Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Van bugün daha üzgün! VİDEO

        7,2'lik depremin vurduğu ve 62 öğretmenin hayatını kaybettiği Van'ın Erciş ilçesinde öğretmenler günü buruk bir şekilde kutlandı. İlçe Kaymakamlığı önünde toplanan öğretmenler ve vatandaşlar, kutlama yapmayarak sadece kaybettikleri öğretmenleri andı.

        1981 yılından bu yana her yıl 24 Kasım'da kutlanan Öğretmenler günü Van'ın Erciş ilçesinde bu yıl buruk bir şekilde geçti. 7,2'lik depremin vurduğu ve 62 öğretmenin hayatını kaybettiği Van'ın Erciş ilçesinde öğretmenler günü kutlamaları yerini buruk bir anma törenine bıraktı. İlçe Kaymakamlığı önünde toplanan öğretmenler ve vatandaşlar, kutlama yapmayarak sadece kaybettikleri öğretmenleri andı.

        İlçe kaymakamlığı önünden düzenlenen törene İlçe Kaymakamı Ramazan Fani, İlçe milli eğitim müdürü Mustafa Okur, şube müdürleri, İlçede görevli öğretmenler ve vatandaşlarda katıldı. Törende bir konuşma yapan Şube Müdürü Ahmet Erdoğan, yurdun 4 bir yanından coşkuyla kutlanan öğretmenler günü ilçemizde buruk bir şekilde kutlanmaktadır. 23 ekimde yaşanan deprem nedeniyle ilçemiz büyük bir yıkım yaşadı. Bu yıkım en çok milli eğitim camiasını vurmuştur. O gün milli eğitim müdürlüğümüz 60 kadrolu öğretmenini, öğrencilerimiz yol gösterenleri, koruyucularını, ilçemiz ise binlerce çocuğun koruyucunu kaybetmiştir. Kaybettiğimiz her öğretmenimiz bizim için ayrı bir değerdi. Hepsinin hayatımızı katkıları vardı. Kimisi yılların öğretmeniydi kimisi yeni atanmıştı hepsinin idealleri ve hayalleri vardı. Onları saygıyla anıyoruz dedi.

        Yapılan konuşmaların ardından İlçe Kaymakamı Ramazan Fani ve İlçe milli eğitim müdürü Mustafa Okur, şube müdürleri ile birlikte Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Tören ölen öğretmenler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile son buldu.

        Bu arada törene katılan öğretmenler kaybettikleri arkadaşlarının hüznünü yaşadı.

        "ÜZÜNTÜLÜYÜZ"

        Van'da yaşanan deprem felaketinin ardından ilk defa öğrencisiz bir Öğretmen Günü geçiren depremzede öğretmenler, öğrencilerini çok özlediklerini ve aldıkları mesajlar karşısında duygulandıklarını söyledi.

        Meydana gelen 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Van'ı terk etmeyen

        öğretmenler, yaraların sarılması için büyük fedakarlık göstererek bir anaokulunda yaşam mücadelesi veriyor.

        10 yıllık öğretmen olan Güler Okutmuştur, buruk bir Öğretmenler Günü geçirdiğini belirterek, "Böyle bir Öğretmenler Günü geçirmek hiçbirimizin arzusu değil. Gönül isterdi ki öğrencilerimizle bir arada bulunup sevincimizi onlarla paylaşalım. Sabah saat 05.30 sıralarında öğrencimden mesaj aldığımda çok duygulandım. Onların şu an ne yaptıklarını ve nasıl bir yaşam mücadelesi verdiklerini merak ediyorum. Sabahın erken

        saatlerinde mesaj gönderen bir öğrenci belki de soğuktan uyuyamamıştır. Onları çok özledik" dedi.

        9 yıldır öğretmenlik yapan Mahfuz Arapoğlu ise, Öğretmenler Günü'nü öğrencisiz geçirmenin şekersiz bayram geçirmek gibi olduğunu söyledi. Arapoğlu, "İlk defa böyle bir Öğretmenler Günü geçiriyoruz. Çok üzgünüz. Arayan öğrencilerimiz var. Üzüntülüyüz" diye konuştu.

        Eşref Telli isimli 6 yıllık öğretmen ise, deprem felaketinde hayatını kaybeden öğretmenlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Zor günler geçiriyoruz. Öğrencilerimizi çok özledik. Onlardan gelen mesajları aldığımızda duygulanıyoruz. Umarım bir daha böyle bir afet yaşamayız" şeklinde konuştu.

        ÖĞRETMEN AİLELERİ ÜZGÜN

        Van'da meydana gelen depremde hayatını kaybeden Senem öğretmen, Eskişehir'deki kabri başında gözyaşları içinde anıldı.

        Van'da 23 Ekim'de meydana gelen depremde hayatını kaybeden Eskişehirli öğretmenlerden Senem Aka, Asri Mezarlıktaki kabri başında anıldı. Aka'nın babası Erdal, annesi Sultan, ağabeyi Semih Sivrikaya, dayısı İbrahim Akgün ve yeğenleri, ziyaret sırasında gözyaşlarını tutamadı.

        Dayı İbrahim Akgün, "Van'da meydana gelen depremde Senem'imizi kaybettik. Yaşasaydı ilk Öğretmenler Günü'nü kutlayacaktık ama olmadı. Öğretmenler Günü'nü kabri başında kutluyoruz" dedi.

        Senem öğretmenin ağabeyi Semih Sivrikaya ise, kardeşinin hayata erken yaşta veda ettiğini belirterek, "Kardeşim öğretmen olduktan sonra ilk Öğretmenler Günü'nü kutlayacaktı ama nasip olmadı. Biz öğretmenimize geldik. Hayatta kutlayamadığı Öğretmenler Günü kutlu olsun" diye konuştu.

        Anne Sultan Sivrikaya ise, kızının kabrine kapanıp ağıtlar yakarak, "Kızım, yarın Öğretmenler Günü. Yarın senin günün ama kutlayamayacaksın" dedi.

        Hayatını kaybeden Senem öğretmenin internetten fotoğrafını gördüğü 40 günlük yeğeni Erdal Efe Sivrikaya da kabri başına getirildi.

        ÖZLEM ÖĞRETMENE AĞIT

        Van'daki depremde eşi, çocuğu ve kayınvalidesiyle birlikte hayatını kaybeden İngilizce Öğretmeni Özlem Burma'nın ailesi Öğretmenler günü nedeniyle mezarını ziyaret etti. Gözyaşlarının döküldüğü ziyarette anne Sakine Karakurt, ağıtlar yaktı.

        Van'da 23 Ekim günü 7.2 büyüklüğünde meydana gelen depremde 70'in üzerinde öğretmen hayatını kaybetti. Bu öğretmenlerden biri de depremde evden kaçarken merdivenlerin göçmesi sonucu polis memuru eşi Metin Burma (30), kayınvalidesi Meryem Burma ve kucağındaki 6 aylık bebeği Metehan ile birlikte enkaz altında kalarak hayatını kaybeden Mizancı Murat İmam Hatip Lisesi İngilizce Öğretmeni Özlem Burma (29).

        Özlem Burma, depremden 1 ay sonra Öğretmenler Günü'nde ailesini Adana'daki Kabasakal Mezarlığı'nda yasa boğdu. 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle anne Sakine, baba Kazım Karakurt ve kardeşleri Özlem Burma'nın mezarı başına gelerek onun Öğretmenler Gününü kutladı. Kızına aldığı gülleri tek tek mezarının üzerine koyup gözyaşlarını tutamayan babası Kazım Karakurt, "Kızım hayatta olsaydı çok uzakta olsa da en azından telefonla arayıp öğretmenler gününü kutlardım. Ama hayatta değil. Ben yetkililerden bir ek şey istiyorum. Kuşlar bile yuva yaparken güvenli yere yuvasını yapıyor. Ama müteahhitler biraz daha fazla para kazanmak için çürük bina yapıyor. Yetkililer bunu denetlesin ve çürük binaya izin vermesin. Benim kızım binalar sağlam olsa belki yaşayacaktı. Tamam bu kaderdir ama çocukları doğal afet değil çürük bina öldürüyor. Buna bir önlem bulsunlar" dedi.

        Anne Sakine Karakurt ise kızının mezarı başına oturup kabristanındaki toprağa elini sürüp "Saçının teline kurban olduğum kızım. Ben senin saçının bir tek teline zarar vermezdim. Sana ne oldu böyle. Öğretmenler günün böyle mi kutlayacaktık. Senin o Metehan'ına kurban olurum. Kızım sen yeni öğretmen olmuştun. Sen benim her şeyimdin" diyerek ağıt yaktı.

        Bugün Öğretmen Günü olmasına rağmen kutlama yapmak yerine yas tuttuklarını söyleyen anne, "Kızım hayatta olsa telefonla arayıp Öğretmenler Gününü kutlardım, ama mezarına geldik. Ben bütün öğretmenlerin öğretmenler günün kutluyorum" diye gözyaşlarına boğuldu.

        Anne Karakurt, kızını depremin öldürmediğini oturduğu binanın kolonlarının kesilmesinden dolayı öldüğünü belirterek, "Kolanlar kesilmese kızım bugün bu toprağın altında olmayacaktı" diyerek tepkisini dile getirdi.

        Daha sonra Özlem Burma'nın mezarı başında ailesi Kur-an'ı Kerim okutarak dua etti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ