Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Jun Kuwabara, Saç keserek dünyayı dolaşıyor, Nur TOPRAKOĞLU

        Nur TOPRAKOĞLU/ HT PAZAR

        ntoprakoglu@htgazete.com.tr

        Jun Kuwabara 26 yaşında genç bir kuaför. Jun’u bir arkadaşım sayesinde Instagram’da takip etmeye başladım. Jun bir yandan seyahat ediyor bir yandan da insanların saçlarını kesiyor. Geçenlerde Sultanahmet Meydanı’nda saç keserken çektiği bir fotoğrafı yayınladı. Ben de hemen kendisiyle bağlantı kurdum. Jun’la Kadıköy Çarşısı’nda buluştuk, hem macerasını anlattı hem de saçlarımı kesti.

        ■ Bize biraz ailenden bahseder misin? Nasıl bir çocukluk geçirdin?

        Japonya’da Yamanashi’de doğdum. 26 yaşındayım. Büyükannem, annem, babam ve 2 küçük kız kardeşimle birlikte Tokyo’da büyüdüm. Meslek okulundan mezun oldum. Öğrenciyken futbol, basketbol, ragbi oynadım. Annem ve babam beni her zaman destekledi. Babam mühendis, annem de engelli insanların yaşadığı bir merkezde çalışıyor.

        ■ Ailende senden başka kuaför var mı?

        Yok.

        ■ Bu maceraya atılmadan önce ne yapıyordun?

        20 yaşında Tokyo’da kuaförlük yapmaya başladım. 6 yıldır aynı salondaydım, 2014 Nisan’ında istifa ettim ve yola çıktım.

        ■ Dünya turuna çıkmaya nasıl karar verdin?

        Dünyaya karşı büyük bir merakım var. Özellikle de insanları, farklı kültürleri ve yemekleri merak ediyorum. Sanırım 2015 yılının sonuna kadar devam edeceğim. Bu arada yolda bin kişinin saçını kesmeyi hedefliyorum.

        ■ Şu ana kadar kaç ülkeye gittin?

        19 ülkeye gittim. Kore, Flipinler, Tayvan, Singapur, Malezya, Tayland, Vietnam, Kamboçya, Laos, Hindistan, Nepal, İngiltere, Fransa, Almanya, Luksemburg, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Türkiye... Ve ayak bastığım her yerde insanların saçlarını kestim.

        ■ Buradan sonra hangi ülkelere gitmeyi planlıyorsun?

        Kıbrıs, Ürdün, İsrail, Mısır, İspanya, Brezilya, Peru, ABD, Kanada, Avustralya.

        ‘TAKİPÇİLERİMDE KALIYORUM’

        ■ Ne zaman ülkene dönmeyi düşünüyorsun?

        2015’in sonunda. Bir yılım daha var yani.

        ■ Seyahat ederken bir yandan saç kesiyorsun. Neyi amaçlıyorsun?

        Yerel kuaför salonlarını ziyaret edip oradaki kuaförlerle sohbet etmek, gerekirse saç kesmek ve boyamak istiyorum. Ayrıca böylece bir sürü değişik insanla tanışıyorum. Bazıları saçını kestiğim için bana para ödüyor ya da yemek ısmarlıyor. Instagram’da beni takip edenler onların ülkelerine gittiğimde beni evlerinde misafir ediyor. Bazıları da saçlarını kestirmek istiyor. İstanbul’da birkaç gün Facebook’taki takipçilerimden birinin evinde kaldım.

        ■ Anladığım kadarıyla seyahatini kestiğin saçlardan kazandığın parayla finanse etmiyorsun...

        Evet, çünkü saçını kestiğim herkes para ödemiyor. Bazıları yemek ısmarlıyor, bazıları evinde misafir ediyor. Zaten yolculuğumu saç keserek finanse etmeyi düşünmedim. Amacım yolculuk ederken işimi de yapabilmek. Böylece kendimi de geliştirmiş oluyorum.

        ■ Yolculuğun boyunca kaç kişinin saçını kestin?

        Şimdiye kadar 493 kişinin saçını kestim.

        ‘ULUSLARARASI BİR KUAFÖR SALONUM OLACAK’

        ■ Peki şimdiye kadar gittiklerin arasında en sağlıklı saça sahip olan millet hangisiydi?

        Bu zor bir soru. Böyle bir ayrım yapmam kolay değil. Ama insanların saçları yaşadıkları bölgelere göre farklılık gösterebiliyor. Mesela Japonlar düz saçlıdır. Kıvırcık ve dalgalı saçları kesmeyi çok sevdim. Türkiye’de kadınlar genellikle uzun saçı tercih ediyor ama ben kısa kesilmiş kadın saçlarını daha çok beğeniyorum.

        ■ İnsanlar bazen kuaförleriyle sırlarını paylaşır. Senin de saçlarını kestiğin insanlarla böyle yakın ilişkilerin oldu mu?

        Japonya’daki müşterilerimle evet. Bazen ben de onlara kendimden bahsederim ama bu çok sık olan bir şey değil, genellikle onlar kendilerini anlatır bana.

        ■ Gittiğin ülkelerde farklı tepkilerle karşılaştın mı?

        Örneğin Japonya’da ve Almanya’da saç keserken insanlar yanıma gelip beni izlemedi, yanımdan öylece geçip gittiler. Ama diğer ülkelerde yoldan geçenler saç keserken beni izlemeyi tercih etti.

        ■ Japonya’ya döndüğünde ne yapmayı planlıyorsun?

        Tokyo’da kendi kuaför salonumu açmak istiyorum. Bu yolculuk sayesinde İngilizce’mi geliştireceğim. Tokyo’daki salonum da böylece uluslararası bir kuaför olacak. Çünkü Tokyo’da çok sayıda yabancı yaşıyor.

        ‘Kamboçya’da bir yetimhanede saç kestim’

        ■ Yolculuğun sırasında başına gelen ilginç hikâyeleri bizimle paylaşır mısın?

        Kanser hastası bir kadın ilaç tedavisine başlamadan önce saçını kesmemi istedi. Tedavi sürecinde saçlarının döküleceğini biliyordu. Saçlarını kaybetmeden önce saç stilini değiştirmek istiyordu. Bu konuda birçok şey düşündüm, çünkü daha önce böyle bir deneyimim olmamıştı. Ama kadın saçları kesildikten sonra öylesine mutlu oldu ki, ben de çok sevindim. Kamboçya’da bir yetimhanede bacaklarını bir patlamada kaybeden 14 yaşındaki bir çocuğun saçlarını kestim. Okuyup doktor olmak istediğini söyledi bana. Orada çok yetim çocuk var ve eğitim olanakları neredeyse hiç yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ