Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanya Savunma Bakanı'ndan AWACS açıklaması

        Alman milletvekillerinin Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nü ziyaretine Türkiye'nin izin vermemesi konusunda bir açıklama yapan Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, IŞİD'le mücadelede kullanılacak olan AWACS keşif uçaklarının İncirlik'e gönderilmeyebileceğini söyledi.

        IŞİD'in, Türkiye ve Almanya'nın ortak düşmanı olduğunu ifade eden Ursula von der Leyen, Türkiye'yi, mevcut gerilimler yüzünden ortak hedefleri unutmamaya çağırdı.

        Alman milletvekillerinin İncirlik ziyaretine izin verilmesi için Türk Hükümeti'ne çağrıda bulunan Alman Bakan, çözüm konusunda diyaloğun önemli olduğuna vurgu yaptı.

        MECLİSTE ONAYA SUNULACAK

        Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, AWACS tipi keşif uçaklarının IŞİD'le mücadele amacıyla Türkiye'ye gönderilmesinin Federal Meclis'te milletvekillerinin onayına sunulacağını da hatırlattı. Von der Leyen, "Milletvekilleri buna ancak Alman askerlerini görev yerinde ziyaret edebilirlerse onay verirler" dedi.

        Adana'daki İncirlik Üssü'nde Almanya'nın uluslararası koalisyonun IŞİD'le mücadelesine destek için 240 askeri ve Tornado tipi keşif uçakları bulunuyor. Alman askerlerinin İncirlik'teki sayısının artırılması planlanıyor. Ancak Alman Federal Meclisi'nde kabul edilen Ermeni soykırım kararından ötürü iki ülke arasındaki bir süredir gerginlik yaşanıyor.

        Ankara, Alman milletvekillerinin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaretlerine izin vermiyor. Alman politikacılar ise bu duruma tepki gösteriyorlar.

        Geçtiğimiz günlerde Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert (CDU) ile Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilebileceğini ifade etmişlerdi.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmelerde de bu konuda uzlaşma sağlanamamıştı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ