkûm tahliye olacak. Bunun bir af olmadığını belirten Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tasarıyı şöyle anlattı:

        SON YIL DIŞARIDA

        Tasarı yasalaşırsa artık mahkûmlar cezalarının son yılını dışarıda geçirecek. Cezası 7 yılda infaz edilen bir mahkûm, 2 yıl kapalı cezaevinde kaldıktan sonra açık cezaevine gidecek. Burada 4 yıl kaldıktan sonra, kalan cezasının son 1 yıllık süresini dışarıda geçirecek.

        DENETİM ALTINDA

        Serbest bırakılan mahkûm, infaz süresi bitinceye dek denetlenecek. Bu kişiler için kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılma, konutta veya bölgede gözetim altında bulundurulma, belirlenen yere gitmeme, programlara katılma yükümlülüklerine karar verilecek.

        KİMLERİ KAPSIYOR

        Açık ceza infaz kurumuna ayrılma hakkı olmayanlar, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm olanlar, örgüt ve terör suçluları, iki kez hücre cezası alanlar, koşullu salıverilme kararı geri alınanlar ve firar edenler, bu yasadan yararlanamayacak. 6 ay kesintisiz açık cezaevinde kalan, iyi hali olan, koşullu salıverilme tarihine 1 yıl ve daha az süre kalanlar ise hâkim kararıyla yasadan yararlanacak. Geçici madde ile açık cezaevine ayrılma hakkına sahip olduğu halde açık cezaevine ayrılmayan hükümlüler de ilk aşamada düzenlemeden yararlanabilecek.

        TACİZCİYE ELEKTRONİK KELEPÇE

        Çocuk tacizcileri ile eşlerini tehdit ve yaralama suçundan ceza alan kocalar da bu tasarıyla erkenden tahliye olabilecek. Denetimli serbestlik süresince bu kişilere elektronik kelepçe takılacak. Çocuk tacizinden mahkûm olanlar, park ya da okullara yaklaşırsa, kelepçe alarm verecek. Alarm üzerine polis ve denetimli serbestlik elemanları harekete geçecek. Eşlerini yaralama ve tehdit suçundan hüküm giyen kocalar da eşlerinin konutuna ya da işyerlerine yaklaşırsa alarm çalacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ