Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 3 milyar euro'ya İtalya blokajı

        Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        İTALYA’nın, Avrupa Birliği’nin (AB) sığınmacı akınını durdurması için Türkiye’ye 3 milyar Euro’luk yardım sağlayacağı anlaşmayla ilgili planı tıkadığı, Almanya başta olmak üzere diğer ülkelerin İtalya’yı ikna etmeye uğraştığı ileri sürüldü. Reuters haber ajansına konuşan iki Avrupalı diplomat, İtalya’nın özellikle Almanya tarafından desteklenen bu plana başından beri karşı olduğunu ve pozisyonunda herhangi bir değişiklik olmadığını vurguladı.

        Diplomatlardan biri, “Türkiye’ye yardım sağlayacak bu anlaşmaya karşı çıkan hâlâ tek bir üye devlet var. İtalya’nın bu planı neden bloke ettiğini anlamıyoruz” diye konuştu. İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin geçen aralık ayındaki zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel’i sert bir dille eleştirdiği hatırlatılırken, İtalya’nın bu tutumunun AB içindeki gerilimi artırdığı da vurgulandı.

        Türk diplomatik kaynaklar, HABERTÜRK’e yaptıkları açıklamada, “Türkiye’ye Suriyeliler için 3 milyar Euro verilecek. 500 milyon Euro’su AB bütçesinden, kalanı da üye ülkeler tarafından karşılanacak. İtalya sıkıntı yaratıyor. Ancak bu sıkıntı Türkiye ile ilgili değil. İtalya’nın AB ile başka bir pazarlığı var” dedi.

        ‘ASIL MAĞDUR BIZIZ’ SAVUNMASI

        İtalyan Corriere della Sera Gazetesi de İtalya’nın üzerine düşen 300 milyon Euro’luk payın da birlik bütçesinden karşılanmasını istediğini, çünkü kendisini şimdiye kadar mültecilerle ilgili Avrupa içinde Türkiye ve Yunanistan’la birlikte en çok fedakârlıkta bulunan ülke olarak gördüğünü yazdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ