Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Trump'a tepki yağıyor

        GAZETE HABERTÜRK

        ABD’deki başkanlık seçimine yaklaşık 1 yıl kala Cumhuriyetçi aday adaylarından Donald Trump’ın seçilmesi halinde ‘Müslümanların turist olarak bile olsa ülkeye girişini’ yasaklayacağını söylemesi, adeta bir infiale yol açtı. Pek çok kesimden Trump’a tepki yağıyor. Trump’ı kınayan açıklamalara dün Beyaz Saray da katıldı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Trump, bu açıklamasıyla ABD Başkanı olmaya uygun olmadığını göstermiştir” dedi.

        MİLYONLAR KINADI

        Milyonlarca kişi, dünyanın dört bir yanından sosyal medyadaki mesajlarıyla Trump’ı kınadı. Bu önerisinin ardından, ABD’de sosyal medyada Trump hakkında atılan olumlu 1 mesaja karşı 4 olumsuz mesaj paylaşıldı. Dünya genelinde bu rakam 4’ün de üzerine çıktı. ABD’de Trump’a yönelik tepkilerin en yüksek olduğu eyalet olarak da New York öne çıktı.

        ‘AHMAKÇA SÖZLER’

        Aday olduğu Cumhuriyetçi Parti’nin ileri gelenleri de Trump’ı görüşleri nedeniyle sert sözlerle eleştirdi. Partinin en etkin senatörlerinden olan eski başkan adayı John McCain, Trump’ın önerisinin “ahmakça” olduğunu söyledi. İslam dünyasının ABD ve Afganistan işgalleri nedeniyle en olumsuz şekilde hatırladığı ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney bile Trump’ı sert sözlerle eleştirerek “Trump’ın bu planı inandığımız ve savunduğumuz her şeye aykırıdır” ifadesini kullandı.

        ‘ADAYLIĞI PARTININ FELAKETI OLUR’

        Cumhuriyetçilerin lideri Paul Ryan da “Bu, muhafazakârlık değil. Trump’ın sözleri bizim partimizin savunduğu değerlerle ters düşüyor. Daha da önemlisi, söyledikleri bu ülkenin savunduğu değerleri de yansıtmıyor” diyerek Trump’ın başkan adaylığına net sözlerle karşı çıktı. Cumhuriyetçi Ulusal Komite Üyesi Henry Barbour ise “Söyledikleri başkan olacak birinin sözlerine benzemiyor. Eğer aday olursa bu Cumhuriyetçi Parti için felaket olur” görüşünü dile getirdi.

        KERRY: AMERIKA’YI ZORA SOKUYOR

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Normalde iç siyasetin dışında duruyorum. Fakat söyledikleri benim görev alanımı da ilgilendiriyor. Söyledikleri Amerika’yı dünyaya anlatmamızı daha zor hale getiriyor. DAEŞ İslam’ı temsil etmiyor, dünyanın her yerinde DAEŞ’e karşı duran cesur Müslümanlar var. Trump Amerika’nın savunduğu değerlere aksi şeyler söylüyor” diye konuştu.

        KANADA’DAN ELEŞTİRİ GELDİ

        Kanada, prensip olarak ABD’deki başkanlık seçimleriyle tartışmalardan uzak durmasına rağmen Trump’ın sözleri karşısında sessizliğini bozdu. Kanada DışişBakanı Stephane Dion, “Böyle görüşü Kanada’da kabul edemeyiz. ABD’den duyduğumuz hiçgörüşe bugüne kadar bu derece uzak düşmüş hissetmedik” dedi.

        OYLARI YÜKSELİYOR

        ABD’de yapılan son araştırmalar ise Trump’ın oylarının Müslümanların ülkeye girişini yasaklamaya yönelik sözlerinin ardından yükseldiğini gösteriyor. Anketler, Trump’ın yüzde 34 ile Cumhuriyetçi Parti’nin en popüler adayı olduğuna işaret ediyor. Donald Trump’ı yüzde 15.4 ile Ted Cruz takip ediyor.

        ‘KULLANDIĞI DİL DAEŞ’E YARIYOR’

        ABD ve Avrupa’da dinler tarihi dersleri veren Luther Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Todd Green, “Donald Trump’ın kullandığı dil DAEŞ’e bir hediye gibi. Bu tam da DAEŞ’in Avrupa ve Batı dünyasında Müslümanların karşılaşmasını istediği bir durum ve Trump da DAEŞ’in bu konuda vermek istediği mesajı doğruluyor” diyor.

        RUHANİ: TERÖRÜ İSLAM’A KARŞI KULLANIYOR

        İRAN Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Trump’ı isim vermeden eleştirdi ve terörle mücadeleyi Müslümanlara düşmanlık yapmak için kullandığını söyledi. Ruhani, ABD’yi de teröre destek vermekle suçladı.

        İNGİLTERE: BÖLÜCÜNÜN GİRİŞİ YASAKLANSIN

        TRUMP’ın İngiltere’ye girişinin yasaklanması için 150 bin imza toplandı. Ancak İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, İskoçya’da 2 golf sahası bulunan Trump’ın ülkeye girişinin yasaklanmamasını istedi. İngiltere’de 100 bin imzayı aşan talepler parlamentoda tartışılıyor ve kişilerin ülkeye girişleri yasaklanabiliyor. İngiltere Başbakanı David Cameron da Trump’ın sözleriyle ‘bölücülük’ yaptığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ