Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Beklentimiz ahde vefa ile AB sürecine yeni soluk"

        Serkan AKKOÇ / GAZETE HABERTÜRK

        BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Türkiye’ye 6 saat 8 dakika süren günübirlik bir resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Davutoğlu şu açıklamaları yaptı:

        ÜZÜNTÜMÜZÜ DİLE GETİRDİK:

        İkili görüşmede Suriye sorununa değindik, son 5 yıldaki gelişmelerle ilgili ikimiz de üzüntümüzü dile getirdik. 2 milyondan fazla Suriyeliye Türkiye ev sahipliği yapıyor. 7.5 milyar dolardan fazla maliyetin altına girdi.

        GÖRMEZDEN GELMEDİ:

        Sayın Angela Merkel bu konuyu görmezden gelmedi ve son derece insani bir tavır sergiledi. Şunu memnuniyetle ifade edeyim, Türkiye-Almanya arasında ortak bir çalışma grubu, 15 Ekim’de toplandı. Bir sonraki Berlin’de gerçekleşecek. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında göçmenler konusunda büyük görüşmeler yapıldı.

        İNSAN KAÇAKÇILIĞI:

        Biz Türkiye olarak insan kaçakçılığına karşı birlikte çalışmaya hazırız. Bu çerçevede Türkiye olarak 4 konuya önem veriyorduk. Göçün külfet paylaşımı konusunda adil bir yaklaşımın olması. Külfet ikinci dereceden önemli ancak Türkiye bu konuda yalnız bırakılmıştır. Sayın Merkel ile yaptığımız ikili görüşmelerde girilen yeni dönemden memnunuz. Dileğimiz on yıllardır süren vize konusundaki görüşmelerin nihayete ermesidir. Geri kabul anlaşması göçü yasal olarak çözer.

        SCHENGEN VİZESİ:

        2017 için planlanan Schengen konusunu 2016 içinde tamamlayabilmek için ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Umut ediyoruz 2016 Temmuz ile birlikte hem geri kabul anlaşması hem de Schengen anlaşması devreye girer. 3’üncü boyutu ise bu krizden biz Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir vizyon üretibilir miyiz? Beklentimiz ahde vefa ilişkisi doğrultusunda AB sürecine yeni bir soluk gelmesidir.

        ANKARA KATLİAMI İÇİN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

        KONUŞMASINA Ankara’daki bombalı saldırı konusunda Türkiye’nin tarafında olduğunu söyleyerek başlayan Merkel, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara geçmiş olsun dileklerini iletti. Merkel, görüşmeye ilişkin şöyle konuştu:

        İlk önce Suriye-Irak konularını, bütün bunları siyasi bir süreçte nasıl ele alabileceğimizi konuştuk.

        Vize konusunda bazı talepler var. Onların yerine getirilmesi gerekir. Bizim de beklentilerimiz var. Özellikle AB ile Türkiye arasında göçmenler konusunda imzalanan geri kabul anlaşmasının da devreye girmesi gerekir.

        Şu ana kadar Türkiye’nin bu konularda (külfet paylaşımı) pek yardım almadığını biliyoruz. Biz de hem AB olarak hem Almanya olarak destekleyici olacağız.

        Tam üyelik konusu da görüşmenin maddelerinden biriydi. Bu ucu açık olan bir husus. 23 ve 24 numaralı fasıllar üzerinde ayrıntıları konuşabiliriz ama Almanya olarak özellikle 17 numaralı faslı açmak istiyoruz. Eskiden Türkiye de katılıyordu toplantılara. Ancak Türkiye, artık aile fotoğrafında değil. Üyeliğe aday ülkelerin bu çalışmalara yeniden nasıl dahil olabileceğini de gözden geçirmemiz gerekiyor.

        Görüşmelerimizde fark ettiğim şey ortak çıkarlarımızın olduğu. Almanya her şeyden önce istikrarlı bir Türkiye’nin oluşmasını istemektedir. Seçimlerden sonra da özellikle Kürtlerle yeniden barışma konusunun ön plana çıkarılmasını da diliyoruz.

        Irak’taki mücadele konusunu ele aldık. Bu konuda da yoğun işbirliği yapacağız. Özellikle de oradaki Kürt ve Iraklı askerlerin eğitimi konusuna da eğilme durumumuz olacaktır.

        (Türkiye’nin 6 fasıl açılması talebi) Bugün 17’nci maddeyi ele alabiliriz. 23 ve 24’üncü maddeleri hedef olarak ele alabiliriz. Sonra adım adım ilerleyebiliriz.

        Fon ve maddi konularda baktığımız zaman Türkiye’nin durumunu anlıyorum. Şu ana kadar söz verilen paraların ödenmediğini biliyoruz. Şimdi de bu aday ülkelere verilen paraların başka amaçlar için kullanılması ve ek para istenmesini tamamen anlayışla karşılıyorum. Burada ek bir ödeme söz konusu olacağı için ayrıntıları daha sonra ele alacağız.

        MERKEL: ATATÜRK BURADA MI ÖLDÜ?

        ALMANYA Başbakanı Angela Merkel ve beraberindeki heyeti getiren uçak, dün saat 12.15’te Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. Merkel, Devlet Konukevi’ndeki resmi karşılamanın ardından Dolmabahçe’ye doğru yola çıktı. Merkel saat 12.58’de Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ne ulaştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşını ofisin kapısında karşıladı. Arabadan inen Merkel, Başbakan Davutoğlu’na ilk olarak yol boyunca gördüğü ve üzerinde Davutoğlu’nun fotoğrafı bulunan “İlk günkü aşkla” yazılı afişi sordu.

        Davutoğlu, Merkel’e “İlk günkü aşkla”nın ne anlama geldiğini anlattı. Görüşme için içeri girildiğinde ise Merkel, Başbakan’a “Atatürk’ün hayatının son dönemini geçirdiği ve yaşamını yitirdiği Dolmabahçe Sarayı burası mı?” sorusunu yöneltti. Başbakan Ahmet Davutoğlu da Atatürk’ün yaşamını yitirdiği saray kısmının yan bina olduğunu, içinde bulundukları kısmın o dönem hizmetliler tarafından kullanıldığını anlattı. Davutoğu, halkın hizmetinde olduklarını göstermek için burayı özellikle Başbakanlık Ofisi olarak seçtiklerini kaydetti. Bu konuşmanın ve basın mensuplarının fotoğraf çekiminin ardından görüşme başladı. İkili görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. Görüşmenin ardından iki ülke heyetleri çalışma yemeğinde bir araya geldi.

        BAHÇE GEZİNTİSİ

        Başbakan Davutoğlu ve Merkel, ikili görüşmenin ardından ofisin bahçesinde ve sahilde gezinti yaptı. Davutoğlu, Merkel’e İstanbul’u ve Tarihi Yarımada’yı anlattı. Boğaz’dan geçen Şehir Hatları vapurları ikiliyi sirenle selamladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ