Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın Çocuk yaşta evlendikleri eşleri cezaevine girdi ama...

        İzmir'de reşit olmadan kaçarak ya da ailelerinin izniyle evlenip, küçük yaşta anne olan kadınlar, yasalar gereği haklarında dava açılan eşlerinin, verilen mahkumiyet kararlarının kesinleşmesi sonucu cezaevlerine girmesiyle, zor günler geçiriyor. Sosyal paylaşım sitesi üzerinden birbirleriyle itribat kuran kadınlar, eşlerini kurtaracak yasal düzenlemenin yapılmasını sağlamak için birlikte Ankara’ya gitme kararı aldı. Kadınlardan iki çocuk annesi ve 4.5 aylık da hamile olan Alev Toprak, devletin kendilerini korumak yerine, parçaladığını dile getirdi.

        Türkiye’de son dönemde, küçük yaşta evlendikten sonra eşleri cezaevine giren, çocuklarıyla ortada kalan ya da ailelerinin yanına sığınan kadınların yaşadıkları konuşuluyor. Bu kadınlardan, İzmirli Sabriye Kaval’ın 15 yaşındayken kaçarak birlikte yaşamaya başladığı ve çocuk sahibi olduğu Sedat Alkan, 'küçük yaşta kızı alıkoymak' suçundan 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı, karar Yargıtay tarafından onanınca cezaevine girdi. Hiçbir maddi geliri olmayan Kaval’ın yaşadığı bu durum gazetelere ve televizyonlar yansıyınca, İzmir’de ve başka illerde de aynı durumda olan birçok kadının bulunduğu ortaya çıktı.

        SOSYAL MEDYADAN BİRBİRLERİNİ BULDULAR

        Birbirleri hakkında çıkan haberleri okuyup eşleri için mücadele etme kararı alan kadınlar, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden haberleşip birlikte hareket etmeye karar verdi. İzmir’de biraraya gelen kadınlar, eşlerini cezaevinden çıkartacak olan yasal düzenlemenin de yapılması için TBMM, Başbakanlık ve siyasi partileri ziyaret etmek için Ankara’ya gitmeye karar verdi. Çocuk yaşta evlenmelerinin yanı sıra anne de olan kadınlar, Ankara’ya gitmeden önce İzmir’de biraraya geldi.

        HEPSİNİN HİYAKESİ AYRI, KADERLERİ BİR

        Küçük kadınlardan hikayesi en dikkat çekenlerden biri de 21 yaşındaki Alev Toprak. 14 Yaşında kaçarak evlenen Toprak, 2007 yılında ilk çocuğunu Konak Doğum Hastanesi’nde dünyaya getirince, doktorların durumu yetkililere bildirmesiyle soruşturma başlatıldı. Tutuksuz yargılanan eşi, 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu arada iki çocuk dünyaya getiren ve şu anda da 4.5 aylık hamile olan Toprak’ın eşi Gökhan Toprak, hakkındaki mahkeme kararının Yargıtay tarafından onanması üzerine iki ay önce tutuklandı. Kaçmasına göz yumduğu, yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle de annesi Şengül Baykal hakkındaki 4 yıl 2 ay hapis cezasına onandı, o da 20 gün önce cezaevine girdi. Çaresiz kalan Alev Toprak, iki çocuğu ve hamile haliyle üvey babasının yanına sığınmak zorunda kaldı. Yaşadıklarına isyan eden Alev Toprak, "Devlet bizi koruyacağına mağdur etti. Ben iki çocuğumla hamile halimle ortada kaldım. Bu durum bizleri, ailemizi parçalıyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ