Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Dünya'nın dört bir yanında 'Dünya Kadınlar Günü' için yürüyüşler düzenlendi
        1

        Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde, isyancıların oluşturduğu orduda yer alan kadın askerler bir ilke imza attı. “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle bir defile düzenleyen kadın askerler hem isyancılara moral verdi, hem de “Kadın, asker de olsa kadındır” söylemini vurguladı. Askeri kıyafetlerini soyunma odasında çıkarıp, şık kıyafetler giyen ve makyajlarını yapıp podyuma çıkan kadın askerler büyük alkış topladı.

        2

        Tunus’un başkenti Tunus’ta toplanan kadınlar, kadına karşı şiddeti protesto etti. Başkentin ünlü Habib Burgiba Caddesi’nde bir araya gelen Tunuslu kadınlar, kadın haklarının savunulmasını ve hükümetin bu konuda harekete geçmesini talep etti. Aşırı yağmura rağmen yüzlerce kadının, ellerinde şemsiyelerle Tunus’taki ana meydana doğru yürüyüşe katıldığı görüldü. Tunus bayrakları taşıyan kadınlar, daha fazla özgürlük ve eşitlik istedi.

        3

        Katoliklerin ruhani lideri Papa Fransuva, geleneksel pazar duasında kadın haklarıyla ilgili konuştu. Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan binlerce kişiye konuşan Papa, kadınların toplum dışına itildiği bir dünyanın, kısır bir dünya olduğunu söyledi. Papa Fransuva, “Her gün daha fazla insani bir toplum inşa etmek için uğraşan tüm kadınları selamlıyorum” dedi.

        4

        Hamas’ın çağrısıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Gazze’deki merkezi önünde toplanan kadınlar, Gazze’yi abluka altına alan İsrail’i protesto etti. “Filistin kadınının da diğer kadınlar gibi yaşam hakkı var”, “Kadınlar Günü’nde özgürlüğe evet” ile “Ablukanızı kaldırın ve gidin” yazan pankartlar taşıdı.

        5

        Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de trafik polisleri, kadın şoförlerin kullandığı araçları durdurup onlara çiçek verdi.

        6

        Fas’ın başkenti Rabat’taki Babul Ahad Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” çeşitli etkinliklerle kutladı.