Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hollanda ve Fransa'dan "AB referandumu" çağrısı

        HABERTURK.COM

        İngiltere'de yapılan referandumda AB'den ayrılma yönünde karar çıkmasına AP Başkanı Martin Schulz'dan ilk tepki, AB'deki diğer ülkeler üzerinde "domino etkisi olmayacak" şeklinde oldu.

        Ancak kararın hemen ardından ülkelerden ayrı ayrı referandum çağrıları geldi.

        HOLLANDA: ÜLKEMİZİN KONTROLÜNÜ ELE ALALIM

        Hollanda'nın göçmen karşıtı lideri Geert Wilders, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararının ardından kendi ülkelerinin de referanduma gitmesi çağrısında bulundu.

        Reuters'ın haberine göre Wilders, "Ülkemizin, paramızın, sınırlarımızın ve göçmen politikamızın bizim sorumluluğumuzda olmasını istiyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

        FRANSA: SIRA BİZDE

        Fransa'nın aşırı sağcı partisi de AB'ye üyeliği oylamak için referandum çağrısında bulundu. Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen, "Özgürlüğün zaferi! Şimdi biz de Fransa'da ve diğer AB ülkelerinde aynı referandumu yapmalıyız" dedi.

        Fransız basınına yansıyan haberlerde, Le Pen'in Brexit sonrası hemen özel bir seçim afişi hazırlattığı belirtildi.

        "UMARIM DOMİNO ETKİSİ YARATIR"

        İsveç AB Bakanı Ann Linde Cuma günü yapılacak AB Bakanları toplantısı öncesinde endişeleri abartmamak gerektiğini, daha çok Avrupa'da milliyetçi kesimlerin güçlenmesinden endişeli olduğunu belirtti.

        İsveç'te yabancı düşmanı ırkçı görüşleri ile tanınan İsveç Demokratları partisi lideri Jimmie Åkesson İsveç'in de Ingiltere'nin yolunu izlemesi gerektiğini belirtip ‘‘Umarım Brexit Avrupa'da domino etkisi yaratır'' diye konuştu.

        Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, İngiltere'nin kararının domino etkisi yaratabileceğini söyledi.

        AB'de büyük değişimler olabileceğini öngören Kurz, AB'nin en büyük ülkelerinden birinin birlikten çıkmasını "Diğer ülkeler üzerinde bir domino etkisi olabilir" diye değerlendirdi.

        İSKOÇYA: BİZ AB'NİN BİZ PARÇASIYIZ

        Referandum kampanyasında birçok defa, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılığının İskoçya'da yeni bir bağımsızlık referandumunu tetikleyebileceği uyarısında bulunan İskoç Ulusal Partisinin (SNP) lideri ve İskoç bölgesi Başbakanı Nicola Sturgeon, "İskoç halkının kendi geleceklerini AB'nin bir parçası olarak gördüklerini" söyledi.

        Sturgeon, İskoçya'nın ikinci bir bağımsızlık referandumuna gitmesinin yüksek ihtimal olduğunu ve İngiltere'nin birlikten ayrılma kararından sonra İskoçya'nın Avrupa Birliği'ndeki yerini korumak için gereken her şeyi yapacaklarını söyledi.

        Sturgeon, ikinci bağımsızlık oylaması için hükümetin yasal hazırlıklara başlayacağını kaydetti. Sturgeon "İkinci bir referandum konusunun masaya yatırılması gerektiği, malumun ilamıdır ve artık masaya yatırılmış durumdadır" diye konuştu.

        İskoçya Kültür, Avrupa ve Dış İlişkiler Kabine Bakanı Fiona Hyslop da "Kararların sonuçları olur. Birleşik Krallık da İskoç halkının çıkarlarına karşı bir karar aldı. Bunun sonuçları olacak." dedi.

        J.K ROWLING'DEN TEPKİ

        Harry Potter serisinin yazarI J.K Rowling Twitter hesabından, "İskoçya artık bağımsızlığını arayacak. Cameron'un mirası ikiye bölünmeye başladı. İkisinin de gerçekleşmesine gerek yoktu" ifadelerini kullandı.

        Öte yandan UKIP liderinin 'Bu zafer sıradan ve iyiinsanların zaferidir' sözlerini eleştiren Rowling, 'iyi olmayan azınlığın' parçası olduğu için gurur duyduğunu yazdı.

        KUZEY İRLANDA'DAN, İRLANDA İLE BİRLEŞMEK İÇİN REFERANDUM ÇAĞRISI

        Kuzey İrlanda'daki Sinn Fein Partisi adına açıklamada bulunan Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness de Brexit kararının ardından, İrlanda ve Kuzey İrlanda'nın birleşmesi için referandum düzenlenmesi çağrısında bulundu. Parti, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkmasıyla, bu ülkenin Kuzey İrlanda halkının çıkarlarını temsil etme yetkisinden mahrum kalacağını bildirdi.

        "BÖLÜNMÜŞ BİR ÜLKEYE UYANDIK"

        Liberal Demokrat Partisinin Lideri Tim Farron da sosyal medyadan paylaştığı açıklamasında, referandum sonucundan dolayı yıkıldığını ve kızgın olduğunu ifade ederek, "Derinden bölünmüş bir ülkeye uyandık." dedi.

        İngiltere'deki Yeşil Partinin parlamentodaki tek milletvekili Caroline Lucas da karardan dolayı yıkıldığını söyleyerek, "Bence halka yanlış bir çözüm satıldı. Britanya'da halk sinirli ve bu sinirlerini AB'den ayrılma oyu vererek ifade ettiler." değerlendirmesinde bulundu.

        Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması, yüzde 48'i de AB'de kalınması yönünde oy verdi.

        Tarihi referandumda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmayı isteyen seçmenlerin tercihi öne çıktı.

        İngiltere'nin AB'den çıkması yönündeki oyların önde gitmesi nedeniyle İngiliz sterlini değer kaybetmeye devam etti ve 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyesine indi. İlk sandıkların açılmasının ardından birlikten ayrılma oyları öne geçince sterlin-dolar paritesi 1.43'e gerilemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ