Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mısır'ın EGAS şirketi, İsrail'e verilen doğalgazı kesti, Netanyahu ve Lieberman kararın politik değil ticari olduğunu söyledi

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Mısır ve İsrail arasından doğalgaz krizi yaşanıyor. Mısır'ın EGAS şirketi, İsrail'e verilen doğalgazı kesti.

        Şirket başkanı Muhammed Şuayib, İsrail'in ödemelerini yapmadığı ve yükümlülüklerini yerine getirmediği için 20 yıldır devam eden anlaşmayı sonlandırdıklarını söyledi. Şuayib, kararın politik olmadığını belirterek “Bu kararın ticari alışveriş dışında başka hiçbir şeyle ilgisi yok” diye konuştu.

        "POLİTİK DEĞİL TİCARİ"

        İsrail, kararın politik değil ticari olduğunu vurguluyor.

        İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu yaptığı açıklamada kararın politik değil ticari olduğunu vurguladı. Benzer bir açıklama da Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'dan geldi.

        Anlaşmanın feshinin "iyi bir işaret olmadığını” belirten Lieberman, “Bu gelişmeyi bir ticari sorun olarak görmek istiyoruz. Bence ticari bir sorunu diplomatik bir soruna çevirmek bir hata olur” diye konuştu.

        İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz ise, Mısır'ın tek taraflı olarak aldığı kararın siyasi ve ekonomik açıdan kaygı yarattığını söyledi. Steinitz, “Bu, barış anlaşmalarına ve İsrail ile Mısır arasındaki barışçı atmosfere gölge düşüren tehlikeli bir örnek” ifadesini kullandı.

        Mısır ile İsrail arasında 1979'da barış anlaşması imzalanmıştı.

        İSRAİL'DE GAZ SIKINTISI YAŞANABİLİR

        Son dönemde Sina Yarımadası'ndaki boru hatlarına yapılan sabotajlarla, gaz tedariğinde zorlanan İsrail'in, bu kararla daha büyük bir sıkıntı yaşayacağı tahmin ediliyor. İsrail, doğalgazının yüzde 40'ını Mısır'dan alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ