Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Dışişleri Bakanı, ateşkes başarılı olsun çağırısı

        GAZETE HABERTÜRK- DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Suriye’de “DAEŞ ve El Nusra” istisnalı ateşkes anlaşması Suriye rejimi ve muhalif örgütler tarafından kabul edilirken, taraflardan sert uyarılar geldi.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu şansın yitirilmemesi için tarafları anlaşmaya uymaya davet etti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise ateşkesin “Suriye’nin dağılmaması için son ümit” olduğunu ileri sürdü.

        ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’na açıklama yapan Kerry, “Suriye’de çatışmalar daha fazla sürerse ülkenin bütünlüğünü korumak için çok geç olabilir” dedi.

        ‘HALEP ALINSA DA ZOR’

        Kerry, 27 Şubat’ta yürürlüğe girmesi öngörülen ateşkes konusunda tarafların ciddi olup olmadığının birkaç gün içinde ortaya çıkacağını belirtti. Esad güçlerinin Rusya’nın desteğinde Halep’i ele geçirebileceğini de dile getiren Kerry, “Bu olsa bile, Suriye’nin geri kalanında kontrolü tamamen ele geçirmesi çok zor” diye konuştu.

        Kerry, Suriye’de çatışmaların durdurulamaması ve siyasi değişimin yürürlüğe sokulamaması durumunda B planına sahip olduklarını söyledi.

        CENEVRE TOPLANAMADI

        İsviçre’nin Cenevre kentinde 25 Şubat’ta devam etmesi planlanan Suriye barış görüşmeleri, yine ertelendi. Bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi, “25 Şubat tarihinde devam edeceği duyurulan Cenevre’deki Suriye görüşmeleri, teknik ve lojistik nedenlerle ileri bir tarihe ertelendi” ifadesini kullandı.

        BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Cenevre’deki Suriye görüşmelerinin 25 Şubat’ta başlayacağını söylemek gerçekçi olmaz. En az 10 gün hazırlık ve davetiye sürecine ihtiyacımız var” değerlendirmesinde bulunmuştu.

        Suriye’deki muhalif gruplar anlaşmanın bir kez daha sadece kâğıt üzerinde kalmasından endişe ediyor. Askıya alınan Cenevre görüşmelerine katılan Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye destekli Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi’nden yapılan yazılı açıklamada, geçici ateşkese ancak şartlı olarak “Evet” denileceği kaydedildi.

        Komite, ateşkes için tüm ablukaların kaldırılması, insani yardım geçişlerine izin verilmesi, gözaltındaki muhaliflerin serbest bırakılması ve sivilleri hedef alan tüm hava ve topçu bombardımanlarının sonlandırılması olarak 4 şart sundu.

        TELEFON DIPLOMASISI

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron ile ABD Başkanı Barack Obama’nın telefonda Suriye konusunu görüştükleri bildirildi.

        Tarafların, “Rusya’nın ve Suriye rejiminin ılımlı muhaliflere ve sivil halka yönelik hava saldırılarını sona erdirmeleri konusunu yakından takip edecekleri” vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ