KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Iğdır

Iğdır, türkiye'nin Doğa Anadolu Bölgesi'nde yer alan, 3 belde ve 49 köyden oluşan, Ağrı Dağı'nın yüz ölçümünün üçte birini barındıran şehirdir.

Tarih boyunca Bizans, Abbasiler, Selçuklular, Karakoyunlular,Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlı gibi birçok devletin egemenliğine giren Iğdır şehri, tarih boyunca sık sık el değiştiren şehirlerdendir.

Osmanlı İmparatorluğu'nun tahtına oturur oturmaz Yavuz Sultan Selim tarafından Safeviler'e savaş açıldı. 22 Ağustos 1514'teki Çaldıran Savaşı ile birlikte Tebriz'e kadar toprak kazanıldı ve Osmanlı Devleti'ne ait oldu.

Yavuz Sultan Selim'in ardından Iğdır şehri sık sık el değiştirdi. Ağırlıklı olarak 1551'de Şah Tahmasb'ın şehre girmesi sebebiyle Kanuni Sultan Süleyman doğu seferini başlattı ve 17 Temmuz 1554'te Revan Kalesi'ni alarak şehre girdi.

Osmanlı'nın ardından Iğdır şehri Revan Hanlığı ve Ruslar tarafından yönetildi. Aynı zamanda Ermeniler de şehirde köyler kurdu ve burada yaşamaya başladı.

Ermeniler, Iğdır şehrinde yaşayan Türklere saldırılar ve katliamlar düzenledi. Saldırılardan kaçan 14 köy halkı Küllük Köyü'ne toplandı ancak silahlı milisleri silahsızlandıran Ermeniler, halkı toplu bir şekilde öldürdü.

5 Ağustos 1919 tarihli Dr. Esat Okay'ın raporuna göre Oba Köyü de dahil olmak üzere toplamda 38 köy halkı Ermeniler tarafından tamamen öldürüldü.

1920'de Kazım Karabekir komutasındaki ordu harekete geçti ve 29 Eylül 1920'de Sarıkamış'ı ele geçirdi. Deli Halit komutasında ilerleyen tümen, 30 Ekim 1920'de Kars Kalesi'ni ele geçirdi.

Iğdır şehri, günümüzde ekonomisini hayvancılık ve tarımdan sağlamaktadır. Kayısı, elma, şeker pancarı, pamuk, karpuz, domates ve daha birçok meyve ve sebze yetiştirilir ve ticareti yapılır.

İğdır Haberleri