Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Azerbaycan üslerini İsrail'e açtı' iddiası

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        İsrail ile Azerbaycan, askeri işbirliğini son dönemde oldukça ilerletti. Geçtiğimiz haftalarda Azerbaycan İsrail ile 1.6 milyar dolarlık silah anlaşması yapmış, Tahran yönetimi de bu anlaşma dolayısıyla Bakü'ye nota vermişti.

        AZERBAYCAN ÜSLERİNİ AÇTI

        Foreign Policy dergisinin internet sitesinde yer alan bir iddia ise, Azerbaycan-İsrail ilişklilerinin silah anlaşmasının ötesine geçtiğini öne sürüyor. Mark Perry imzasıyla yayınlanan makalede Azerbaycan'ın İsrail'e hava üslerini açtığı iddia ediliyor.

        Perry resmi olarak doğrulanmayan bu iddasını, üst düzey dört Amerikalı diplomata dayandırdı. Buna göre Washington yönetimi, İsrail'in Azerbaycan'ın İran sınırına yakın hava üslerini kullanma izni aldığını düşünüyor.

        "İSRAİL HAVA ÜSSÜ ALDI"

        Perry, buna ek olarak Şubat başında konuştuğu bir Amerikalı yetkilinin kendisine "İsrailliler bir hava üssü aldı ve adını da Azerbaycan koydu" dediğini yazdı.

        Kariyerinin büyük bölümünü bölgede geçiren bir Amerikalı diplomat da İsrail'in son 20 yıldır Azerbaycan'la çok yakın ilişkiler geliştirdiğini belirterek, "muhtemelen Azerbaycan, saldırıdan dönen İsrail jetlerinin topraklarına inmesine müsad edecektir" diye konuştu.

        "İSRAİL'E BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAR"

        Bu iddiaları değerlendiren strateji uzmanları, Azerbaycan topraklarını kulanmanın İsrail'e, İran'ı vurma konusunda büyük avantajlar sağlayacağını belirtiyor. Herşeyden önce Azerbaycan'daki üstlerden kalkmaları durumunda İsrail jetleri, havada yakıt almak zorunda kalmadan İran topraklarında ilerleyebilecek.

        ÖZEL OPERASYONLARDA DA KULLANILABİLİR

        Üslerin, jet uçaklarının dışında helikopterlere de evsahipliği yapacağını vurgulayan bir başka yetkili de, İsrail'in burada konuşlu helikopterleri kullanarak, hava saldırısı öncesinde özel operasyonlar ya da keşif operasyonları yapabileceğini belirtti.

        ABD RAHATSIZ

        Perry'ye konuşan ve tüm bu iddiaları doğrulayan Amerikalı bir istihbarat yetkilisi ise "İsrail'in Azerbaycan'da yaptıklarını izliyoruz ve olan bitenden memnun değiliz" deye konuştu.

        AZERBAYCAN'DAN YALANLAMA

        Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı idari yetkililerinden Ali Hasanov, Dergideki makaleye yönelik olarak "spekülasyon" değerlendirmesinde bulundu.

        APA ajansının haberine göre, Hasanov, Azerbaycan'ın şu ana kadar hiçbir şekilde kendi topraklarını, dostluk ilişkilerinin bulunduğu komşularına yönelik bir eyleme karşı kullandırmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

        "Azerbaycan kendi topraklarından Türkiye, İran, Rusya ve Gürcistan'a karşı hiçbir eyleme izin vermedi, vermeyecek. Bazı muhalif güçler, uluslararası organizasyonlar ve onlara bağlı basın, bu tür haberler çıkartarak, Azerbaycan-İran arasındaki ilişkileri bozmayı amaçlıyor. Ancak bu odaklar amacına ulaşamayacak."

        Azerbaycan Savunma Bakanlığı sözcüsü Teymur Abdullayev ise iddiaların "saçma ve temelsiz" olduğunu açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ