Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Libya'dan kaçan yüzlerce kişi boğuldu

        BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Melissa Fleming, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, "Akdeniz'de Libya'dan kaçarken teknelerinin alabora olması sonucu çok sayıda kişinin öldüğü bilgisini aldıklarını, bu konuda endişeli olduklarını söyledi.

        Fleming, Libya'dan kaçarken boğularak ölen kişilerin tam sayısının bilinmediğini, ancak 25 Mart'tan bu yana Libya'dan kaçan en az 800 kişinin, güvenli bir şekilde sahile ulaşmadıklarının sanıldığını kaydetti.

        İtalya ve Malta sahil güvenlik muhafızlarının, bu sorunla tek başlarına mücadele edemeyeceklerine dikkati çeken Fleming, Avrupa ülkelerine, Akdeniz'de acilen daha etkili ve güvenilir kurtarma mekanizmaları ortaya koymaları çağrısını yinelediklerini söyledi.

        Fleming, bu konuda NATO yetkilileriyle de temasa geçtiklerini, daha fazla teknenin batabileceği konusunda uyardıklarını açıkladı.

        BM yetkilileri, son yaşanan trajedinin, geçen haftasonu İtalya'nın Lampedusa adasına gelen göçmenlerin, Uluslararası Göç Örgütü'ne Trablus yakınında 500 ila 600 kişi taşıyan bir tekneyi batarken gördüklerini bildirmesi olduğunu kaydettiler.

        LİBYA'DAN 750 BİN KİŞİ KAÇTI

        Birleşmiş Milletler, Muammer Kaddafi güçlerinin muhaliflere saldırmasından bu yana Libya'dan yaklaşık 750 bin kişinin kaçtığını bildirdi.

        BM Genel Sekreteri'nin insani işlerden sorumlu yardımcısı Valerie Amos, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, çatışmalar, altyapının yıkılması ile para ve benzin kıtlığının Libya halkının temel sorunu olduğunu belirtti.

        Çatışmalarda ve ülkedeki baskıda ölenlerin sayısını vermeyen Amos, tahminlere göre ülkeden 746 bin kişinin kaçtığını, 5 bin kişinin de Mısır, Tunus ve Nijer sınırında beklediğini, ayrıca 58 bin kişinin de ülkenin doğu bölgelerinde çeşitli tesislere sığındıklarını söyledi.

        Ülkede kıtlığı çekilen malzemelerin gelecek aylarda özellikle yoksul ve muhtaç insanları etkileyeceğini kaydeden Amos, bombardıman ve çatışmaların sürdüğü Misrata kentinde bazı insanların gıda, su ve birinci öncelikli diğer ürünlere ulaşımı bulunmadığını, tıbbi tesislerin gıda ve kalifiye personele ihtiyacı bulunduğuna işaret etti.

        Valerie Amos, 300 bin nüfuslu Misrata'dan 13 binden fazla kişinin kaçtığını, 150 ila 300 yabancının da tahliye beklediğini söyleyerek, insani yardım kuruluşlarının da 1 mayısta yağmalanmaları üzerine Trablus'u terkettiklerini belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ