Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam YÖK'ün bu yaptığı çifte standart mı?

        Sultan UÇAR / AHT

        YÖK’ün yurtdışından başvuran öğrencilerin sınav-puan şartını kaldırmasından sonra şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştirerek yurtdışından gelen öğrencilerin liselere sınavsız-puansız girişinin önünü açtı. Yurtdışında 1 yıl öğrenim görenler, boş kontenjan olması, ikametgâhı ve nakil şartları tutması halinde komisyon kararıyla sınavsız-puansız liselere kayıt yapabilecek. Bu karar eğitim camiasını ikiye böldü. Türkiye’de milyonlarca öğrenci iyi bir lise ve iyi bir üniversite kazanmak için adeta bir servet harcarken, en gözde lise ve istedikleri üniversiteye sınavsız kayıt hakkını Türkiye’deki çocuklara haksızlık olarak değerlendiren de var. Türkiye’nin önünün açılması için bu kararın alınmasında geç kalındığını düşünenler de. İşte görüşler...

        Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Cansel GÜVEN:

        'Beyin göçü lise çağlarına inecek'

        Aile dershane parası vereceğine çocuğunu yurtdışındaki bir okula göndererek iyi liseler veya üniversiteleri garantileyecek. Yurtdışında çocuğunu okutabilecek kadar ekonomik gücü olan bir aile geri döndüğünde devlet onlardan üniversite harcı bile almayacak. Özel üniversitelerin bile öğrenim ücretini devlet karşılayacak. Çocuk yurtdışından gelip yıllığı 50-57 bin TL arasındaki vakıf üniversitesinin diş hekimliği ya da tıp fakültesine girebilecek. Bunu da devlet üstlenecek. Aile yurtdışında liseyi okutacak, üniversiteyi de devlet ısmarlayacak. Bunun neresi sosyal adalet? Bu, beyin göçünün lise çağlarına inmesi demektir. Bu eğitimcilere hiç sorulmadı. Türkiye’deki sınavda yüzde 1’lik dilime giren yani derece yapan öğrencinin girmek istediği bölümleri yurtdışından gelenler talep ederse o zaman ne olacak? Öncelik kime verilecek? Net değil.

        Eskişehir Osmangazi Üni. Eğitim Fak. Dekanı Prof. Dr. Selahattin TURAN:

        'Türkiye'nin stratejik gelişimi için reform'

        Türkiye aslında bu tür adımları atmakta çok geç kaldı. Ülke olarak sürekli yurtdışına hem lise hem üniversite düzeyinde öğrenci gönderiyoruz. Çiller zamanında ilk 1000’e girenleri yurtdışına göndermeye başlamışlardı. Biz bunun çok tehlikeli olduğunu, fen liselerini bitiren ülkenin belki de en zeki çocuklarını elimizle yurtdışına göndermenin çok riskli olduğunu anlatmıştık. Türkiye’nin bilim-teknoloji alanlarında gelişmesine bu gidişlerin önemli oranda ket vurduğunu düşünüyorum. 2040’ta Amerika, İngiltere’de yaş ortalaması 42, bizde 36 olacak. Bizim onların karşısında güçlü olabilmemiz için onların karşısında güçlü yapılar kurmamız gerekiyor. Lise düzeyindeki düzenlemeye olumlu baktığımı söyleyemem ancak üniversite düzeyindeki yanlışı YÖK artık fark etti ve önlem aldı. YÖK’te ve MEB’de eğitim alanında atılan adımlar, Türkiye’nin stratejik olarak geleceğini doğru inşası için bir reformdur.

        Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Yusuf TAVUKÇUOĞLU:

        ‘Yoksullara sınavlar ülkesinde yarışmak kalıyor’

        Türkiye’de okuyan bütün çocuklarımıza yapılmış bir haksızlıktır. Özellikle yoksul kesimin çocukları yurtdışına gidemeyeceği için sınavlar ülkesinde sınavlara girerek yüksek tahsil yapıp meslek sahibi olmaya çalışacak. Ekonomik sorunu olmayanların çocukları, 1 yıl yurtdışındaki okullarda okuyup sonra Türkiye’ye dönecek ve Türkiye’nin en seçkin kurumlarına sınavsız girme hakkı kazanacak. Buna Galatasaray Lisesi de ODTÜ de dahil. Bu okulların öğrenci kalitesinin düşmesi kaçınılmaz olacak. Bu sistem kurumlarımızı da olumsuz etkileyecek. Bir orada bir burada okuyan çocukların gelişim çağında kişilik gelişimleri de olumsuz etkilenecektir.

        TOBB Eğitim Meclisi ve GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp KILCI:

        ‘Problem çözmek için olumlu’

        Yurtdışından gelenlerin problemini çözmek için atılmış olumlu bir adımdır. Öğrenciler yurtdışına gidiyor. Ülkelerin çoğunda dil gibi birçok problemi aşarak geri geliyorlar. Türkiye’de gelip sıfırdan başlamak zorunda kalıyorlardı. Bu çocuklara bir ayrıcalık tanınmasını olumlu buluyorum. Yurtdışından gelen her öğrenci denklik, nakil, ülkelerin değerlendirme sistemleriyle ilgili problemler yaşıyor. Bunun daha esnek olması ülke insanının dışarıda ticaret yapmasını da kolaylaştırıyor. İnsanlar yurtdışına gidip 1-2 yıl iş yaparken, çocuklarını da götürüyor. Yurtdışına gidip sonra yurda dönmek isteyenlerin önü açılmıştır. Türkiye bu düzenlemeyi yapmakta yani uluslararası standartları yakalamakta bana göre geç bile kalmıştı. Rastgele kayıt yapılması zor görünüyor. İllerdeki müdür yardımcıları ve lise müdürleri de komisyonda olacak. Her öğrencinin durumu tek tek görüşülecek.

        Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali BAYKAL:

        ‘İçeridekine eziyet dışarıdakine iltifat ediliyor bu sistemle’

        Çocukların ortaöğretim sınavına girecek ailelerin de buna karşı çıkması gerekir. Bir taraftan içerideki çocuğa tek sınav yerine 8. sınıfta 12 sınav daha gelirken, diğer taraftan dışarıdan gelen elini kollunu sallayarak girecek. İçeridekine eziyet dışarıdakine iltifat edilip nimet muamelesi yapılıyor. Türkiye’deki çocuklara çok büyük bir haksızlık ve adaletsizlik yapılıyor.

        Türk Hava Kurumu Üni. Rektörü Prof. Dr. Ünsal BAN:

        ‘Üniversiteler için iyi liseler için haksızlık’

        İYİ yönü, gençlerin üniversite eğitimi almalarını kolaylaştırıcı bir yaklaşım olmasındadır. Yurtdışında lisans eğitimi alacaklarına Türkiye’de lisans eğitimi almış olacaklar. Bu şekilde Türkiye hem ekonomik hem de sosyal olarak kazanmış olacak. İşin kötü yönünü söylersek, Türkiye’de ortaöğretim bir anda liseye kayabilir. Bu avantajlar, Türkiye’deki öğrencilere de sağlanırsa o zaman eşitlik olur.

        Eğitim Bir Sen Genel Başkanvekili Ahmet ÖZER:

        ‘Yurtdışından Türkiye’ye bir hareketlilik olmaz’

        SBS kaldırıldığı ve çocuklar artık okuldaki başarısıyla ortaöğretime geçeceği için çok ciddi bir adaletsizlik olacak denilemez. Artık Türkiye’deki ortaöğretime geçiş sistemi yurtdışı standartlarına getirildiği için bu anlamda bir haksızlığa meydan vermeyecektir. Ben yeni sistemle yurtdışından Türkiye’ye bir hareketlilik olacağını sanmıyorum. Çocukların yarım dönem yurtdışına gidip sonra geri döneceğini sanmıyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ