Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ara Güler: Cumhurbaşkanını çekmeyip sizi mi çekecektim

        Kübra PAR / GAZETE HABERTÜRK

        Fotoğraflar: Mehmet KAÇMAZ/NarPhostos

        Duayen fotomuhabir Ara Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarını çekti diye eleştiri yağmuruna tutuldu. Bu haksızlık karşısında onunla konuşmak istedim, heyhat medyadan gelen tüm teklifleri reddediyordu. Tam umutsuzluğa düşmüşken, Habertürk yazarımız Muhsin Kızılkaya’nın Ara Bey’i ziyarete gideceğini duydum. İki yakın dost dertleşirken sohbete ben de katıldım ve büyük ustayı bu röportajı vermeye ikna ettim...

        -Ara Bey, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğraflarını çektiniz diye sizi eleştirenler oldu. Ne diyorsunuz tepkilere?

        Erdoğan’ın resmini çekmeye gittim diye kızıyorlar. Çekeceğim tabii. Camiyi de çekeceğim, katedrali de çekeceğim, lideri de çekeceğim. Ben 4 kere harbe gittim. Gözümü korkutamazsın. Anladın mı? Bu işlerden mi korkacağım? Hiçbirini tanımam, etmem. Bunlar tam sopalık, iki tane indireceksin orada kalacaklar! (Gülüyor.) Bunlar provoke edilmişler. Ne halt ederlerse etsinler. Bana ne!

        -Sizce neden kızıyorlar?

        Ne bileyim ulan! Bir sebebi yok. Ne istiyorlar? Cumhurbaşkanı değil mi? Çekmeyecek miyiz? Tabii Cumhurbaşkanı’nı çekeceğim, onu çekmeyip sizin gibi serserileri mi çekeceğim! Biz gazeteciyiz, her şeyi çekeriz. Onlara mı soracağım! Onlar ne kadar gazetecidir ki? Gazetecilik oynuyorlar. Gazete basıyorlar, adı oluyor gazeteci. Gazeteci ona denmez ki. Gazeteci haber peşinde, dünyanın herhangi bir yerinde, Çin’de, Japonya’da, Hindistan’da bir şeyler yapan adamdır. Bunların gittiği en fazla Erzurum...

        -Cumhuriyet Gazetesi sizden özür diledi...

        ... aşağı Kasımpaşa!

        ‘ERDOĞAN’IN EVİ ÇOK GÜZEL’

        -Erdoğan’ın fotoğraflarını daha önce de çekmiş miydiniz?

        Tabii çekmiştim. Belediye başkanıyken, hapse girerken... Anladın mı? Peki, şimdi ne değişti? Bir Cumhurbaşkanı’nın davetine “Yok” denir mi? E ben de demedim... Gittik. Bizi bir güzel karşıladılar. Çaylar, kahveler filan...

        -Ne kadar sürdü çekimler?

        3 saate yakın... Öğlen 1’de gittik, 3.30 gibi çıktık. Sohbet ettik. Bunlar insani münasebetler.

        -Erdoğan’ı çekmek zor oldu mu?

        Hiçbiri zor değil be sen de boş versene... Zor ne biliyor musun? Harp zamanında fotoğraf çekmek. Ben 4 kere harbe gittim...

        Uygundu. Kısıklı’daki evi de çok güzel. Müthiş güzel bir kütüphane yapmış.

        -Bir karede Recep Tayyip Erdoğan kütüphanenin önünde kitaplara bakıyor. Torunları da yerde oturmuş. O kareye de “Kurgu” dediler.

        Yok, orada kitap bakıyorduk. Çocuklar da aşağıda oynuyordu. Ben de tık tık tık çektim, bitti.

        -Evde sizi şaşırtan bir şey gördünüz mü?

        Ne şaşırtacak beni! (Gülüyor.)

        -Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Affedersin Ermeni” sözüne alınmış mıydınız?

        Hayır, ben Japon’um Ermeni falan değilim ki! (Gülüyor.)

        ‘BİRAZ OTORİTER OLSUN, İYİDİR’

        -Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Otoriter” diyerek eleştirenler de var...

        Biraz otoriter olsun, iyidir yani... Sözünü geçirsin ama agresif olmasın, tatlı olsun. Ecevit öyleydi mesela...

        ‘İSMET PAŞA’NIN BENDE ÇOK ÇIPLAK RESMİ VAR!’

        -İnönü’nün çok fotoğrafını çekmişsiniz...

        İsmet Paşa dostumdu benim. At merakım vardı, onun atını satın almıştım.

        -İsmet Paşa’yı ilk ne zaman çekmiştiniz?

        İsmet Paşa’yı Taş Devri’nden beri tanıyorum. Pembe Köşk’te ve Maçka’daki evde çekerdim. Bende çok çıplak resmi var! Mayosuyla denizde yüzerken. (Gülüyor.)

        -Ecevit’i de çok çekmişsiniz.

        Ecevit de arkadaşımdı.

        -İsmet Paşa, Mevhibe Hanım, Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit... Dördünü aynı karede çektiğiniz bir fotoğraf varmış. O günü hatırlıyor musunuz?

        Tabii hatırlıyorum. Ben evlerine kahve içmeye giderdim bunların. Pembe Köşk’te öyle odalar vardır ki çok güzel fotoğraf verir ama o odalar kapalıdır, resim çektirmezler.

        ‘DEMİREL’İ SEVMEZDİM’

        -Hayat Mecmuası’nda çalışırken Menderes’in de çok fotoğrafını çekmişsiniz. “Maksat yağ çekmekti” diyorsunuz...

        Yahu tabii çok çektim. Birkaç sayı çıktıktan sonra Hayat Mecmuası’nın kâğıdı bitti. Haftada 500 bin satarız diye düşünüyorduk. Tiraj 700-800 bin oldu. Menderes’e biraz yağ çektik. Partinizin propagandasını yapalım dedik. Menderes beni severdi zaten, beni gönderdiler peşinden.

        -Demirel?

        Çektim tabii. Nerede çekmiştim ulan? (Yardımcısı Fatih Bey’e soruyor.) Demirel’in ben çok güzel resimlerini çektim. Görse bayılır!

        -Artık hayatta değil. Ama Demirel’i pek sevmiyormuşsunuz...

        Sevmiyordum. O da kızardı zaten bana. Önünden geçerken bakardım ve çekmezdim. Yürüyüp giderdim!

        -Ya Kenan Evren’i?

        Onu da çektim. Yahu ben herkesi çektim. Bir Erdoğan’ı çekince olay oldu. Ne istiyorlar anlamıyorum!

        -Özal’ı da çekmişsiniz.

        Tabii. Severdim onu. Hepsini çektim, ya ben gazeteciyim, unutma! Mecburum çekmeye. Arşive koymak için, lazım olur.

        -Türkiye’nin bugünkü halini nasıl görüyorsunuz? Eskiden mi iyiydi bugün mü?

        Bugün bomb.k!

        ‘BİRKAÇ YIL ÖNCE ÇEKECEKTİK’

        “Erdoğan’ın fotoğraflarını çekmeyi siz mi istediniz yoksa talep onlardan mı geldi?” diye sordum, işin aslını Ara Güler’in yardımcısı Fatih Aslan anlattı:

        “Bu iş ta Ara Bey, Kılıçdaroğlu’nun fotoğraflarını çekerken başladı. Ara Bey, ‘Kemal Bey’i çektik, Başbakan’ı da çekelim, arşivimiz için önemlidir’ dedi. Eski AK Parti Milletvekili Süleyman Gündüz ile görüştük. ‘Hayhay ayarlarım’ dedi. Bir randevu aldık ama programı uymadı, iptal edildi. Bir türlü görüşemedik. En son, onlardan bize talep geldi. ‘Ara Bey Başbakan’ken Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarını çekmek istiyordu. Eğer müsaitse şimdi çekebilir. Cumhurbaşkanı’mız kendisini davet ediyor, evinde ağırlamak istiyor’ dediler. Buna istinaden gittik...”

        ‘ONLAR BENİ ÇEKSİN, BEN DAHA MEŞHURUM’

        Bir Amerikalı yazar beni buldu, beraber Başbakanlık’a gittik. Akşam 20.00’de randevu verdi, saat 22.30’da geldi. Başbakanlık’ta aç susuz kaldık. Yanımdaki Amerikalı, “Karnım acıktı” diyor. Ne yapayım ulan, orası Başbakanlık!

        -Erbakan’ı çekmek zor oldu mu? Huysuzluk yaptı mı?

        Huysuzluk şu bakımdan yaptı; duvarda Atatürk’ün tablosu var. Önünde çekmek istiyorum... Atatürk’ün tablosu, önde o olsun, bir mana taşısın. Resme mana verdirtmek lazım. Durmadı Atatürk’ün önünde.

        -Portresini çekemediğinize üzüldüğünüz siyasetçi var mı?

        İndira Gandhi’yi çektim ama Gandhi’nin kendisini çekebilsem çok iyi olurdu. Bunlar cesedini bile yakıyorlar hemen, ölüsünü de çekemiyorsun!

        -Bugünkü liderlerden Putin’i, Obama’yı, Merkel’i falan çekmek istiyor musunuz?

        Hayır. Onlar beni çeksin, onlardan meşhurum nasıl olsa!

        ‘DÜNYANIN EN BÜYÜK HAYDUDU DEVLETTİR’

        -Ara Güler Vakfı’nı neden kapattınız?

        Hepsi sükse için gelmiş. Adımdan istifade etmek istiyorlardı. Kapattım. Şimdi yeni bir iş yapıyoruz. Bu binayı (Tünel’de Ara Cafe’nin olduğu binayı kastediyor.) müze yapacağız. Yurtdışında çok meşhurum. Yani Erdoğan’dan daha meşhurum ben! (Gülüyor.) Öyle bir müze kurmalıyız ki içinde bizim kokumuz olsun. Burada nefes aldığımız hissedilsin. Müze yaşasın. Tabloları, fotoğrafları asmakla müzecilik olmaz. Müzecilik arşivdir.

        -Kültür Bakanlığı destek veriyor mu müze projesine?

        Aklın varsa devletle işe girmeyeceksin. O zaman batarsın. Devlet kendini ortak zanneder. Dünyanın en büyük haydudu devlettir. Ulan Türkiye’yi kim soymuştur? Ermenilerin tüm varlıklarının üstüne kim oturmuştur? Mezarlıkların yerini bile aldılar. Şimdi geri alıyorlar ama ne alıyorlar? 70 bin kayıtlı Ermeni vatandaş var. 800 bin de kayıtsız var. Neden? Kesime gönderirken çocukları ayırıp Müslüman yapmışlar, sonra da evlendirmişler. Anladın mı? Kayıtlar var, kati surette hepsi biliniyor. Ama hepsi aptallar. Ben aptallarla uğraşamam, vaktim yok!

        ‘TEKNOLOJİ İŞİMİZE YARADI’

        -Akıllı telefonlar ile fotoğraf çekenlere kızıyor musunuz?

        Hayır, gayet iyi çekiyorlar. Bir şey bilmene gerek yok, bunun içinden bak, gördüğünü çek. Bunlar televizyonu da bitirdi; video da çekiyor, canlı da çekiyor... Bu teknoloji çok işimize yaradı. Eskiden bir resim çekerdin, yıkayacaksın, bakacaksın, kurutacaksın, asacaksın...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ