Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam ‘Göz rengi karakteri belirler mi?’

        GAZETE HBAERTÜRK / TÜLAY ŞUBATLI

        ÇEK Cumhuriyeti’nde bulunan Charles Üniversitesi uzmanlarının, insanların göz renginin kişinin güvenilirliğini ne kadar etkilediğini ortaya koyan araştırması tartışma yarattı. Araştırmada deneklere 40 kadın ve 40 erkeğin fotoğrafı gösterilerek hangilerinin daha fazla güven uyandırdığı soruldu. İşte tartışma yaratan nokta da burada ortaya çıktı. Çünkü araştırmaya göre; kahverengi gözlere sahip olanlar denekler üzerinde daha fazla güven uyandırdı. Bu sonuçtan yola çıkarak biz de uzmanlara “Acaba göz rengi insan karakterini belirler mi?” diye sorduk. Kimileri göz rengi ile karakter arasındaki ilişkiyi ortaya koyan bir bilimsel çalışma olmadığına dikkat çekerken kimileri ise göz renklerinin insanların kişilik yapıları hakkında ipucu verdiğini söyledi.

        Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet YAVUZ:

        ‘Kahverengi gözlüler daha uysal ve sakin olurlar’

        GÖZ rengi ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkileri belirleyen somut bir bilimsel çalışmaya rastlayamadım. Ancak bana sorarsanız kişilik özelliklerini asıl belirleyen faktörler, genlerle gelen kalıtımsal özelliklerin yanı sıra, aile ve çevrenin doğumdan itibaren oluşturduğu etkileşimlere bağlıdır. Bu konudaki bilgiler açısından bakıldığında toplumsal reflekslerden oluşan kanaatler var. Örneğin bizim ülkemizde kahverengi göz rengine sahip olanların daha uysal, sakin, ayakları yere basan bir karakter sergilediği, buna karşılık renkli göze sahip olanların ise daha uyanık, cin fikirli ve havai oldukları düşünülüyor. Diğer taraftan ABD’ de şimdilerde geliştirilen bir teknik pratiğe yansıtılabilirse, lazer ışınları ile göze rengini veren pigmentler değiştirilerek istenilen göz rengi oluşturulabilecek, örneğin kahverengi gözlü bir kişinin göz rengi maviye dönüşebilecek.

        Kişisel Gelişim Uzmanı Esin UZER:

        ‘Mavi gözlü cama bakar cam kırılır, ineğe bakar inek çatlar

        HER renk her şeyi etkiler. Çünkü göz çok önemlidir. Ruhani tesirlerin dışa vurumudur. Tabii ki içeride olanı da göz nasıl etkiliyorsa renk de etkiler. Hepsinin metafizikte yeri var görmezden gelemeyiz. Bir insanı tanımak için en az 10 sene gerekir. Ama birtakım ipuçları var, gözün şekli gibi rengi de önemli. Bir sanatçının el biçimi farklı olduğu gibi gözün biçimi de kişinin karakteri hakkında ipucu verir. Aynı şey renklerde de geçerli. Siyah gözlü insanlar çok heyecanlı tiplerdir. Fakat düzenlidir, verdiği sözü tutar, duygu yüklüdür, geçmişte olanları çabuk unutmaz, intikamcıdır, baskın karakterlidir. Mavi gözlü insanlar maceracı, çok enerjik insan tipi, çok vericiler, karşılık beklemez, gerçekleri kolay kolay görmez, kafasını kuma gömer, karakteri hasetse niye bende yok diye baktığında nazara açıktır. Dikkatli olmak gerekir. Cama bakar camı kırar, ineğe bakar ineği çatlatır. Yeşil gözlüler, kalp kırmaz, doğaya düşkün, bazen asabi olabilirler, iyi ortak olurlar. Kahverengi gözlüler dedikoducudur, laf taşırlar, ortalığı karıştırırlar, gururludurlar, pire için yorgan yakar, sabit fikirlidirler. Dediğim dedik öttürdüğüm düdük hesabı, inatçıdırlar.

        Astrolog Ata NİRUN:

        ‘Mavi gözlüler enerjik ve eli açıktır’

        HİTLER, sarışın ve mavi gözlüleri üstün ırk kabul ediyordu. Biz de buradan yola çıkarak çevremizde tanıdığımız kişilerle görüştük. Tibet kaynaklı yayınlardan da yararlandık. Buna göre göz renklerinin kişilikleri belirlediğini gördük. Yaptığımız birkaç kişilik araştırmaya dayanarak, astrolojik karakterlerini tanıyarak göz renklerine göre gruplamalar yaptık. Sonuçların Tibet kaynaklı yayınlarla tuttuğunu gördük ve yayınladık. Bu çalışma genişletilip on binlerle yapılsaydı daha ilginç sonuçlar çıkabilirdi. Ela gözlüler hassas olur. Sezgisel güçleri yüksektir, oldukça hassas bir kalbe sahip insanlardır. Gururlarına çok düşkün kişilerdir, gururları kırıldığı zaman asla ve asla afları yoktur. Aslında çok daha yumuşak başlı, daha anlayışlı olmaları gerekmektedir. Kahverengi gözlüler sırlarını açık eder. Aslında bu insanlar kendilerini idare ettirmek konusunda isteksizdirler. Bir kötü yönleri de her yerde sırlarını açıklamalarıdır. Mavi gözlüler durağan olmayı sevmeyen, enerji dolu, karar verme kabiliyeti olarak pozitif yönde gelişmiş eli açık, değişimlerden korkmayan kişilerdir. Biraz hayalperesttirler. Bu yapıları nedeniyle de gerçekleri görmekte zorlanırlar. Siyah gözlüler olaylar karşısında çok çabuk heyecanlanan, disiplinli, düzenli kişilerdir. Duygu yüklü olan bu insanların, gerek sevgisi, gerek de kindarlığı oldukça güçlüdür. Onlar karşılarındaki insanları daima idare etmek isterler. Yeşil gözlü olanların sevdiklerini kırmak istemeyen bir yapıları vardır. Kırıcı olmamaya çok dikkat ederler, çok asabi yaradılışta da olmalarına rağmen bu böyledir. Bu yüzden hislerine hâkim olmayı bilirler.

        'Bu araştırma Türklere teselli mükâfatı olur’

        Gazeteci-Yazar Nazlı ILICAK:

        BENCE göz rengi insanın karakterini belirlemez . Güven duyup duymama konusunda karşımdaki kişinin göz renginin açık-koyu olması beni etkilemez. Ama konuşurken gözlerini kaçıran insan yalancı olabilir. Türklerin de çoğunluğu kahverengi gözlü. Bu durumda Türklerin çoğunluğunu dürüst ve güvenilir kişiler olarak kabul etmek gerekir. Yani o zaman herkese güven duymak gerekir. Bu araştırmaya göre böyle bir sonuç çıkar. İngilizler açık renk gözlü. İngilizlere göre Türklere daha çok güven duyuluyor olurdu. Kişileri göz rengine göre ayırmanın doğruluğuna inanmıyorum. Kahverengi gözlülerin daha güvenilir olduğunu ortaya koyan araştırma Türklere ancak teselli mükâfatı olur. Çünkü kahverengi çok sıradan bir göz rengi. Ülkemizde açık renk göz daha makbul. ‘Sarışının adı var, esmerin tadı var’ gibi bir şey olur bu.

        Necmettin Erbakan Ünv. Meram Tıp Fakültesi Psikiyatrı Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Erol GÖKA:

        ‘Ben de mavi gözlüyüm’

        GÖZ rengi ile insan karakteri ilişkisine dair hiçbir bilimsel çalışma ortaya konmuş değildir. Ancak göz renkleriyle ilgili çok fazla kültürel atıflar vardır. İşte mavi gözlü olanların daha güvenilmez olduğuyla ilgili bizim kültürümüzde de bir inanış var. Bunlar Batı’da da var maalesef. Kendi kültürümüzde yok. Eski Yunan, Roma etkisinin tasavvufa etkisi söz konusu. İslam kültüründe insanları ayırt etmek çok ayıp bir şeydir. Bu tip araştırma dizaynlarını kültürel etkenleri dışlayıcı yapmak lazım. Çek Cumhuriyeti’ndeki bilim adamlarının yaptığı bu araştırma bilimsel değeri düşük bir araştırma. Böyle bir şey olmaz, söylenemez. Bir de sonuç olarak toplumsal komplikasyonları da olan sonuçlardır. Ben de mavi gözlüyüm, ne yapalım? Bilim insanları etiketlemeye hizmet etmez. Biz barış için uğraşırız.

        Üsküdar Ünv. Rektörü -Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat TARHAN:

        ‘Aksi ispatlanmadıkça safsatadır diyemeyiz

        ÇEK Cumhuriyeti’nde yapılan araştırma sosyal psikoloji kapsamında yapılan bir algı çalışması. Kişinin başkaları üzerindeki algısı inceleniyor. Yani kahverengi gözlülerin güvenilir olduğu değil onların toplumda nasıl algılandığı yönünde bir çalışma. Bunların hiçbir bilimsel temeli yok. İnsan ilişkilerinde güven ölçmede ilk izlenim, daha sonra da orta ve uzun vadede izlenimler vardır. “Mavi gözlülerin nazarı değer” diye toplumda bir inanış var, ama bu toplumsal algı mı yoksa gerçekten bu var mı bilimsel olarak ölçümü yapılamıyor. Halktaki inanıştır bu. Bu inanışın gerçek olup olmadığını ölçecek bilimsel bir metot yok. Bilimsel olarak yanlışlığı doğrulanmadıkça, aksi ispatlanmadıkça toplumsal kalıp düşünce, önyargı olarak görülür. Uydurma, safsata diyemeyiz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ