Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Osmanlı'nın kemikleri sızladı, Şehzadenin kemiklerini çukura attılar, 200 euro ödenmedi şehzadenin kemikleri çukura atıldı.

        1994’te Fransa’da hayatını kaybeden 2’nci Abdülhamid Han’ın torunu Mehmed Orhan Efendi’nin kemikleri, Nice belediyesi tarafından yıllık 200 euro mezarlık aidatı ödenmediği gerekçesiyle toplu mezarda bir çukura atıldı.

        1994 yılında Fransa’da hayatını kaybeden Osmanlı padişahlarından 2’nci Abdülhamid Han’ın torunu Mehmed Orhan Efendi’nin kemikleri, yıllık 200 Euro mezarlık aidatı ödenmediği gerekçesiyle Nice Belediyesi tarafından toplu mezarlıkta bir çukura gömüldü. Osmanoğlu ailesi olarak yaşanan olaya üzüldüklerini ifade eden 2’nci Abdülhamid Han’ın beşinci kuşaktan torunu Nilhan Osmanoğlu, hükümetin devlet politikalarında kendilerine Osmanlı’yı referans aldığını belirterek, hükümetin konuyla ilgilenmesini istedi. 2’nci Abdülhamid Han’ın beşinci kuşaktan torunu Nilhan Osmanoğlu, Şehzade Mehmed Orhan Efendi 2’nci Abdülhamid Han’ın torunu Sultan Abdülkadir Han’ın oğlu olduğunu söyledi.

        Olaydan birkaç gün önce haberdar olduğunu belirten Osmanoğlu, Mehmed Orhan Efendi’nin sürgün yaşamı boyunca birçok zorluk yaşadığını belirterek, şunları söyledi;

        “Biz aile olarak çok üzüldük. 6 aylık mezar ücreti 200 Euro’ydu. Bu ödenmediği için kemikleri toplu mezara atıldı. Çok üzüldüm. Hayatı boyunca güzel bir hayat yaşamamış. 14 yaşında buradan sürgün edilmiş. 30 metrelik bir otel odasında yaşıyor. Günde bir öğün yemek yiyor. En son mezar bekçiliği yapan bir şehzade. Sürgün yaşamı boyunca iyi bir hayatı olmamış. Öldükten sonra da hazin bir sonla karşılaştı.”

        MEHMET OSMANOĞLU KİMDİR?

        Osmanlı hükümdarı 2’nci Abdülhamid’in torunudur. Şehzade Mehmed Abdülkadir Efendi’nin oğludur. 10 Kasım 1909 tarihinde Üsküdar’da doğdu, Galatasaray Lisesinden mezun oldu ve Harp Okuluna devam etti. 15 yaşındayken ailesiyle sürgüne gönderildi. 2’nci Dünya Savaşı yıllarında Arnavutluk Kralı Ahmed Zogu’nun yaverliğini yaptı ve Arnavutluk Hava Kuvvetleri’nde Yüzbaşı rütbesiyle bir süre pilot olarak görev aldı. İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Macarca, Arapça, Portekizce ve Türkçe olmak üzere 9 lisan biliyordu. Paris’teki Amerikan Askeri Mezarlığında rehberlik olan son işinden emekli oldu ve Güney Fransa’daki Nice şehrine yerleşti. 12 Mart 1994 tarihinde Nice’de bulunan evinde yaşamını kaybetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ