Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya mısır anayasa komisyonu Müslüman Kardeşler Nur Partisi Kıpti Kilisesi

        Mısır'da yeterli temsil hakkı verilmediği gerekçesiyle daha önce sol, liberal parti temsilcileri ile kanun gereği meclis dışından komisyona katılacak olan STK temsilcileri komisyona katılmama kararı almışlardı.

        Ezher Şeyhi Ahmet Tayyib'in ardından dün de komisyonun Hristiyan temsilcileri aynı gerekçeyle komisyonla çalışmama kararı alınca kriz ciddi bir boyut kazandı. Son olarak Kıpti Mısır'da Kıpti Kilisesi temsilcileri de komisyonu terk etti. Tüm bu yaşananlardan sonrasında komisyonun işlevsiz hale gelmesinden korkuluyor

        Çoğunluğu elinde bulunduran Müslüman Kardeşler'in kurduğu Hürriyet ve Adalet partisi Genel Başkanı Muhammed Mursi, parti genel sekreteri Muhammed El-Balteci ve diğer arabulucular dün Ezher şeyhiyle özel bir görüşme yaptılar.

        NUR PARTİSİ'NDEN FERAGAT SİNYALİ

        Diğer taraflarla da görüşmesi beklenen bu arabulucu heyete ilk olumlu yanıt Nur partisinden geldi. "Eğer sorunu çözecekse biz 13 üyelik hakkımızın bir kısmından feragat edebiliriz" diyen parti sözcüsüne ilgililerden henüz bir yanıt gelmedi.

        YALNIZ KALACAKLAR

        Komisyonda temsil krizi çözülmezse komisyon daha çalışmaya başlamadan işlevsiz hale gelecek ve parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Hürriyet ve Adalet partisi ile Nur partisi çoğunluğu oluştursalar da yalnız kalacaklar.

        MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN CUMHURBAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI

        Ülkedeki siyasi tansiyonu tükselten bir diğer gelişme de Müslüman Kardeşler'in cumhurbaşkanı adayı belirlemesi sonrasında yaşanıyor. Liberal ve laik çevreler, daha önce aday göstermeyeceğini açıklayan Müslüman Kardeşler'in U dönüşünü devlet aygıtlarının tüm kontrolünü ele geçirme girişimi olarak nitelendiriyor.

        Hareketin sözcüsü Mahmud Gozlan yaptığı basın açıklamasında, "Son dönemlerde bu konuda farklı teoriler geliştirildi. Şatır'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaya açık bir öneri değil, örgütün nihai kararıdır. Kimsenin örgüt adına farklı açıklama yapmaya hakkı yoktur" dedi.

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ