Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ankara'daki tarihi zirvede ikinci gün: NATO Zirvesinde bugün neler yaşanacak?

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMALAR

        Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesinin açılışında konuşuyor:

        Yüzde 5 hedefinde Lahey'de belirlenen 2035 hedefinden 5 sene önce erişmeyi hedefliyoruz. Savunma sanayii asıl başarıdır. Dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girdik.

        Kosova'da Karadeniz'de Baltık'ta ve diğer coğrafyalarda ittifaka katkı veren müttefiklerin başında geliyoruz. Savunma sanayi başta olmak üzere müttefikler arasında kısıtlamalar kalkmalı.

        Aklın ve mantığın emrettiği bir işbirliği modeli mümkünken birlik üyesi olmayan müttefiklerin dışlanması Avrupa'da suni bölünmeye yol açacaktır AB üyesi müttefiklere sesleniyorum; birlik üyesi olmayan müttefiklerin dışlanması suni bir bölünmeye yol açacaktır.

        İHA ve SİHA'ları başarıyla kullanan bir müttefik olarak İnsansız Sistemlere Karşı Koyma Mükemmeliyet Merkezimizi NATO'ya akredite etmeyi temenni ediyoruz.

        Ukrayna'da Trump'ın tutumunu destekliyorum. Ukrayna'yı desteklerken, Rusya'yı da barışa yönlendirecek şekilde iletişim kanallarımızdan istifade ediyoruz. Rusya'yı barışa yönlendireceğiz.

        Tüm sabotajlara rağmen İran konusunda dostum Sayın Trump'ın tutumunu destekliyorum. Hürmüz mayından temizlenmeli.

        Özellikle Gazze ve Lübnan'da sükunetin sağlanması için hepimize görev düştüğünü ifade etmek istiyorum. Orta Doğu'da kalıcı barış anahtarının iki devletli çözüm olduğunu bir kez daha vurguluyorum. Terörün tüm biçimleriyle mücadele konusunda birlikte olmamız gerektiğini hatırlatıyorum.

        AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

        NATO Zirvesi'nde aile fotoğrafı çekildi. Liderler zirvenin ana oturumu için bir araya geldi.

        LİDERLER NATO ZİRVESİ İÇİN BEŞTEPE'DE

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rutte'nin karşılama töreni sona erdi. Liderler aile fotoğrafı çekilecek

        ERDOĞAN VE RUTTE LİDERLERİ KARŞILIYOR

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Rutte liderleri karşılıyor...

        TRUMP: NATO'DAN MEMNUN DEĞİLİM

        ABD Başkanı Trump, zirve öncesinde NATO Genel Sekreteri Rutte ile birlikte açıklamalarda bulundu.

        Trump'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

        İran herkesi hedefliyor ben de dahil. Dün onları sert bir şekilde vurduk. İran nükleere sahip olmamalı. NATO'dan memnun değilim, İspanya korkunç bir NATO üyesi. Grönland bizim için büyük bir sorun. Grönland ABD için önemli, Danimarka için değil. NATO'dan memnun değilim ama Rutte çok iyi bir adam.

        REKLAM

        MACRON BEŞTEPE'DE

        Fransa Cumhurbaşkanı Marcon, NATO Zirvesi için Beştepe'ye geldi.

        PORTEKİZ'DEN TRUMP'A 'GRÖNLAND' MESAJI

        Portekiz Başbakanı Luis Montenegro, "Hiçbir NATO üye devletinin, elbette Danimarka da dahil olmak üzere toprak bütünlüğü hiçbir şekilde tartışma konusu olamaz" dedi.

        MİÇOTAKİS'TEN F-35 YORUMU

        Yunanistan Başbakanı Miçotakis, basın mensuplarının F-35 sorusuna, "Bu konuda bir yorum yapmayacağım. Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından söylenen şeyler hakkında yorum yapmayacağım. Ancak söyleyebileceğim tek şey şu; bir ittifak temel prensiplere dayanıyor olmalı ve bu prensipler de komşuluk üzerine kurulu olmalı. Türkiye ile bir savaş tehlikesiyle karşı karşıya kalırsak yasal haklarımızı kullanmalı mıyız? Herkesin, bütün NATO müttefiklerinin hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulması gerek. Sorunların çok büyük bir kısmının yalnızca iyi komşuluk anlayışıyla çözülebileceğine inanıyoruz" yanıtını verdi.

        Miçotakis, "Ankara'yı ziyaret etmek her zaman büyük bir zevk. Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmeye her zaman varım" dedi.

        KANADA: SAVUNMA HARCAMALARIMIZI ARTIRDIK

        Kanada Başbakanı Mark Carney, NATO'da savunma yükünün giderek ABD'den Kanada ve Avrupa ülkelerine kaydığını belirterek, ülkesinin savunma harcamalarını önemli ölçüde artırdığını söyledi.

        RUTTE ZİRVE ÖNCESİNDE KONUŞTU

        NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ankara Zirvesi'nin ilk gününü "büyük bir başarı" olarak niteleyerek, "Sonuç olarak çok daha güçlü bir NATO ve daha güçlü bir NATO'nun içinde çok daha güçlü bir Avrupa ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Resepsiyonun ilk gününden gelişmeler...

        BEŞTEPE'DE RESEPSİYON

        Yine Beştepe'de de saat 18.30'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde devlet ve hükümet başkanları ile eşleri için resepsiyon ve akşam yemeği düzenlendi.

        ABD BAŞKANI TRUMP ANKARA'DA

        Gün boyu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikili temasları sürerken, ABD Başkanı Trump da NATO Zirvesi için Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ı havalimanında karşıladı ve iki lider Beştepe'de açıklamalarda bulundu.

        ZİRVE SAVUNMA SANAYİ FORUMU İLE BAŞLADI

        NATO Zirvesi, Savunma Sanayi Forumu ile başladı. Forumun açılış konuşmasını NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, yaptı.

        HANGİ KONULAR ELE ALINACAK?

        NATO liderleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'ya savunma harcamalarını artırması yönündeki baskısı ile İran Savaşı ve Grönland konularının ardından aylardır süren transatlantik gerilimlerin gölgesinde, Salı ve Çarşamba günü Ankara'da düzenlenecek zirvede bir araya gelecek.

        ABD Başkanı'nın NATO'ya yönelik sık sık dile getirdiği eleştiriler, Avrupa'dan Amerikan askerlerinin çekileceğine ilişkin açıklamalar ve ABD'nin kıtadaki askeri varlığını altı ay boyunca gözden geçireceğini duyurması, ittifak içinde belirsizliği artırdı.

        Trump yönetimi, Avrupa'nın savunmaya yaptığı yatırımları artırmasını ve kıtanın savunmasının birincil sorumluluğunu üstlenmesini istiyor.

        Yetkililer, liderlerin savunma harcaması hedeflerine yönelik ilerlemeyi, savunma sanayi üretiminin artırılmasını ve savunma yükünün ABD'den Avrupa'ya devredilmesine yönelik sürecin nasıl hayata geçirileceğini ele almalarının beklendiğini belirtiyor.

        ÖNERİLEN VİDEO

        ABD Başkanı Trump Ankara'da

        ABD Başkanı Trump, NATO Ankara Zirvesi için Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ikili görüşmesinin öncesinde açıklamalarda bulundu. Bu ziyaretin çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO Liderler Zirvesi'nin bugün Ankara'da yapılıyor olması tüm liderlerin şu ...
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ