Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Yardım kuruluşunda çalışan kadınlar cinsel şiddet mağduru'

        GAZETE HABERTÜRK

        Savaş ve doğal afetlerin olduğu bölgelerde yaraları sarmaya çalışan veya yoksullukla boğuşan bölgelerde, uluslararası yardım kuruluşlarında görev alan kadınlar ciddi anlamda cinsel şiddet tehdidi altında olduklarını belirterek bu konunun “halının altına itilmesinden” yakınıyor.

        İngiliz Guardian Gazetesi’ne konuşan kadınlar, Birleşmiş Milletler bünyesindeki kuruluşlardan küçük ölçütteki derneklere hemen her kurumda çalışan hemcinslerinin yaşadıkları taciz ve tecavüzlerin kayda geçmediğini, hesabının sorulmadığını söylüyor. İşveren ve yöneticilerinden destek almadıklarını anlatan kadınlar bu meselenin gündeme gelmesini ve önlem alınmasını istiyor. ABD’de, Atlanta’daki bir sivil toplum kuruluşu olan Carter Merkezi’nde çalışan ABD’li Sarah Pierce, Güney Sudan’da yerel bir yardım kuruluşu çalışanı tarafından tecavüze uğradığını ancak destek almak yerine kovulduğunu anlattı.

        SİSTEMATİK VERİ TOPLANMIYOR

        Kendisini sadece bir örnek olduğunu belirten Pierce, “Bana iyi olup olmadığımı, doktora ihtiyacım olup olmadığını sordular. Ancak, kurumumun gerekeni yapmadığını söylemeye devam edince kovdular” dedi.

        Yardım çalışanlarına psikolojik destek veren, ABD’nin California Eyaleti’ndeki Headington Enstitüsü sorunun boyutunu incelemek amacıyla araştırma başlattı. Enstitünün müdür yardımcısı Alicia Jones, “Yardım çalışanlarının yüzde 1’inin, yılda 5 bin ila 10 bin kişinin cinsel şiddete maruz kaldığını tahmin ediyoruz” dedi. Bu alandaki bir güvenlik uzmanı olan Christina Wille ise “Maalesef cinsel şiddet konusunda sistematik veri toplanmıyor. Elimizde veri olsa çok yardımcı olurdu” diyerek durumu anlattı. Kanada’daki Uluslararası Kadın Hakları Projesi de insani yardım kuruluşlarında çalışanların karşı karşıya kaldığı cinsel taciz ve şiddetin boyutunu ölçmek için çalışma başlattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ