Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya CIA ajanları, Libya’da isyancılarla temasta

        New York Times Gazetesi, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ajanlarının, hava saldırıları için istihbarat toplamak ve muhaliflerle temasa geçmek amacıyla Libya’da olduğunu yazdı. Adı açıklanmayan istihbarat yetkilileri, Başkan Barack Obama’nın hiçbir Amerikan kara askerinin Libya operasyonuna katılmadığı konusunda ısrar etmesine rağmen, CIA ajanlarının küçük gruplar halinde Batılıların gölge gücünün bir parçası olarak haftalardır Libya’da çalıştıklarını kaydetti.

        Daha önce CIA’nın kapatılan Trablus bürosunda çalıştığı belirtilen ajanlar dışında, İngiliz özel birliklerinin ve İngiliz istihbarat servisi MI6 ajanlarının da Libya’da olduğunu belirten gazete, ajanların muhaliflerle temasa geçtiklerini, çünkü liderlerinin kim olduğuna ve Kaddafi muhalifi grupların sadakatlerine ilişkin bilgi edinmeye çalıştıklarını vurguladı. Başkan Obama’nın, ABD yönetiminin Libya’da muhaliflere örtülü desteğine izin veren bir gizli kararı haftalar önce imzaladığı ortaya çıkmıştı.

        YENİ LİBYA’YI ABD KURMAMALI

        Bu arada ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ülkesinin, Kaddafi rejimi bittikten sonra Libya’da gerçekleşecek yapılanmada yer almaması gerektiğini söyledi.

        KOMUTA RESMEN NATO’YA GEÇTİ

        NATO, Libya’daki askeri operasyonu tüm unsurlarıyla devraldı. NATO’dan yapılan açıklamada, Libya operasyonunun dün sabah TSİ 08.00’de tamamen NATO komutasına geçtiği belirtild i. Libya’daki “Birleşik Koruyucu Operasyon” kapsamında NATO, silah ambargosunu, uçuşa yasak bölge uygulamasını ve sivillerin korunmasını sağlıyor.

        KADDAFİ’NİN YAKINLARI LİBYA’DAN AYRILIYOR

        EL Cezire Televizyonu, “Kaddafi’ye yakın” birkaç kişinin Libya’dan ayrılmakta olduğunu iddia etti. Bu kişilerin Tunus’a gideceğinin öne sürüldüğü haberde, ayrıntıya yer verilmedi

        KİMYASAL SİLAHLAR HAMAS'A SATILDI

        İsrailli Debka sitesi, İran’ın Libya’daki isyancı aşiretlerin ele geçirdiği, Trablus yönetimine ait hardal ve sinir gazı stoklarını satın aldığını öne sürdü. Şubat ayının sonunda gerçekleşen milyonlarca dolarlık anlaşma sonrasında, satılan kimyasal silahların Hizbullah ve Hamas militanlarının gözetiminde Libya’nın doğusundan yola çıkarıldığı iddia ediliyor. Site, militanların koalisyon güçlerinin hava saldırılarına maruz kalmadan silahları kaçırabilmek için saklandıklarını duyurdu.

        Belçika Savunma Bakanlığı, operasyonda havadan vurulan Libya uçaklarına ait video görüntülerini basına dağıttı.

        GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ