Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Türkiye’nin ilk alkol araştırma merkezi açıldı

        Türkiye’de alkol üzerine araştırma yapan ilk ve tek merkez olma özelliğini taşıyan "Hacettepe üniversitesi Alkol Araştırma Merkezi" hizmete açıldı.

        Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nın yeni binası hizmete açıldı. Adli Tıp Anabilim Dalı’nda poliklinik hizmetlerinin dışında tıbbi uygulama hataları başta olmak üzere adli tıp ve adli bilimler alanlarında resmi bilirkişilik ve uzman mütalaa talepleri de karşılanacak.

        Adli Tıp Anabilim Dalı içerisinde yer alan “Hacettepe Üniversitesi Alkol Araştırma Merkezi” Türkiye’de alkol üzerine araştırma yapan ilk ve tek merkez olma özelliğini taşıyor.

        Yeni binanın açılışı için tören gerçekleştirildi. Törene Rektör Murat Tuncer, Rektör Yardımcıları Hasan Bayhan, Yüksel Kavak, Ali Çağlar, Ömer Uğur ve Genel Sekreter Mehtap Tatar’ın yanı sıra üniversitenin üst düzey yöneticileri katıldı. 5 katlı Adli Tıp binasının iki katı Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü’ne tahsis edildi.

        Alkol Araştırma Merkezi’nin açılış kurdelasını kesen Rektör Tuncer, öğrencilere seslenerek, “Sizlerden başarılı çalışmalar bekliyoruz. Her başarınız benim için teşekkür olacaktır. Her sene bir teşekkür güzel olur” dedi.

        ADLİ OLGULARIN MAHREMİTEYİ AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ

        Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Tümer ise, yeni binaya kavuşmanın yanında teknolojik olarak da çağ atladıklarını belirtti.

        Rektör Tuncer’e kısa sürede büyük bir eksiği ortadan kaldırdığı için teşekkür eden Tümer erek şu bilgileri verdi:

        “Yeni hizmet binamızın girişinin hastaneler ve polikliniklerden bağımsız olması adli olguların mahremiyeti açısından son derece önemli. Bu durum özellikle çocuk adli olgular, cinsel saldırı olguları ve kadına yönelik şiddet olguları açısından önem taşıyor. Adli Tıp Anabilim Dalı’nın yeni binasında çocuk adli olguların değerlendirildiği çocuk polikliniği mevcut. Fiziksel istismar ve cinsel istismar şüphesi ile getirilen olgular profesyoneller tarafından aynalı odada değerlendirilecek. Mümkün olan en az sayıda görüşmeciyle görüşme tamamlanacak. Görüşmeye katılması gereken diğer kişiler aynalı odadan görüşmeyi izleyerek gerekirse sorularını görüşmeci aracılığıyla çocuğa yöneltebilecek. Görüşmeler kayıt altına alınacak ve görüşmenin kayda alınması kayıtların resmi makamlara ulaştırılması sağlanacak. Böylece çocuğun öyküyü tekrar tekrar anlatmasının önüne geçilecek."

        Kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırı olgularının değerlendirildiği Adli Tıp Polikliniği’nin güvenlikli olması hastalar için önem taşıyor. Şiddet mağduru olan hastaların ihtiyaçları olan ruhsal destek sağlanacak, sosyal desteğin sağlanması için de ilgili birimlerle iletişime geçilebilecek.

        Ayrıca Adli Tıp Polikliniği’nde yaralanma olgularının yanında özellikle yaşlı ve sakat hastalardan istenen vasi tayini ve maluliyet değerlendirilmesi taleplerine yönelik muayeneler yapılabilecek. Adli Tıp Anabilim Dalı’nda poliklinik hizmetlerinin dışında tıbbi uygulama hataları başta olmak üzere adli tıp ve adli bilimler alanlarında resmi bilirkişilik ve uzman mütalaa talepleri de karşılanacak.

        Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı bünyesinde yer alan adli toksikoloji ve adli hemogenetik laboratuvarları ise Aralık 2013 tarihi itibariyle faaliyete geçecek. Adli toksikoloji laboratuvarı, alkol, uyutucu-uyuşturucu madde, psikotrop madde analizleri ile hem araştırma hem de hizmet alanlarında faaliyet gösterecek, adli hemogenetik laboratuvarın da kimlik tayini, babalık tayini ve popülasyon genetiği araştırmaları yürütülecek. Her iki laboratuvar da resmi bilirkişilik talepleri dışında özel ve tüzel kişilikler tarafından gelecek olan talepleri de karşılayacak.

        TÜRKİYE’DE TEK

        Adli Tıp Anabilim Dalı içerisinde yer alan ‘Hacettepe Üniversitesi Alkol Araştırma Merkezi’ Türkiye’de alkol üzerine araştırma yapan ilk ve tek merkez olma özelliğini taşıyor. Özellikle alkolü geç dönem kanda ve idrarda tespit edecek olan yöntemlerin çalışılması ile adli toksikoloji laboratuvarı özellikle trafikte alkolle ilgili uyuşmazlıkların çözümünde aktif görev alacak.

        Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü’nün eğitim ve bilimsel araştırma etkinliklerini yeni açılan iki katlı binasında sürdüreceğini belirten Prof. Dr. Tuncay Dalkara da şunları söyledi:

        “Öncelikle bu binayı bize kazandıran Rektörümüze teşekkür ediyorum. Gerçekten de önemli bir ihtiyacı karşıladı. Mezunlarımızın hemen tümü yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde akademisyen olarak kariyerlerini sürdürüyor. Yapılan bilimsel araştırmalar mikronöroşirürji, klinik elektrofizyoloji, beyin araştırmaları ve nörobilim laboratuarlarında sürdürülmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar Sicience ve Nature Medicine gibi etki düzeyi yüksek dünyanın en prestijli dergilerinde yayınlanmaktadır.”

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ