Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İstanbul'a 2. boğaz!

        İstanbul, ikinci bir boğaz ve devasa boyutta yeni bir ada kazanacak. Haliç’ten kanallar açılarak Kâğıthane ve Alibeyköy dereleri üzerinden Boğaz’ın kuzeyindeki Büyükdere’ye ulaşılacak. Ön proje Başbakan Erdoğan’a sunuldu. Şehrin merkezine baskıyı azaltıp ulaşımı da rahatlatacak projenin fikir babası ünlü mimar Sinan Genim. Projenin, 20 milyar dolara mal olması planlanıyor

        Umut TÜTÜNCÜ / AHT (ÖZEL HABER)

        YAKLAŞIK 3-4 ay önce “avan” yani ön proje olarak Başbakan Erdoğan’a sunulan projeye göre, çalışmalarda başta Kâğıthane ve Alibeyköy dereleri olmak üzere su yolları kullanılacak. Haliç’ten kanal açılmaya başlanarak Kâğıthane ve Alibeyköy dereleri takip edilecek. Kâğıthane İlçesi ile Ayazağa ve Kemerburgaz’ın hemen üzerinden yine su yolları takip edilerek Büyükdere’ye yani İstanbul Boğazı’nın kuzeyine ulaşılacak.

        100 METRE GENİŞLİKTE

        Kanal ortalama 100 metre genişliğinde planlanıyor. Haliç’in Boğaz’ın kuzeyinde kalan Büyükdere ile birleştirilmesiyle İstanbul, yeni bir doğal adaya daha kavuşmuş olacak. Yeni İstanbul adasında; Beyoğlu ve Şişli başta olmak üzere Kâğıthane, Beşiktaş ve Sarıyer’in bir kısmı yer alacak. Böylelikle tarihi yarımada olarak bilinen Eminönü-Fatih bölgesinin yanı başında bir de ada yer alacak.

        HEDEF: KENTİ RAHATLATMAK

        Ünlü mimar Sinan Genim’in fikir babası olduğu projenin amacı öncelikle İstanbul’un merkezine olan baskıyı, yoğun şehirleşmeyi azaltmak, kanallar vasıtasıyla ulaşımı kolaylaştırmak ve şehri yaymak. Alternatif bir deniz yolu yaratarak kentin merkezi sayılan Beşiktaş, Şişli, Taksim bölgelerine ulaşımı birçok noktadan daha rahat ve kısa sürede sağlamak. Yeni kanal ile Sarıyer bölgesinden deniz ulaşımı ile rahatlıkla Eminönü tarafına geçilebilecek. Ya da Boğaz trafiğine takılmadan Boğaz’ın kuzeyine ulaşılabilecek. Alternatif bir yol haline gelecek kanal sayesinde, kentin birçok bölgesine ulaşım hızlanacak, kolaylaşacak. Rüzgâr ve dalga da olmadığı için kanal, ulaşımı da konforlu hale getirecek, turizm açısından da İstanbul çok daha cazip, ulaşımın kolaylaştığı, turistik alternatiflerin arttığı bir destinasyon haline gelecek. Kanal uluslararası geçişlerde kullanılmayacak.

        Başbakan ne demişti?

        Gazeteci Hıncal Uluç, köşesinde gündeme getirdiği Başbakan Erdoğan’ın hayalindeki projeyle ilgili “Telefon elimde dondum kaldım. Bu İstanbul için bugüne kadar duyduğum en çılgın proje. ‘Bin proje say’ denilse aklıma gelmez. Yazsam, aylarca gündemde kalır” demişti. Daha sonra çıkan haberlerle ilgili Başbakan Erdoğan ise şunları söylemişti: “AKM ve Taksim’le ilgisi yok. Benim düşündüğüm farklı bir proje. Bunların şu anda bahsettiği alanların tamamen dışında. Ama bunların “hafsalası” bunu almıyor. İnşallah onu da açıklama zamanı gelecek. Şu anda çalışmalarımız sürüyor.”

        Projeyi Sinan Genim hazırladı

        SİNAN Genim1945’te Kuzguncuk’ta doğdu. Devlet Güzel Sanatlar AkademisiMimarlık Yüksek Okulu’nda okuyan Genim, Rölöve/Restorasyon Ana BilimDalı’nda yüksek mimar oldu. Son yerel seçimde AK Parti’den Kadıköy Belediye Başkanı adayı olan Genim, halen Marmara Üniversitesi’nde ders veriyor. Genim 1997’den beri Türkiye Anıt Çevre ve Turizm Değerlerini Koruma Vakfı YönetimKurulu Başkanı.

        Vatandaşlar: İstanbullulara sorulmalı

        İstanbul’un görünümünü değiştirecek mega proje, bazı İstanbullulardan destek alırken bazıları tarafından temkinli karşılandı. Bazı vatandaşlar ise “İstanbullulara da sorulmalı” görüşünde

        NURİ TURHAN: “Başbakan Menderes zamanında bu tür projeleri duymuştuk ama hayata geçmemişti.”

        NAZIM ÖZTÜRK: Osmanlı döneminde gerçekleştirilmesi öngörülen projeye benziyor. Kâğıthaneli olarak hayata geçer inşallah.”

        AHMET YAZICI: “Proje tamamlanırsa Kâğıthane halkı olarak kötü kokudan kurtuluruz. Estetik olarak da ilçemize güzellik katar.”

        FATİH ZENGİNOĞLU (28): “Turizm açısından bir gelişme sağlayabilir ama ne kadar işe yarar bilemiyorum. İzleyip göreceğiz. Umarım İstanbul’dan çok şey eksiltmez.”

        COŞKUN İNCE (30): “Geleceğini göremediğim bir proje bence.”

        REHA ESKİDİR (36): “Benim için önemli olan bu işin İstanbul’dan neler götüreceği. Bölge ada haline gelecekse Haliç ve deniz bağlantısı yapılırken denizdeki doğal hayat nasıl etkilenecek? Bu ve bu gibi durumların açıklık kazanması lazım.”

        SERDAR AYDIN (29): “Bu projeyi nasıl hayata geçirecekler merak ediyorum çünkü çok zor bir proje gibi.”

        ESRA IŞIK (26): “Hayali denilebilecek bir proje. Projenin detayları açıklandığında daha iyi olur. İstanbullulara sorulmalı böyle bir şey yapılırken.”

        ABD’nin ticaret ve sanat merkezi

        Günümüzde dünyanın ticaret ve sanat merkezi olarak kabul edilen ve farklı yaşam tarzlarına ev sahipliği yapan New York’un kalbini bir ada olan Manhattan oluşturuyor. Manhattan, beş bölgeden oluşan 21 milyon nüfuslu New York’un diğer bölgelerine köprüler ve tünellerle bağlanıyor. Haliç, Boğaziçi ve kanallarla çevrelenecek İstanbul adasının, kültürlerin buluşma noktası İstanbul’a yeni bir yaşam tarzı getirmesi, sosyal ve kültürel faaliyetlerin merkezi olması hedefleniyor

        Maliyet 20 milyar doları bulabilir

        2 yıl içinde bitirilmesi öngörülüyor. Kamulaştırma bedelleriyle birlikte proje maliyetinin 20 milyar doları bulması bekleniyor. Başbakan Erdoğan’ın çok beğendiği proje üzerinde teknik çalışma sürüyor. Başbakan’a kapsamlı bir dosya verdiği öğrenilen Sinan Genim’e ulaşıp proje ile ilgili bilgi almak istedik. Ancak Genim’e ulaşmak mümkün olmadı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ