Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya saldırıya böyle tepki gösterdi

        NATO

        Atatürk Havalimanı

        Saldırının hemen ardından Twitter'daki mesajıyla saldırıyı kınayan Stoltenberg, sabah yazılı bir açıklamayla Türkiye'yle dayanışma mesajı verdi.

        Açıklamasında saldırıyı güçlü bir şekilde kınadığını vurgulayan Stoltenberg, "Kalbim, hayatını kaybedenlerin aileleri, yaralananlar ve Türkiye halkıyla. Terörizme hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATO müttefikleri, Türkiye'yle dayanışma içinde ve terörün her türlüsüyle mücadele kararlılığımızda bir bütün." dedi.

        FRANSA

        Fransa Başbakanı Manuel Valls, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan gerçekleşen terör saldırısına twitter hesabından tepki gösterdi. Valls, şu ifadeleri kullandı: "İstanbul Havalimanı'na düzenlenen barbarca saldırı karşısında dehşete düşmüş bir durumdayım. Fransa, teröre karşı Türk'lerle birliktedir."

        Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırı sonrası büyük şaşkınlık yaşadığını, İstanbul'daki konsolosluklarının konuya ilişkin seferber olduğunu kaydetti.

        ALMANYA

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul'daki saldırıya ilişkin, "Bu yeni ve sinsi terör saldırısından ötürü sarsıldığını" söyledi.

        Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle'nin haberine göre, Avrupa Birliği zirvesi nedeniyle Brüksel'de bulunan Merkel, "Buradan Türk halkına teröre karşı mücadelede birlik olduğumuzu ve birbirimize destek olacağımızı iletmek istiyorum" dedi.

        Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı kınadı. Steinmeier, İstanbul'dan gelen haberlerin dehşet verici olduğunu belirtti. Bakan, Berlin'de yaptığı açıklamada, henüz saldırının arka planının belirsizliğini koruduğunu ancak tüm olanların, teröristlerin yeniden bir Türk metropolünü hedef aldığını gösterdiğini belirtti

        Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, mesajında, ''İstanbul'dan haberler çok kötü. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenler ve yaralılar için'' ifadelerine yer verdi.

        Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, "Üye ülkemiz Türkiye, tekrar bir ölümcül terör saldırısının acısını yaşamaktadır. Bu sıkıntılı zamanlarda sizinle beraberiz" dedi.

        Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, ''İstanbul'dan gelen haberle şok oldum. Düşüncelerim Türkiye'deki insanlarla beraber'' ifadelerini kullandı.

        HAMMOND: DEHŞETE DÜŞTÜM

        Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, resmi Twitter hesabından açıklama yaptı.

        Hammond, açıklamada 'İstanbul'daki saldırılardan dolayı dehşete düştüm. Düşüncelerim patlamada hayatını kaybeden ve etkilenenlerle. Yardıma hazırız" ifadelerini kullandı.

        İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı göndererek, başsağlığı diledi.

        BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınayarak terörle mücadelede bölgesel ve uluslararası çabaların artması gerektiğini bildirdi.

        BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, saldırıyı kınayarak kurbanların yakınları ile Türk halkı ve hükümetine taziye dileklerini sundu.

        Saldırının sorumlularının tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını umduğunu vurgulayan Ban, terör tehdidiyle karşı karşıya olan Türkiye ile "sıkı dayanışma" içinde olduğunu belirtti. Ban, terör ve aşırılıkçı şiddetle mücadelede bölgesel ve uluslararası çabaların artması gerektiğini ifade etti.

        Öte yandan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul'dan gelen "korkunç" haberler nedeniyle "şok olduğunu" kaydederek BM Güvenlik Konseyi'nin hızlı bir şekilde saldırıyı kınamasını istedi.

        AZERBAYCAN

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

        Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen acımasız terör saldırısında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmiş olmasından son derece sarsıldığını bildirdi.

        Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınadı.

        İSRAİL

        İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

        İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Rivlin'in mesajında, "Size ve Türk halkına, Atatürk Havalimanı'nda dün akşam gerçekleşen saldırının ardından en içten taziyelerimi ifade etmek için yazıyorum. Bu namert, kanlı saldırı maalesef bizim bölgemizde ve dünyamızda gördüğümüz yakıcı nefretin bir örneğidir." ifadeleri yer aldı.

        BELÇİKA

        Belçika Başbakanı Charles Michel, "Düşüncelerim İstanbul Havalimanı'ndaki terör saldırısı kurbanlarıyla beraber. Bu çirkin şiddet eylemini kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

        AVUSTURYA

        Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, "İstanbul Atatürk Havalimanı'nda korkunç terör saldırısı. Benim düşüncelerim, kurbanların dostları ve aileleriyledir" paylaşımını yaptı.

        AVUSTRALYA

        Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısının ardından Avustralyalılar adına Türk halkına başsağlığı diledi.

        Turnbull, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:"Türk halkının acılarını derinden paylaşıyor, ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. İki ulusun kuruluş hikayesi Gelibolu’da yazıldı, bu şoke edici (Çanakkale Savaşları) çatışmadan dostluk ve dayanışma çıktı. Terörizme karşı mücadelede Avustralya, Türk halkının yanında yer alıyor."

        ARNAVUTLUK

        Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınadığını vurguladı.

        YUNANİSTAN

        Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, "İstanbul'daki terör saldırısı yüzünden dehşet içindeyiz. Teröre karşı komşularımızı ve dostlarımızı destekliyoruz" açıklamasını yaptı.

        LİTVANYA

        Litvanya ve Letonya, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ilişkin taziye mesajı yayımladı.

        Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısına ilişkin taziye mesajı yayımladı.

        Grybauskaite, Twitter hesabından, “İstanbul’daki havaalanında aşağılık bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Türk halkı ile birlikte duruyoruz.” ifadesini kullandı.

        LETONYA

        Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de yaşanan olayı kınayarak, Twitter hesabından, “İstanbul’da, Atatürk Havalimanı'nda bir başka korkunç terör cinayeti. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum” ifadesine yer verdi.

        HOLLANDA

        Avrupa Birliği Dönem Başkanı Hollanda'nın Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayarak Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıya ilişkin taziyelerini iletti.

        Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Twitter üzerinden şu mesajı paylaştı: "İstanbul'daki korkunç saldırıdan şoke olduk. Böyle zalim eylemler için kullanılacak söz yok. Düşüncelerimiz Türk halkıyla."

        Bu arada Hollanda'nın en çok satan gazetesi Telegraaf, Twitter üzerinden, "Pray for Turkey - Türkiye için dua edin" başlığıyla Türkiye ile dayanışma mesajı yayınladı.

        KANADA

        Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen terör saldırısını kınadı.

        Sosyal medya hesabından saldırıyı kınayan Kanada Dışişleri Bakanı Dion, ayrıca yazılı bir açıklama yaptı.

        Dion açıklamasında, Kanada hükümeti adına, kurbanların ailelerine ve yakınlarına yürekten başsağlığı ve yaralılara acil şifa temennisinde bulundu. Dion, "Bu son saldırıyla birlikte, terör saldırılarıyla mücadele eden Türkiye’ye, teröre karşı birlikte mücadele azmimizi yineliyoruz. Türk halkının yanındayız." ifadesini kullandı.

        Dion, İstanbul'da yaşayan Kanada vatandaşlarından yardıma ihtiyacı olanların Kanada Başkonsolosluğuna başvurmalarını istedi.

        İTALYA

        İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan terör saldırılarından dolayı Türk halkı ve hükümetine taziye dileklerini ifade etti.

        Avrupa Komisyonu toplantısı için bulunduğu Brüksel'de İtalyan gazetecilere açıklama yapan Matteo Renzi, "Türk halkı ve hükümetine taziyelerimi bildiriyorum. Komisyon toplantısı sırasında İstanbul'daki saldırı haberlerini aldık. Bu tip olaylar bir kez daha gösteriyor ki, uluslararası terörizm tehdidine karşı birlik içinde tutarlı ve güçlü bir tepki vermeliyiz. İtalyan halkı ve İtalyan hükümeti adına, Türklere yakınlığımızı ve dayanışmamızı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

        Renzi, Twitter hesabından paylaştığı iletide ise, "Yüreğimiz İstanbul'dan gelen trajik haberlerden dolayı Türk halkının acısını paylaşıyor. Her yerde terörizme karşıyız #AB" ifadelerini kullandı.

        SUUDİ ARABİSTAN

        Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

        Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre Kral Selman, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, saldırıyı şiddetle kınadığını ve saldırının kabul edilemez olduğunu belirtti.

        "İnsani ve ahlaki hiçbir etik ile bağdaşmayan, vatandaşların hayatlarını kaybettiği Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı haberini derin üzüntü ve hüzün içinde öğrendik." ifadesini kullanan Selman, şunları kaydetti:

        "Terör saldırısını şiddetle kınadığımızı ve kabul edilemez olduğunu belirterek, bu saldırılar nedeniyle acılarınızı paylaştığımızı, size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına, Suudi Arabistan devleti ve halkı olarak da en derin taziyelerimizi iletiyorum. Allah'tan hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır ve yaralananlara da yakın zamanda şifa temenni ediyorum."

        İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz de terör saldırısıyla ilgili Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Mesajlarda, hiçbir din, ve hiç bir gelenekle bağdaşmayan bu terör saldırısının şiddetle kınandığı ve kabul edilemez olduğu ifade edilerek, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifa temennisinde bulunuldu.

        ARAP BİRLİĞİ

        Arap Birliği, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınadı.

        Genel Sekreter Nebil el-Arabi tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkelerin güvenlik ve istikrarını tehdit eden terörün her çeşidiyle mücadele için uluslararası ve bölgesel çabaların birleştirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

        Açıklamada, menfur saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu.

        ENDONEZYA VE SİNGAPUR

        Endonezya ve Singapur, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak taziye mesajı yayımladı.

        Endonezya Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Türkiye'nin İstanbul şehrindeki Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen saldırıyı kınıyor, kurbanların ailelerine sabır diliyoruz." ifadesi kullanıldı.

        Singapur Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise "Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşen bombalı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Singapur olarak ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz. Böyle zor bir gününde Türkiye hükümetinin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz." denildi.

        Her iki açıklamada da Türkiye'de yaşayan Endonezya ve Singapur vatandaşlarından yaralanan ya da ölenlerin olmadığı bilgisi verildi.

        KAZAKİSTAN

        Kazakistan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadı.

        Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kazakistan'ın dün gece İstanbul’da düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadığı belirtilerek “Kardeş Türkiye hükümetine ve halkına, insanlık dışı cinayet sonucu hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.” ifadesi kullanıldı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ