Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fabrice Leggeri, göçmen krizini değerlendirdi

        Bahar BAKIR/ ANKARA

        Avrupa Birliği’nin (AB) sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex’in icra direktörü Fabrice Leggeri, Suriye krizinin ardından AB’ye yasadışı yollardan ulaşan mültecilerle ilgili yürütülecek ortak çalışmalar konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’ye geldi.

        Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları, Göç İdaresi Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda temaslarda bulunan Leggeri, AB-Türkiye sınırının göç krizinden çok etkilendiğini belirterek, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

        MUHAFIZ, BOT, UÇAK

        Frontex, Yunanistan sınırında düzensiz göçün önlenmesi için 775 sınır muhafızı, 15 devriye botu ve bir uçak; İtalya’da ise 280 sınır muhafızı, 8 devriye botu, 3 helikopter ve 3 uçak görevlendirdi.

        EMNİYETTE YENİ BİRİM

        Suriye krizi insan kaçakçılığını tetikledi. Bu çerçevede, Türk Emniyeti içinde insan kaçakçılığı ile mücadele çerçevesinde ayrı bir birim kuruldu. Bu birim Frontex ile yakından işbirliği yapacak. NATO’nun Türkiye’deki izleme-gözetleme-denetleme görevini destekliyoruz.

        885 BİN KİŞİ GEÇTİ

        2015’te Avrupa Birliği’ne (AB) 1 milyon 800 bin düzensiz göçmen geçişi oldu. Türkiye’den AB’ye 885 bin kişi geçti. Bunların büyük çoğunluğu Ege Denizi’nden Yunan adalarına geçiş yaptı.

        256 BİN KİŞİ KURTARILDI

        Türk Sahil Güvenlik güçleri, 2015’te 90 bin üzerinde kişiyi denizde zor durumdayken kurtardı. Frontex ise Yunan karasularında 98 bin göçmen kurtardı.

        Libya ve Güney İtalya arasında da Frontex’in kurtardığı göçmen sayısı 68 bin. Türk Sahil Güvenlik güçleri, 2016 yılının ilk iki ayında ise 12 bin göçmeni kurtardı. 2 ayda 18 bin göçmen Türkiye’den Yunan adalarına varmayı başardı. Bu 2 ay içinde Frontex de, Ege’de 15 bin göçmen kurtardı.

        Rakamlarda geçen yılın ilk iki ayına oranla bir düşüş yok, aksine 30 kat artış var. Bu endişe verici. Suriyeli göçmenlerin yanı sıra ülkelerinden ekonomik nedenlerle gelen Iraklı, Afgan, Faslı ve Afrikalı düzensiz göçmenler de var.

        Bunların büyük çoğunluğunun korunmaya ihtiyacı yok. Ama 2015 yazına bakıldığında, gelenlerin yüzde 80’i korunma amaçlı. Örneğin Midilli Adası’na gelen göçmenlerin yüzde 35-40’ı Suriyeli.

        Bu, çok dikkat edilmesi gereken bir veri. Katılım öncesi fonlar arasında olan IPA fonları ile, Türkiye isterse, geri kabul için destek projeleri yürütebiliriz.

        DUYUNCA ŞAŞIRDIK

        Her ne kadar görev alanımıza girmese de, Türk yetkililerden Suriyeli göçmenlerin sorunlarını bize iletmelerini istedim ki doğru resmi görelim.

        Örneğin bana Suriyeli çocuklar için okul açtıklarından, Suriyeli 100 bin bebeğin Türkiye’de dünyaya geldiğinden bahsettiler. Biz bunları bilmediğimiz için duyunca şaşırdık.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ