Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Şampiyonların gizli silahı: Teknoloji

        ECE ULUSUM/HT PAZAR

        O KULAÇLARIN SIRRI LED'LERDE

        Profesyonel yüzücülere destek olmak için video analizleri kullanılıyor. Böylece kulaç, hiza ve ayak darbelerini düzeltmek için daha hızlı davranabiliyorlar. Bunu açıklayan da Rio’da 2 altın, 2 bronz madalya alan ABD’li yüzücü Nathan Adrian. Şu an Rio’daki çantasında bu sistem olduğunu da söylemişti. Sistemin şöyle çalışıyor: LED’ler yüzücünün omuz, el, kalça ve ayaklarına yapıştırılıyor. Yüzerken yazılımı özel bir videoyla çekiyorlar ve anında hızlanamamasının nedenlerini anlayabilecekleri veriler dökülüyor. Mesela ayak bileğini kaç derece büktüğü ve aslında nasıl olması gerektiğini antrenörüne söylüyor! Adrian’ın muhteşem yunus tekmesini böyle geliştirdiği söyleniyor. Eskiden yavaşlatılmış video tekniği kullanılır ama sadece varsayımlar üzerinden konuşulurdu. Bir diğer sistem, yükseltilmiş gerçeklik sistemiyle suya girmeden kulaç ve ayakları çalıştıran antrenman. İşin sırrı öncelikle zihni ikna etmekte yatıyor.

        TİTREŞİMLİ UYARI SİSTEMİ

        Jimnastikte kullanılan teknolojilerden biri, Birmingham Üniversitesi’nin geliştirdiği hatalı manevralar ve hareketlerde hataya neden olan bölgeye titreşim veren MotivePro kıyafeti.

        BUZ GİBİ TEDAVİ

        Oda sıcaklığı eksi 129 dereceyi bulan Kriyo odası sporcuların kullandığı bir tedavi yöntemi. O soğukta yaklaşık 3 dakika durmak sporcuların iyileşme gücünü artırıyor. Bu yüzden bazı sporcularda soğuk yanığı bile var!

        BİR FUTBOL SİMÜLASYONU GİBİ

        ABD kadın futbol takımı ileri teknolojik GPS takip aygıtları kullanıyor. Böylece sahadaki her oyuncunun hızı, hareketleri ve kondisyonu gibi verileri bilgisayar üzerinden inceleyip iyileştirmeler yapabiliyorlar. Bu sayede kişiye özel idman programları çıkarılıyor. Bu sistemi geliştiren atletik algılama şirketi Catapult. Aygıt kadınların spor sutyenlerine dikili. Yazılımlarının adı da OctimEye S5. Kadın takımının fitness antrenörü Dawn Scott, “Kimin kafa topuna daha iyi çıkabildiğini, topa ne kadar hızla vurabildiğini ve nicesini ölçüp oyuna kısa sürede yön verebiliyoruz. Oyuncular da kendini tanıyor” diyor. Malum bir oyuncunun hareketi rakip takım oyuncusunun hareketlerini belirliyor, bu yüzden neler yapabileceğini bilerek davranmak da bir avantaj.

        ÖNCE BEYİN İDMANI SONRA ESKRİM

        Eskrimde öncelikle dikkat dağınıklığını ve odak noktası oluşturmayı sağlayacak bir sistem geliştirildi. Bu da Rio’da bronz madalya alan eskrimci Miles Chamley-Watson’un hatalarında dikkat dağılmasının olduğu ortaya çıkınca tasarlandı. Sistem, sporcunun başına takılan algılayıcılarla dolu başlıkla çalışıyor. İdmanını sadece zihnini kumanda olarak kullandığı bir oyunda yapıyor, tamamen oturarak! Böylece zihinsel avantajı zamanla yakalıyor.

        360 DERECE PARKUR

        Finalde dün yarışan ve geçen oyunlarda dünya kadın triatlon şampiyonu olan Gwen Jorgensen, Rio idmanında parkuru Samsung Gear VR 360’ı kullanıyor. Böylece her açıdan görüp neler yapabileceğini ve kas hafızasını hesaplayabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ