Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran'dan nükleer hamle | Dış Haberler

        İran Atom Enerjisi Kurumu'nun internet sitesinde yer alan açıklamada, İran yapımı ilk nükleer yakıt çubuğunun Tahran'ın nükleer araştırma reaktörünün çekirdeğine yerleştirildiği belirtildi.

        Açıklamada, nükleer yakıt çubuğunun içinde zenginleştirilmiş uranyum olup olmadığı hakkında bilgi verilmedi.

        İran daha önce, uluslararası yaptırımların yakıt çubuklarını yabancı piyasalardan almasına yasak getirmesi nedeniyle yakıt çubuklarını kendisinin üretmek zorunda olduğunu bildirmişti.

        Zenginleştirilmiş uranyum içeren nükleer yakıt çubukları nükleer enerji santrallerine yakıt sağlıyor.

        İran'ın son mühendislik başarısının, Batı'nın Tahran yönetiminin atom bombası yapma kapasitesi hakkındaki kaygıları artırdığı bildiriliyor.

        YENİ YILA TATBİKATLA GİRDİ

        Basra Körfezi'nde tansiyonu kontrollü olarak yükselten İran, Velayet-90 adlı tatbikatı sürdürüyor

        Geçtiğimiz hafta başlayan ve 10 gün sürecek tatbikat sırasında dün uzun menzilli füze denemesi yapıldığı açıklamasını düzelten İran, denemenin önümüzdeki günlerde yapılacağını açıkladı.

        İranlı yetkililer, tatbikatın amacının tüm bölgede kalıcı barış ve güvenliği sağlamak, İran donanmasının güç ve kapasitesini göstererek bölgede yabancı güçlere ihtiyaç duyulmadığını ortaya koymak olduğunu belirtiyor. İran'ın tatbikat yaptığı Basra Körfezi'nde bir Amerikan savaş gemisi de bulunuyor.

        İran'dan ayrıca, daha önce yaptığı Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidinin ardından da tansiyonu düşüren açıklamalar geldi. Avrupa Birliği ile nükleer müzakerelere devam etmeye hazır olduğu mesajını veren İran, Batılı güçlerin hamlelerini kollayarak karşı adımlar atmayı sürdürüyor.

        ORTA MENZİLLİ FÜZE DENEDİ

        İran'ın, bugün radarlara yakalanmayan orta menzilli bir füze denediği bildirildi.

        Resmi haber ajansı İRNA'nın, askeri yetkililerin açıklamalarına dayanarak verdiği haberde, İran'ın Körfez'de yaptığı deniz tatbikatının son günlerinde yeni bir orta menzilli füze denediği belirtildi.

        Ajansa konuşan Donanma Komutan Yardımcısı Mahmud Musavi, Mihrab adı verilen orta menzilli karadan havaya füzenin İranlı bilim adamları tarafından en gelişmiş anti-radar teknolojileriyle donatıldığını ve başarıyla test edildiğini söyledi.

        AA