Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ege Denizi'nde göçmen anlaşmasından sonra 961 sığınmacı yakalandı

        Murat GÜRGEN/ANKARA

        Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan ‘Mültecilerin iadesi’ anlaşmasının hayata geçtiği 20 Mart’tan bu yana, Türk Deniz Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı, 961 düzensiz göçmeni Ege Denizi’nde Yunan adalarına geçmeye çalışırken yakaladı.

        21 Mart’ta 233, 25 Mart’ta 41, 27 Mart’ta 429 ve 28 Mart’ta 258 düzensiz göçmen yakalandı. Aynı dönemde 3 bin 85 düzensiz göçmen Yunan adalarına geçti. Bunların 2 bin 696’sının, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından ilk 4 günde geçenler olduğu, sayının daha sonra azalmaya başladığı belirtildi.

        Sahil Güvenlik Komutanlığı sorumluluğundaki düzensiz göçle mücadele faaliyetine 11 Mart’tan bu yana Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da modern karakol gemileri ile 7 gün 24 saat destek veriyor. Anlaşma uyarınca, 20 Mart sonrası Türkiye üzerinden Yunanistan’a giden düzensiz göçmenler, 4 Nisan’dan itibaren iade edilmeye başlanacak.

        Yakalanan Suriyelilere kamplara gitmek isteyip istemedikleri soruluyor. İsteyenler kamplara gönderilirken, istemeyenler ya akrabalarının yanına dönüyor ya da kendi imkânlarıyla Türkiye’nin farklı illerinde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Suriye dışındaki ülke vatandaşlarınınsa kayıtları alınıyor.

        Uluslararası korumaya ihtiyacı olmayanlar ülkelerine gönderiliyor. Geri dönmek istemeyen veya korumaya ihtiyacı olanlar için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla iltica başvurusu alınıyor.

        2015 YILINDA 91 BİN GÖÇMEN YAKALANDI

        Türkiye ile AB arasındaki anlaşma her ay azami 6 bin düzensiz göçmeni kapsıyor. Yani yılda en fazla 72 bin göçmenin Türkiye’ye iadesi ve Türkiye’den Avrupa’ya gönderilmesi söz konusu olabilecek.

        Sahil Güvenlik Komutanlığı, 2015’te 91 bin 611 düzensiz göçmeni Yunan adalarına geçmek isterken yakalarken, 279 kişi Ege Denizi’nde hayatını kaybetti. Bu yılın ocak ayında 5 bin 237, şubatta ise 8 bin 39 göçmen Ege’yi geçemeden yakalandı. Yılın ilk iki ayında 141 düzensiz göçmen Ege Denizi’nde boğuldu.

        KOTA YETERSİZ KALACAK

        20 Mart sonrası göçmen trafiği mercek altına alındığında, “Aylık 6 bin göçmen” kotasının yetersiz kalacağı tahmin ediliyor. Çünkü sadece ilk 9 günde 3 bin 85 düzensiz göçmen Yunan adalarına geçmeyi başardı. 961 düzensiz göçmen de Ege’yi geçemeden yakalandı. Böylece 20-28 Mart tarihleri arasında tespit edilebilen düzensiz göçmen sayısı 4 bin 46’ya ulaştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ