Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Ekonomi İtalya Büyükelçisi: Türkiye ile vizeler derhal kaldırılmalı

        İtalya Türkiye Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, Söz Sende'de Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı. Türkiye'de olmaktan çok mutlu olduğunu söyleyen Büyükelçi, Türkiye ve İtalya'nın uzun yıllara dayanan dostluğunu vurgulayarak "Bence Türkiye ile vizeler derhal kaldırılmalı" dedi.

        İşte Gianpaolo Scarante'nin o açıklamaları...

        "TÜRKİYE İLE VİZELER DERHAL KALDIRILMALI"

        Ben vize konusunda her zaman şunu açıkça söylüyorum: Bence Türkiye ile vizeler derhal kaldırılmalı. Öncelikle Avrupa ülkeleri bu konuda hiçbir risk taşımıyor. Bunun ikinci sebebi ise şu: Avrupa başka ülkelerle vizeleri kaldırıyor, fakat bu ülkelerin Türkiye ile yakından uzaktan alakası yok. Türkiye vizelerin kaldırıldığı ülkelerden her açıdan önde. Biz vizeyi çok kolay bir şekilde veriyoruz. Fiziksel olarak gitmeye gerek yok, aracı bir kurum var. Mümkün olduğunca da uzun süreli vize vermeye çalışıyoruz. Ancak Schengen kuralları nedeniyle sınırlarımız var ve bu da ancak Türkiye ile vizelerin kaldırılmasıyla aşılabilir. Bundan 10-20 sene önceki Türkiye çok farklıydı, toplumun çok farklı beklentileri vardı. Günümüzde ise Avrupa'da çalışan birçok Türk buraya tekrar dönüyor, dünya değişiyor. Dolayısı ile vize koymanın ana sebebi değişiyor.

        DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE'DE

        Türkiye ve İtalya'nın tarihinde birçok ortaklık olduğunu söyleyen Büyükelçi şöyle devam etti: Türkiye benim için olağanüstü bir ülke. Bizim ortak tarihimiz sayesinde ben Türkiye'nin gerçeğini daha iyi algılamaktayım. Günümüzde bütün dünya Türkiye'ye bakıyor. Dünya Türkiye'nin siyasi yapısına, İslamla demokrasiyi nasıl birleştirdiğine bakıyor. Ekonomisine bakıyor; çünkü dünyada kriz olmasına rağmen Türkiye ekonomisi çok ilginç bir şekilde büyüyor. Türk toplumu da çok dinamik bir toplum ve içerisinde kendisini Avrupa'ya taşıyacak çözümleri sunuyor. Benim için burada diplomatik bir temsilci olmak büyük bir ayrıcalık, çok özel şeylere tanık oluyorum.

        "TÜRKİYESİZ BİR AVRUPA'NIN GELECEĞİ YOK"

        Hiç kimsenin Türkiye'yi Avrupasız düşünemeyeceği dile getiren Büyükelçi " Avrupa, Türkiye'nin geçmişinde de vardı, şimdi de var. Hiç kimse Türkiye'yi Avrupasız düşünemez. Dolayısı ile Türkiye'nin geleceğinde de Avrupa var. Aslında Türkiyesiz bir Avrupanın da geleceği yok. Çünkü Türkiye genç ve dinamik bir nufüs, coğrafi olarak da çok stratejik bir yerde. Dolayısı ile bizim istediğimiz gibi dinamik bir Avrupa, Türkiyesiz mümkün değil. Bu yüzden benim ülkem Türkiye'nin AB'ye girişini kesinlikle desteklemektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ