Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Tanju Sürmeli, Neuro feed back, Amerika, Kanada

        Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında şiddet uygulayan veya şiddet uygulama ihtimali bulunan erkeklere öfke kontrolü, stresle başa çıkma ve şiddeti önlemeye yönelik terapi verilmeye başlanmışken, psikiyatrist Tanju Sürmeli’den çok çarpıcı bir açıklama geldi. Sürmeli, uyguladığı “Neuro feed back” yöntemi ile erkeklere otomobil yarışı oynatarak beyin dalgalarının düzenlendiğini ve şiddet eğiliminin azaldığını söyledi.

        KAFAYA DARBE ETKİLİYOR!

        Beyindeki elektrik akımındaki düzensizliklerin insanları şiddete yönelttiğini ifade eden Sürmeli şunları söyledi: “Amerika ve Kanada’da yapılan bilimsel çalışmalara göre şiddet uygulayanların beyin dalgasına bakıldığında kafa darbesiyle ilgili izler bulunuyor. Bu kişiler çocukluklarından beri vurma çarpma, düşme, trafik kazası gibi nedenlerle kafalarına darbe almışlar. Bu darbelerin beyindeki şiddeti uygulayıp uygulamayacağını söyleyen merkezler deki elektrik akımını bozduğu tespit edildi.

        BEYNİN GRAFİSİ ÇEKİLİYOR

        “Neurofeedback” adlı yöntemle tedavide hastalara bilgisiyar oyunu oynatıp araba yarıştıran Sürmeli, tedavi hakkında şu bilgileri verdi: “İçinde küçük sensörlerin bulunduğu bir bone hastanın başına geçiriliyor ve beyindeki elektrik akımının durumu bilgisayar ortamına aktarılıyor. Bir nevi kalp grafisi gibi beynin grafisini çekiyoruz. Yan etkisi yok, acı duyulmuyor. Elde ettiğimiz verileri bilgisayara aktarıyoruz ve hangi noktada elek trik dalgasında düzensizlik olduğunu tespit ediyoruz. Daha sonra bu noktalardaki akımı yeniden düzenleyebilmek için hastaya bilgisayar oyunu oynatıyoruz.”

        KISKANÇLIK ORTADAN KALKIYOR

        Kadın cinayetlerinde erkeklerin sık sık ‘kıskançlıktan yaptım, beni aldattığından şüphelendim’ gibi ifadeler kullandığını hatırlatan Tanju Sürmeli, bunun da beyindeki mekanizmaların bozulmasından kaynaklandığını söyledi. Sürmeli, “Şüpheci, paranoyak ve kıskançlığın hepsi elektriksel akımların düzensizliğinden oluşuyor. Elektrik akımını düzenlemeyi öğrettiğimiz zaman hastada o kıskançlık ve şüphecilik ortadan kalkıyor. Kavga ya da kaos ortamında beynin frenleme merkezleri önceden uyarıyor” diye konuştu.

        Ödülle ‘Doğru yoldasın’ mesajı veriliyor

        Bilgisayar oyununun yanı sıra hastalara elektronik bir pistte oyuncak otomobillerle yarış yaptıran Dr. Tanju Sürmeli, oyunla tedavi sırasında beyindeki elektrik akımının düzenli hale geldiğini belirterek şunları söyledi: “Mini pistteki oyuncak otomobilleri hareket ettirebilmeleri için hastanın kafasında belli noktalara elektrotlar bağlıyoruz ve bunları bilgisayar aracılığıyla yarış pistindeki araçlara aktarıyoruz. Hasta oyuna konsantre oluyor ve otomobili hareket ettirdiğini düşünüyor. Bu esnada arabalar pistte turlamaya başlıyor. Hasta yarışta ödül alıyor. Aynı durum bilgisayar karşısında oynadığı oyun için de geçerli. Hasta oyuna konsantre olurken elektrik akımını belli seviyede tutmasını öğretiyoruz. Kazandıkça puan veriliyor, böylece ödül yöntemi ile beyni koşullandırmış oluyoruz. Beyne ‘doğru yoldasın, böyle devam et’ komutu verilmiş oluyor ve elektrik dalgaları düzenli hale geliyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ