Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 50 yaşından sonra 5 saat ve altı uyku uyuyanlarda kronik hastalık görülme riski artıyor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        50 yaşın üzerinde ve bir gecede 5 saat veya daha az uyuyorsanız sizin için alarm zilleri çalıyor olabilir. Bu hafta yayınlanan bir araştırma, az uykunun uzun vadede sağlık için bir sorun olabileceği konusunda uyarıyor.

        25 YIL BOYUNCA TAKİP ETTİLER

        London College ve Paris Cité Üniversitesi’nden bilim insanlarının 25 yıl boyunca binlerce kişiyi izlediği çalışmayla, bir gecede 5 saat veya daha az uyumanın, bireyleri kalp hastalığı, depresyon, kanser veya diyabet gibi birden fazla kronik hastalığa yakalanma riskini artırdığı bulundu.

        Hakemler tarafından gözden geçirilen çalışma, 50, 60 ve 70 yaşlarında olan yaklaşık 8 bin İngiliz kamu hizmeti çalışanının verilerine dayanıyor. Buna göre kısa uyku süresinin kronik hastalık ve çoklu hastalık (aynı anda iki veya daha fazla kronik hastalık) başlangıcıyla ilişkili olduğu bulundu. İlk kronik hastalığın başlangıcı, hastalığın ilerlemesi ve ölümle ilişkisini incelemek için çok durumlu modeller kullanıldı. Analizler sosyodemografik, davranışsal ve sağlıkla ilgili faktörlere göre ayarlandı.

        REKLAM

        AZ UYUYANLAR, 7 SAAT UYUYAN AKRANLARINA KIYASLA DAHA ÇOK HASTA OLUYOR

        Epidemiyoloji ve halk sağlığı araştırmacısı olan baş yazar Severine Sabia, 5 saat veya daha az uyuyanların, 7 saat uyuyan akranlarına kıyasla zaman içinde birden fazla kronik hastalığa yakalanma olasılığının yüzde 30 daha fazla olduğunu belirtti.

        Sabia, 60 yaşında olup 5 saat veya daha az uyuyanların 7 saat uyuyanlara kıyasla yüzde 32; 70 yaşında ise yüzde 40 daha fazla risk taşıdığını aktararak, şunları söyledi: "İnsanlar yaşlandıkça uyku alışkanlıkları ve uyku yapıları değişiyor. Ancak gece 7 ila 8 saat uyumanız tavsiye ediliyor."

        Yaşlı yetişkinlerin yarısından fazlasının en az iki kronik hastalığı olduğunu kaydeden Sabia, "Çoklu hastalık; yüksek sağlık hizmeti kullanımı, hastaneye yatışlar ve sakatlık ile ilişkili olduğundan bu, halk sağlığı için büyük bir zorluktur" dedi.

        Yaşınız, işiniz veya geçmişiniz ne olursa olsun, uyku uzmanları kişi için doğru miktarda uyumanın ne kadar önemli olduğu konusunda hemfikirdir.

        “Nasıl İyi Uyursunuz” kitabının yazarı olan Uyku danışmanı Neil Stanley, Washington Post'a yaptığı açıklamada "Bütün saatlere uyan sihirli tek bir ölçü yok. Bizim için doğru saatleri aramalıyız" diye konuştu.

        REKLAM

        YETİŞKİNLER VE YAŞLILAR GECELİK 7 SAAT VEYA DAHA FAZLA UYUMALI

        Stanley, iyi uykunun, fiziksel ve zihinsel sağlık için şart olduğunu vurgulayarak, uyku ihtiyacının, bir dereceye kadar boy veya ayakkabı numarası gibi genetik olarak belirlendiğini söyledi. İnsanları hedeflenen saat sayısına ulaşmak konusunda endişeli hissetmemeleri çağrısında bulunan Stanley, beynimizin yavaş dalga uykusu olarak bilinen derin, onarıcı uyku aşamasına girmesi gerektiğinden, kalitenin de önemli olduğunu söyledi.

        Böylece hafızayı pekiştirme, problem çözme ve Alzheimer veya bunamaya yol açabilecek toksinleri uzaklaştırma gibi bilişsel süreçlere yardımcı olabiliyor. Her gece sadece bir saat fazladan uyku daha iyi beslenme alışkanlıklarının edinilmesine katkı sağlayabilir.

        Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, uyku ihtiyaçları da yaşa göre değişiyor. Bir yaşın altındaki bebeklerin günde 16 saate kadar uykuya ihtiyacı olabilirken, gençlerin 10 saate, yetişkinlerin ve yaşlıların ise gecelik 7 veya daha fazla saate ihtiyacı vardır.

        ELEKTRONİK CİHAZLAR YATAK ODASINDAN DIŞARIYA...

        Çalışma yazarı Severine Sabia, iyi uyku hijyeninin daha iyi bir gece uykusunu teşvik edebileceğini tavsiye ederek şunları söyledi: "Bu alışkanlıklar, yatak odanızın sessiz, karanlık ve uygun bir sıcaklıkta olmasını sağlarken, odadan elektronik cihazları çıkarmayı ve uyumadan önce büyük öğünlerden kaçınmayı içeriyor. Gün boyunca fiziksel aktivite ve ışığa maruz kalmak da iyi uykuyu teşvik edebilir."

        REKLAM

        UYKUYA DALMAYI KOLAYLAŞTIRACAK İPUÇLARI

        Stanley, uykusuzluk çekenlere işleri çok fazla karmaşıklaştırmaması gerektiğini önererek, "Çoğu insan, iyi uyumak için sessiz bir odaya ve sessiz bir zihne ihtiyaç duyar" dedi.

        Sirkadiyen sinirbilim profesörü ve yazar Russell Foster, uykunun son derece önemli olduğunu belirterek, uyku alışkanlıklarında ve süresinde bireysel çeşitlilik olduğunun kabul edilmesi gerektiğini ve saat sayısından ötürü endişe duyanları teşvik ediyor.

        Foster, "Eğer çalışabilirsek problemi çözebilir ve kendimiz üzerinde düşünebilirsek o zaman bizim için yeterince uykuyu alabiliriz" dedi.

        Foster öte yandan "Birden fazla alarm kurmanız gerekiyorsa, yorgun, sinirli veya dürtüsel hissediyorsanız, şekerleme veya kafein canınız çekiyorsa veya değişen davranışlar fark ettiyseniz, bunlar yeterince uyumadığınızın yaygın belirtileridir.

        Çalışma PLOS Medicine dergisinde yayınlandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ