Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere'de yeni dönem Kraliçe Elizabeth'in konuşmasıyla başlayacak

        Geçtiğimiz ayı terör, yangın ve nefret suçu gündemleriyle geçiren Birleşik Krallık'ta yeni parlamento dönemi bugün Kraliçe 2. Elizabeth'in yapacağı konuşmayla açılacak.

        Kraliçe'nin parlamento binasında yapacağı konuşma için başkent Londra'da ekstra güvenlik önlemleri alınırken, konuşma öncesinde birçok gelenek de yerine getirilecek. Bir parlamento üyesi Kraliçe'nin askerlerince esir alınarak Buckingham Sarayı'nda tutulurken, askerler ellerindeki fenerlerle parlamento binasının mahzenlerinde güvenlik araması yapacak.

        Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada Kraliçe Elizabeth'in 96 yaşındaki eşi Prens Philip'in Salı gününden bu yana hastanede tutulduğu ve bu nedenle törene katılamayacağı açıklandı. Prens Philip'in sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

        İşte İngiltere'de günün programı:

        1.MİLLETVEKİLİ ESİR ALINACAK

        Kraliçe, parlamentoda yapacağı konuşma için Buckingham Sarayı'ndan ayrılmadan bir parlamento üyesi esir alınarak saraya kilitlenecek. Bu gelenek Britanya'da Parlamento ile Kraliyet arasında güven ilişkisi olmadığı dönemlerden kalma ve kraliyet üyelerinin saraya güven içerisinde dönmesini garanti alıyor.

        İngiliz medyasına göre bu dönemki seramonide Muhafazakar Chris Heaton, esir alınan şanssız milletvekili olacak.

        2.MAHZENLER ARANACAK

        Törende Kraliçe Elizabeth'in güvenliği en üst düzeyde sağlanacak. Kraliyet askerleri, ellerinde gaz lambalarıyla Parlamento binasının mahzenlerine inerek patlayıcı arayacak.

        Bu geleneğin geçmişi ise 1605 yılına kadar uzanıyor. 1605'te Guy Fawkes ve 12 arkadaşı, Lordlar Kamarası'nın mahzenlerine 36 varil barut yerleştirerek parlamento binasını havaya uçurmaya çalışmışlardı.

        Katolik bir İngiliz askeri olan Guy Fawkes, 5 Kasım 1605'te 12 arkadaşıyla birlikte İngiltere Parlamentosu'nu havaya uçurmaya çalışmıştı. İngiltere tarihinin en büyük 'vatan haini' olarak kabul edilen Hawkes, 1606'da idam edilmişti. Fawkes'ın hikayesi 2005 yapımı V for Vendetta isimli filme de ilham kaynağı olmuştu.

        3. KRALİÇE TAÇ TAKACAK

        Parlamento Egemenliği Girişi'nden binaya girecek olan Kraliçe ardından Kraliyet tacını takacak ve kadifeden yapılmış, 5 metre kuyruğu bulunan kırmızı kraliyet pelerinini giyecek. Parlamentoda kraliyet üyeleri ayrılan yere geçecek olan Kraliçe Elizabeth burada yaldızlı bir tahta oturacak. Eşi Prens Philip ise hemen yanında daha alçak bir tahtta oturacak.

        4.TİYATRO BAŞLIYOR

        Kraliçe, tahta oturmasının ardından bir Lordlar Kamarası (İngiliz parlamentosunun halk tarafından seçilmeyen üst çemberi) üyesini, alt çember olan Avam Kamarası'nın kapısına gönderecek. Lordlar Kamarası üyesi elindeki siyah tokmakla Avam Kamarası'nın kapısını çalacak ancak kapı, 'Lord'un suratına çarpılacak.

        Bu gelenek Birleşik Krallık'ta halk tarafından seçilen Avam Kamarası'nın monarşiden bağımsızlığını simgeliyor. İngiltere'de oldukça ciddiye alınan bu kavram aynı zamanda Kraliçe'ye, devletin başı olabilirsin ancak hükümetin başı değilsin mesajı veriyor.

        Kapı 3 kere çalındıktan sonra ise Avam Kamarası üyeleri, Lordlar Kamarası'na Kraliçe'nin konuşmasını dinlemeye gidecek. Kraliçe'nin Avam Kamarası'na ayak basmasına izin verilmediği için konuşmalar Lordlar Kamarası'nın salonunda yapılıyor.

        5. KRALİÇE'NİN KONUŞMASI

        Devletin tarafsız başı olarak görülen Kraliçe'nin yapacağı konuşma aslında parlamento tarafından hazırlanıyor. Konuşmada herhangi bir hükümet politikası hakkında olumlu ya da olumsuz hiçbir ifade yer almamasına dikkat ediliyor.

        Kraliçe'nin konuşmasının ardından ise yeni parlamento dönemi başlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ