KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Yemen

Yemen, Orta Doğu'da Umman Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz kıyısında yer alan bir ülkedir. Yemen'in toplam nüfusu 25 milyon civarındadır ve nüfusun büyük çoğunluğu Araplardan oluşmaktadır. Ülkenin başkenti San'a kentidir.

Yemen'in güneyinde Aden Körfesi ve Arap Denizi, batısında Kızıldeniz yer almaktadır. Ülkenin doğal kaynakları petrol, balık, kaya tuzu, mermer, kömür, altın, kurşun, nikel, bakır ve verimli arazilerdir. Yemen'in iklimi çöl iklimidir ve yıl içinde sık sık toz ve kum fırtınaları yaşanmaktadır.

Ülkenin ekonomisi birinci derecede tarım ve hayvancılıktan oluşmaktadır. Üretilen tarım ürünleri çoğunluk olarak pamuk, tahıl, hurma, muz, darı, kahve, meyve ve çeşitli sebzelerdir. Öte yandan kaya tuzu, petrol ve doğal gaz da çıkarılmaktadır. 1992'de üretilen petrol 69 milyon varile dayanmıştır. Aynı zamanda 430 milyar metreküp doğalgaz rezervi de görülmüştür.

Yemen, idari olarak bakıldığında toplamda 21 vilayete ayrılmış bir ülkedir. Günümüzde ülkenin cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'dir.

Yemen Haberleri