Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Rize'de yeni kuş türü keşfedildi, kuş türleri

        Rize Valiliği'nden alınan özel izinle Rize Limanı'nda bulunan sulak alanda İzmir, İstanbul, Samsun Mersin ve diğer illerden gelen yaklaşık 20 kuş gözlemcisi tarafından "Kutup Martısı" isimli kuş türü tespit edildi.

        Kuş gözlemcisi Kemal Kahraman, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize'de 140 yıl sonra görülmüş olan bir kuş türünü fotoğrafı çekmek ve izlemek için geldiğini belirterek, "İki gün önce Rize'de çalışan bir arkadaşımızın tespiti ile kuş görüldü. Kutup Martısı Türkiye'de 140 yıl önce görülmüş. Bu yıl ise ilk defa Rize'de görüldü ve fotoğraflandı. Türkiye için nadir bir kuş türüdür" dedi.

        Rize özellikle tür çeşitliliği bakımından çok önemli bir bölge olduğunu ifade eden Kahraman, "Kafkaslardan gelen kuşlar burada beslenme ve dinlenme amacıyla bulunuyorlar. Burada çok önemli bölge olan limanın yanındaki arka sulak alanda besleniyorlar. Buraya gelindiğinde görülüyor ve tespit ediliyor. Türkiye'nin çeşitli illerinden önemli kuş fotoğrafçıları 20 arkadaş buraya geldiler. Uzun süre sonra nadiren ilk defa görülen kuşu fotoğraflamak ve tespit etmek amacıyla geldiler" diye konuştu.

        Rize Fotoğraf Sanatı Derneği (RİFSAD) Başkanı Emin Kanbur ise, Rize'nin gerçekten fotoğraf konusunda doğa harikası bir olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

        "Türkiye'nin 30'a yakın endemik florya çeşitliliğinin yüzde 13'ü Rize'de bulunmaktadır. Florası ve faunası ile mükemmel bir ildeyiz. Bu ilde tabiki başlı başına fotoğrafçılığın bir ana dalıda kuş fotoğrafçılığıdır. İzmir, İstanbul, Samsun, Mersin ve diğer illerden gelen profesyonel kuş fotoğrafçıları, Rize'de toplandı. Bugün 1874 yılından sonra ilimizde ilk defa kuş gözlemcileri tarafından Kutup Martısı'nın fotoğrafı görüntülendi."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ