Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Antibiyotik alarm veriyor

        Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı ilaç araştırması, Türkiye'de aşırı antibiyotik kullanıldığını ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre 2012 yılında yazılan 336 milyon reçetenin 112 milyonunda antibiyotik ilaçlar yer aldı.

        Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ilan ettiği rakamların oldukça üzerindeki antibiyotik kullanımının önüne geçmek için harekete geçti. Bu kapsamda, ilaç kullanımı ve akılcı ilaç uygulaması konusunda eğitimler verilecek; eğitimler aile hekimlerinden başlayacak.

        DSÖ'YE GÖRE 7 REÇETEDEN 1'İ

        DSÖ, antibiyotikle ilgili hazırladığı raporda, doktorların en fazla 7 reçeteden birinde antibiyotik yazması gerektiğine dikkat çekiyor. Araştırmaya göre Türkiye'de bu rakam 3 reçetenin 1'i olarak gerçekleşti. Böylece 2012 yılında yazılan 336 milyon reçetenin 112 milyonunda antibiyotik ilaçlar yer aldı.

        GÜNLÜK KULLANIM 42 BİRİM

        DSÖ verilerine göre antibiyotik kullanımında Yunanistan ilk sırayı alırken, Türkiye ikinci oldu. Yunanistan'da günlük 1000 kişi 45 birim antibiyotik kullanırken, Türkiye'de bu rakam 42.

        Reçetelere yansıyan antibiyotik kullanımı en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülüyor. Bölge illerinde yazılan her iki reçeteden birinde antibiyotik ilaçlar bulunuyor. En çok antibiyotik kullanan iller; Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari.

        AİLE HEKİMLERİNE İLAÇ EĞİTİMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ