Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İlişkiler Sevgililer Günü keyfinizi ikiye katlayın

        Elif DEMİRTAŞ BİLİR / haberturk.com

        edemirtas@haberturk.com

        Sevgililer Günü yaklaşırken tüm vitrinler sokaklar kırmızı ve pembe renklerin cazibesi altında, tatlılar bile kırmızı -pembe kutularda ;sevgiliye özel çikolatalar, pastalara kırmızı soslar eşlik ediyor. Göze ve mideye çok hitap ettikleri doğru ancak sağlığa hitap ettiğini söylemek zor! Unutmayın bitter çikolata baş tacımız..

        14 Şubat Sevgililer Günü’nde aşkınızı renklendirmek sizin elinizde. Uzm. Dyt. Merve TIĞLI'nın besin önerileri ile gecenize renk katabilirsiniz.

        ELMA

        NEDEN SEVİYORUZ: Elmalar sahip oldukları şöhreti kesinlikle ve fazlasıyla hak ediyorlar. Çünkü elmaların bir porsiyonunda yaklaşık 3-4 gram lif bulunur ve lif içeriği kendi sahip oldukları pektinden gelir. Bunların yanı sıra elmalar sindirime ve kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

        NASIL TERCİH EDEBİLİRİZ: Sonbaharda daha taze olmalarına rağmen tüm yıl boyunca çiğ veya kış aylarında biraz tarçın serpip pişirerek tüketebilirsiniz.

        Elmanın faydalarından en ilginç olanı, içerdiği potasyum (100 g’da 120-200 mg) zenginliği ve az sodyumdan (100 g’da 10 mg’dan az) ötürü dinlendirici olmasıdır. Bu kombinasyon ve %85 oranındaki su, elmaya idrar söktürücü özelliği de verir. Ayrıca potasyum içeriği yüksek tansiyona karşı savaşta önemlidir.

        PANCAR

        NEDEN SEVİYORUZ: Aslında pancarların parlak renkleri onların ne kadar sağlıklı olduğuna işaret. Pancarlar iyi bir anti-inflamatuar ve antioksidan olma özelliklerinin yanında, aynı zamanda iyi bir folik asit ve C vitamini kaynağıdır.

        NASIL TERCİH EDEBİLİRİZ: Uzmanlar bu yöntem biraz zaman almasına rağmen pancarların kavurularak tüketilmesini öneriyor. Hatta onların çok lezzetli bir turşu olacaklarını da ekliyorlar.

        Pancar, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından adeta bir enerji deposu.

        * Sinirleri yatıştırır.

        * Kalp sağlığını korur.

        * Böbrekleri çalıştırır.

        * Vücudu kuvvetlendirir.

        * İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.

        * Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir.

        * Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır.

        * Şeker hastalığı ve vereme karşı korur.

        * Yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.

        * Kırmızı pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır.

        * Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur.

        * Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir.

        KIRMIZI MEYVELER

        NEDEN SEVİYORUZ: Tüm kırmızı meyveler düşük kalori ve zengin lif içeriğine sahiptir, yüksek C vitamini içeriğinden bahsetmiyorum bile. Ayrıca hafıza üzerinde olumlu etkileri olduğu da bilinmektedir.

        NASIL TERCİH EDEBİLİRİZ: Çok güzel bir eşleştirme yaparak çikolata kaplı çilekleri tercih edebilirsiniz. Veya kırmızı meyveleri salataların ve yulaf ezmelerinin içinde de tüketebilirisiniz.

        Her fırsatta kırmızı meyve tüketilmesini öneren Tığlı, kırmızı meyvelerin sağlık için önemli derecede faydalı olduğunu belirtiyor. Peki nedir kırmızı meyvelerin yararları?

        Böğürtlen, ahududu, çilek, frambuaz, mürdüm eriği nar vs. içerdikleri anti-oksidanlarla sağlığı koruyucu etki gösterirler.

        Bu meyvelerin büyük bir kısmının ilkbahar ve yaz aylarında bulunması nedeni ile yıl boyunca düzenli anti-oksidan ihtiyacını karşılamak amacıyla kurutulmuş kırmızı meyvelerden de yararlanılabilir.

        Yapılan araştırmalar sonucunda kırmızı renkli meyvelerin yüksek kolesterol, tansiyon, kalp ritm bozuklukları ile günümüzün amansız hastalığı kanser gibi sağlık problemlerini önlemede oldukça etkili olduğu görülmüştür.

        KİRAZ

        NEDEN SEVİYORUZ: Kirazlar iyi bir antioksidan ve kalp sağlığını iyileştirici olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra sporcularda kas iyileşmesine yardımcı olduğu için de kullanmaktadır.

        NASIL TERCİH EDEBİLİRİZ: Kiraz; taze, kurutulmuş, dondurulmuş hatta suyu sıkılarak bile tüketilebilir. Ayrıca kurutulmuş kirazları ceviz, bitter çikolata, badem karışımına ekleyip de tüketebilirsiniz.

        Kirazın sadece meyve olarak değil kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprak ve çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları ile çok yönlü bir bitki olduğunu belirten Merve Tığlı yararlarını şu şekilde sıralıyor:

        Böbrek ve akciğer dostu bu meyve vücudumuzu zehirlerden arındıran çok değerli bir besindir. Kiraz böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür. Vücudumuzda biriken ürat ve üre asidini dışarı atar. Bu sayede romatizma, damla, damar sertliği ve eklem kireçlenmelerine karşı yararlıdır.

        NEDEN SEVİYORUZ: Yaban mersini mikroplarla savaşması özelliğiyle ünlü olsa da iyi bir C vitamini deposu ve kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır.

        NASIL TERCİH EDEBİLİRİZ: Özellikle salatalara ayrı bir tat katan yaban mersinini kahvaltılık gevreklerin içine karıştırarak da tüketebilirsiniz.

        * Kan şekerini düzenler

        * İdrar yollarını temizler

        * Görme kaybında etkilidir. Gece görüş kabiliyetini artırır

        * Beyin sağlığını korur

        * Kalp hastalıklarından korur

        * Sindirim sistemini düzenler

        * Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir

        * Doğal antidepresandır, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır

        * Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür

        * Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler

        Not: Araştırmalara göre günde bir kâse yaban mersini, yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önleyip hafızayı güçlendiriyor.

        GREYFURT

        NEDEN SEVİYORUZ: Greyfurt özellikle domateste bulunması ile bilinen ve iyi bir antioksidan olan likopen içeriğine sahiptir. Ayrıca kansere karşı koruyucu etkileri de bulunmaktadır. Greyfurt aynı zamanda düşük kalorili ve yüksek lif içerikli bir meyvedir, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek C vitamini içeriği ile kış aylarında bağışıklık sistemi güçlendirici olarak da kullanılacak süper bir meyvedir.

        NASIL TERCİH EDEBİLİRİZ: Greyfurtu çiğ tüketmek tabi ki yanlış değildir fakat kış aylarında sıcak şekilde de tüketebilirsiniz.. Fakat greyfurt bazı ilaçlarla etkileşime girerek zararlı hale gelebilir, bu özelliğini göz önünde bulundurarak tüketmeli.

        Greyfurt, kafa karışıklığı, kıskançlık ve hayal kırıklığı gibi olumsuz düşünce durumlarında ilaç olarak kullanılıyor. Yapılan çalışmalarda greyfurt lifinin kolesterolü önemli ölçüde düşürdüğü saptanmıştır.

        Greyfurtu ikiye böldüğünüzde görünen lifli taneciklerindeki renge göre besin değeri de farklılaşıyor. Kırmızımsı ve pembe renge sahip olan greyfurtlar aşırı derecede A vitamini içeriyor. Özellikle kırmızı rengi fazla olan greyfurtlar ise aynen domateste olan karotenoidlerden, likopen denilen antioksidanı fazlasıyla barındırıyor.

        Greyfurtun, glisemik indeksinin düşük olması, yüksek oranda diyet lifi içermesi, düşük kalorili oluşu ve kandaki ensülin düzeyini düzenlemesi nedeniyle de kilo vermek isteyenlerin diyetlerinde mutlaka bulundurması gerekiyor.

        NAR TOHUMLARI

        NEDEN SEVİYORUZ: Nar C vitamini ve antioksidan içeriği ile kolesterolün düşürülmesine ve kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.

        NASIL TERCİH EDEBİLİRİZ: Narı basit bir atıştırmalık şeklinde veya salataların çorbaların içine ekleyerek farklı lezzetler yaratabilirsiniz.

        Nar çekirdeği yağı kozmetik ve cilt bakımı alanında içerisinde bulunan E vitamini nedeni ile yaşlanma karşıtı ürün olarak kullanılmaktadır.Parmak uçlarıyla cilde masaj yapılarak cilde yedirilir. Aynı zamanda nar çekirdeği içeriğinde bulunan linoleik asit ve polifenollerin kalp damar hastalıklarındaki koruyucu etkisi deneysel çalışmalarla ispatlanmıştır.

        Not: Nar çekirdeği östrojen hormonu bakımından son derece zengindir. Bu nedenle özellikle hamilelerin nar çekirdeğini tüketmeleri tavsiye edilmez.

        KIRMIZIBİBER

        NEDEN SEVİYORUZ: Karotenoid ve C vitamininden zengin düşük kalorili sebzeler olan kırmızıbiberler kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. C vit içeriğiyle meatbolizmanızı hızlandırır.

        NASIL TERCİH EDEBİLİRİZ: Kırmızıbiberleri tüketmenin en güzel yolu sotelemektir. Kırmızıbiberler karotenoid içerirler ve bileşenlerinden tam olarak faydalanabilmek için sotelerken biraz yağ eklenmelidir. Bunun için zeytinyağını tercih edilebilir.

        Kırmızı biber yeşil biberin başka bir türüdür. Yeşilinden daha tatlı ve olgun olan kırmızı biber sadece yemekleri tatlandırmaz aynı zamanda da vücudunuz için muhteşem yararları vardır.

        * Kırmızı biber kanserle savaşta en büyük yardımcılarınızdan biridir. İçerisinde bulunan likopen kansere karşı oldukça etkilidir. Prostat, pankreas ve rahim kanseri bu kanser çeşitleri arasındadır.

        * Kırmızı biber antioksidan açısından oldukça zengindir ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır.

        * Kolayca kilo vermenizi sağlar. bu sebzeler vücut sıcaklığını artırır ve oksijen gereksinimi yaratır. Bu sayede kilo vermek daha kolay bir hale gelmektedir.

        * Kırmızı biber içerisinde bulunan A vitamini gözlere ve bağışıklık sistemine iyi gelir.

        * B vitamini beynin gelişimi için oldukça önemlidir. Vücut metabolizmasını etkiler ve proteinin enerjiye dönüşümüne yardımcı olur.

        * E vitamini hücrelerde hasar görülmesini engeller ve bu sayede kanser potansiyelini azaltır.

        * Kırmızı biberde C vitamini ve potasyum da bol miktarda bulunur. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken potasyum kalp krizi riskini azaltır.

        KIRMIZI ŞARAP

        ONLARI NEDEN SEVİYORUZ: Bu konuda çalışmalar farklılık gösterse de kırmızı şaraplar sağlıklı bileşenler içerirler. İçerdiği resveratrol bileşeni sayesinde sağlık üzerinde önemli faydaları vardır ve aynı zamanda antioksidan özelliğe de sahiptirler.

        NASIL TERCİH EDEBİLİRİZ: Aşırıya kaçmamakla birlikte kadınlar günde 1 kadeh erkekler ise 2 kadeh tüketebilirler. Daha fazla tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir.

        Filozof Eflatun’un “az içilen şarap ilaç gibidir, yaşlıları gençleştiri hastaları iyileştirir” söz dayanağı ile Eski Yunan toplumlarında sağlıklı olmanın iksiri kabul edilmiştir şarap. Ölçüyü kaçırmamak gerekir.

        Şarap pıhtılaşmayı azaltıp kan dolaşımını güçlendiriyor, damarlarımızdaki kan akış hızını yükseltiyor. Kolesterolde de önemli, HDL yani iyi huylu kolesterolü yükselterek LDL yani kötü huylu kolesterol seviyelerini düşürüyor. Kolesterolü okside ederek damar sertliği oluşmasını önlüyor ve ilginç olan; çok eskiden de bunlar biliniyordu. Binlerce yıl önceki kültürlerde şarabın gençlik iksiri kabul edilmesi tecrübelerle oluşmuşsa da beslenme şeklinde Akdeniz mutfağı ve içki kültüründe de şarap tercihinin sağlıklı ve uzun ömürlü olmanın kanıtlanmışlığı sevindirici değil midir?

        Ölçüsülü olmak şartıyla Sevgililer Günü yemeğinizi bir iki kadeh şarap ile keyiflendirebilirsiniz…

        DOMATES

        NEDEN SEVİYORUZ: Kanserle savaşan bir bileşen olan likopeni içermesi nedeni ile özellikle prostat ve meme kanseri üzerinde etkilidir. Ayrıca zengin C ve K vitamini içeriği ile kemik sağlığını geliştirmede etkilidir.

        NASIL TERCİH EDEBİLİRİZ: Domatesleri içerdiği sağlıklı bileşenlerden faydalanmak için sadece yazın tüketmek zorunda değilsiniz. Kış biberi, spagetti veya salsa sosu içerisinde de tüketebilirsiniz.

        Kolesterolü düşürüyor, Katarakt oluşumunu geciktiriyor. Yaşlılığa bağlı görme sorunlarını önlüyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme tehlikesini önlüyor. C vitamini, A vitamini, potasyum ve folik asidin bulunduğu birçok faydalı madde içeriyor.

        Domates yemek ve domates suyu içmek faydalı. Üstelik domatesin kanı akışkan hale getiren ilaçlar gibi yan etkileri de yok. Bilim adamları domatesin kanı daha akışkan hale getirerek damar tıkanıklığı ve daralmasını engellediğini açıkladı. Domates suyu da benzer bir etki yaratıyor.

        Domatesin içindeki en önemli maddelerden biri de domatese kırmızı rengi veren likopen adlı pigmenttir. İnsan vücudu, bu maddeyi üretemez ve bu madde yüzde 85 oranı ile en fazla domateste bulunur. Sonuçları İngiliz Platelet dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; domatesin çekirdeğinin çevresindeki sarı sıvı işte bu etkiyi yaratıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ