Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kayseri'den büyük çıkış

        Geçtiğimiz ay “Uluslararası Birinci Kök Hücre Araştırmaları ve Uygulamaları Konferansı”nin düzenlendiği Kayseri Erciyes Üniversitesi, 25 ülkeden 550 katılımcıya ev sahipliği yaptı. Üniversitenin Biyoteknoloji Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çetin, toplantının ardından Habertürk Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin geçmişte bilim alanında gerçekleştirilen devrimlerin çoğunu kaçırdığını ancak günümüz biyolojik bilim devrimini kaçırmaması gerektiğini söyleyen ve kök hücre tedavilerinin geleceğin tedavileri olduğuna dikkat çeken Çetin, “Tedavi amaçlı ilaç ve kimyasal maddelerin büyük maliyetleri bulunuyor ve bu şekilde elde edilen bir ürünün ilaç haline gelmesi bir-bir buçuk milyar doları buluyor; Bu ilaçtan on yıllık patent hakkı boyunca en az on katı kazanılmalı ki çöpe atılan diğer yüzlerce ilacın parası çıksın” diyor.

        KİMYASAL İLACIN MODASI GEÇECEK

        Önümüzdeki 20 yıl içinde kalp, akciğer, karaciğer ve kanser gibi 4 önemli hastalığın tedavisinin küresel ekonomiye tam 47 trilyon dolar yük getirmesinin beklendiğini söyleyen ve “Ülkemiz gelişmek istiyorsa 47 trilyon dolardan pay alma fırsatını kaçırmamalı” diyen Çetin önümüzde ki 50 yıl içinde kimyasal ilaçlarla tedavi yerine, insan doğa ve bedenine daha uygun hücresel tedavilerin ön plana geçeceğini iddia ediyor. “İnsan yapıtaşını oluşturan hücrelerle gerçekleşecek tedaviler ve sağlıklı hücreleri dışarıda üretip insanlara aktarma, gelecek 50 yılın tedavi modelini oluşturacak” diyen Çetin’e göre, hücrenin kendini yenileyebilme özelliği; yaşlanmış, eskimiş, bozulmuş ve hastalanmış organları yenileme anlamına geliyor ve henüz yolun başında olunsa da bu tedavileri Türkiye’de de geliştirmek için hiçbir engel bulunmuyor.

        UZAY İSTASYONU GİBİ MERKEZ

        Açılışı 2 ay sonra gerçekleşecek olan ve içinde kök hücre araştırma merkezinin bulunduğu biyoteknoloji merkezini, “Uzay istasyonu gibi” sözleriyle tanımlayan Çetin, “Bu merkezde hücre üretmeyi ve bunlarla hastaları tedavi etmeyi hedefliyoruz” diyor. Bu merkezde (biyoteknolojiyle) yanık için cilt hücresi, kemik hasarları ve hastalıkları için kıkırdak ve kemik dokusu üretileceklerini bunun yanında karaciğer, akciğer, soluk borusu, göz ve sinir hücrelerini üretmekle kalmayıp bu ürünlerin patentini alarak yurtdışına satma amacında olduklarını belirten Çetin, sadece araştırma merkezi olmayı değil kök hücre üretim merkezi haline gelmeyi istediklerine de dikkat çekerek “Başlangıcından itibaren biyolojik ürünleri pazarlayacağımız ticari bir sistem kuruyoruz” diyor.

        CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ