Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika John Kirby: Bizim için önemli olan Musul’un DEAŞ'tan temizlenerek kurtarılmasıdır

        ABD Dışişleri Bakanlığı, Bağdat ve Erbil arasındaki Musul tartışmasına atıfta bulunarak, kendileri için önemli olan konunun Musul’un terör örgütü DEAŞ’tan kurtarılması olduğunu bildirdi.

        Bakanlık Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Irak'ta, Peşmergenin Musul'da DEAŞ'tan geri aldığı bölgelerden çekilmesi konusunda merkezi yönetimle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki anlaşmaya ilişkin değerlendirmede bulundu.

        Kirby, "ABD için böyle bir anlaşmanın önemi var mı?" yönündeki bir soruya, şu yanıtı verdi:

        "Bizim için önemli olan Musul’un DAEŞ’ten temizlenerek kurtarılmasıdır. Bizim için önemli olan, mücadelenin Irak merkezi yönetimi ve Başbakan Haydar el-İbadi kontrolü altında olmasıdır. Bizim için önemli olan, mücadele hakkındaki son sözün ve oradaki güçlerin nasıl organize edileceğinin kararının Irak merkezi hükümeti ve İbadi tarafından verilmesidir."

        Bağdat ve Erbil arasında yakın bir iletişimin olduğunu belirten Kirby, "Bu tür kararlar kendileri arasında alınmalıdır. Bizim rolümüz Başbakan el-İbadi’nin çabalarını desteklemektir. Bunu da askeri, eğitim, danışmanlık şeklinde yapıyoruz ve bu böyle devam edecek." diye konuştu.

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, yaptığı açıklamada,"Irak Savunma Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı ile bizim bir anlaşmamız var. Musul'u kurtarma operasyonundan önce oluşturulan savunma hattı, tartışmasız olduğu gibi kalıyor. Amacımız, bölgedeki halkın emniyet ve güveninin kendisi tarafından sağlanmasıdır." demişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ