Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 40 milyon domuz gribi aşısı çöpe gitti

        ABD halkı için üretilmiş domuz gribi aşılarının dörtte biri (40 milyonu), son kullanma tarihi geçtiği için çöpe gitti.

        Yetkililer, bazılarının kullanma tarihi bugün sona eren aşıların değerinin 260 milyon dolar olduğunu bildirdiler.

        Bu miktarın, her yıl mevsimlik grip aşılarından genelde arta kalan miktarın 4 kat fazlası olduğu ifade edildi. Yetkililer "bunun tarihi standartların çok üstünde olduğunu" belirttiler.

        Yaklaşık 30 milyon aşının daha kullanma tarihi geçtiğinde, Amerikan halkı için üretilmiş aşıların yüzde 43'ü boşa gitmiş olacak.

        Dünya çapında domuz gribinden ölenlerin sayısı, korkulanın ve her yıl normal gripten ölenlerin çok altında kalmış, talep olmayınca milyonlarca aşı da kullanılamamıştı.

        Hatta bazı uzmanlar, domuz gribinin kayıtlardaki en hafif salgın olduğunu söylemişlerdi.

        Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçen yılın nisanında, domuz gribi daha yeni ortaya çıktığı sırada tüm dünyada hükümetlerin referans aldığı "pandemi" tanımını değiştirmişti.

        Eski tanımda pandemi ilan edilebilmesi için yeni bir virüsün ortaya çıkması, hızla yayılması, insanların bu hastalığa bağışıklığının bulunmaması, yüksek ölüm oranına sahip olması ve bulaşma oranının yüksek olması gerekiyordu. Ancak yeni kararla DSÖ son iki şarttan vazgeçerek pandemi ilan etti.

        Domuz gribi salgınının, ilaç şirketlerinin karlarını artırmak için bu firmalarla ortak düzenlenen "bir korku kampanyası" olduğu, bu yüzden abartıldığı da iddia edilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ