İtalya, Avrupa’nın yakın tarihinin en büyük depremlerinden birine en az 247 kurban verdi, 400'ün üzerinde kişi ise yaralandı. Ülkenin orta kesiminde, başkent Roma’ya sadece 110 kilometre uzaklıkta TSİ 04.30’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, büyük yıkıma yol açtı. Merkez üssü Norcia olan deprem, kuzeydeki Trino’dan güneydeki Napoli’ye kadar ülkenin büyük bölümünde hissedildi. Yaklaşık 20 saniye süren depreme dair bilanço her geçen dakika ağırlaşırken, sarsıntı en çok Accumoli, Amatrice, Pecara de Tronto ve Arquata del Tronto kasabaları ve köylerinde yıkıma yol açtı. Amatrice Belediye Başkanı Sergio Pirozzi, “Kasabamın yarısı artık yok” dedi.
ENKAZI ELLERIYLE KALDIRDILAR
Deprem, İtalyanları uykuda yakaladı. Kurtarma ekipleri, enkaz altında kalan yüzlerce kişiye depremden 3.5 saat sonra ulaştı. Felaket bölgesindeki yerleşim yerlerinden geçen yolların depremde zarar görmesi, ekiplerin ulaşmasını geciktirdi. Halk çoğu zaman enkazı elleriyle kaldırmaya çalıştı. Gün ışıdıktan sonra arama-kurtarma çalışmalarına ordu birlikleri de katıldı. Radyo ve televizyonlardan kan bağışı anonsları yapıldı. Gün boyunca enkazın altında kalanlar kurtarılmaya çalışıldı. 50 yaşlarındaki bir erkek, enkazın altında 9.5 saat kaldıktan sonra kurtarılabildi.
Dün akşam felaket bölgesini ziyaret eden ve Rieti’deki kriz yönetim merkezinde açıklamalarda bulunan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Bugün olanlar, çok hazin. Şu ana kadar 120 kişi hayatını kaybetti ve bu nihai bilanço değil” diye konuştu. Renzi’nin açıklamasının üzerinden çok geçmeden ölü sayısı 247’ye ulaşırken yaralı sayısı ise 270 olarak açıklandı.
Renzi, cenazelerin teşhisi konusunda sıkıntılar yaşandığını, bunları aşmak için çalıştıklarını kaydetti. Renzi, “Acımasız bir zaman ama İtalya bir aile gibi kenetlendi” ifadesini kullandı.
ANNEANNE TORUNLARINI KURTARDI
Arquata del Tronto’da kurtarma çalışmaları sırasında 18 aylık bir bebeğin enkazdan sağ çıkması, büyük sevinç yarattı. 9 aylık bir kız bebek ise depremin en genç kurbanı oldu. Aynı bölgede, sarsıntı başladığında hızlı davranan bir anneanne, 4 ve 7 yaşındaki torunlarını kurtardı.
‘DANTE’NİN CEHENNEMİ GİBİ’
Amatrice’de bir görgü tanığı, gördüklerini İtalyan şair Dante’nin epik şiiri İlahi Komedya’da tasvir ettiği ‘cehennem’e benzetti. Görgü tanığı, “Sallantı başlayınca kendimizi meydana attık. Ortalık Dante’nin cehennemine benziyordu. Ayakta tek bina kalmamıştı” dedi.
İTALYA BEŞİK GİBİ
Avrasya plakasının hareketli faylarının üzerinde bulunan İtalya’da sık sık can kaybının yaşandığı depremler meydana geliyor.
İşte son depremlerdeki kayıplar:
-Friuli, 1976: 976 ölü
-Napoli, 1980: 2 bin 735 ölü
-Sicilya, 1990: 13 ölü
-Assisi, 1997: 11 ölü
-Campobasso, 2002: 30 ölü
-L’Aquila, 2009: 308 ölü
-Modena, 2012: 10 ölü
SİSMOLOGLARI HAPSE ATTILAR
Depremler ülkesi İtalya, sismologlarını hapse atarak da tarihe geçti. İtalya’da 2009’da 308 kişinin hayatını kaybettiği deprem öncesinde riski hafife alarak kasıtsız adam öldürmekle suçlanan 7 uzmana 2012’de 6’şar yıl hapis cezası verildi.
Savcılık, tümü Yüksek Riskler Komitesi üyesi olan 7 sanığın, L’Aquila depreminden haftalar önce meydana gelen küçük sarsıntıları değerlendirmek ve kasaba halkını yeterli biçimde uyarmak konusunda başarısız olduğunu öne sürmüştü.
KULE AYAKTA KALDI SAATİ DURDU
Amatrice’de 13’üncü yüzyıldan kalma saat kulesi, ayakta kalan nadir yapılar arasındaydı. Ancak kulenin saati bozuldu ve deprem saatinde takılı kaldı.
GAZETE HABERTÜRK
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.